lördag 10 april 2010

Våren är här! Nu börjar diskussionerna om kortare öppetider på krogar och uteserveringar...

Nu när våren är här och sommaren närmar sig börjar människor sakta men säkert dra sig ut mer. Uteserveringarna börjar på nytt leva, de sprider glädje och bidrar till levande centrum runtom i landets kommuner. Det är också nu som dessa dumma argument & beslut om kortare öppettider på krogen/restauranger börjar bubbla upp i vissa kommuner och jag kan inte låta bli att kasta mig in i debatten eftersom jag anser att argumenten för kortare öppettider är kortsiktiga och obetänksamma.

http://kentpersson.wordpress.com/2010/04/08/sjalvklart-ska-uteserveringarna-i-orebro-kunna-vara-oppna-langre-an-till-23-00/
http://moderatlotta.wordpress.com/2010/04/08/uteserveringar-oppna-efter-23-pa-sommaren-sjalvklart/
http://mariahaglundkumla.blogspot.com/2010/04/ett-levande-centrum.html

Ska samhället bidra till dolt missbruk och våld?
***
Vi vet att alkoholkonsumtionen ökar överlag i vårt samhälle - våld och övergrepp ökar i takt med promillehalten. En stor bidragande faktor till detta är den ökade tillgången på illegal alkohol. Här har samhället föga kontroll i det stora hela. Det är den illegala marknaden samhället måste bekämpa och det på flera olika nivåer, inte den legala marknaden.

Jag tycker att man vissa gånger fokuserar på helt fel saker när man talar om förebyggande arbete...
***
Jag har under många år tidigare arbetat som processledare inom ramarna för alkohol- och drogförebyggande arbete på kommunal nivå. Jag anser att det är ett av de viktigaste områdena som samhället ska arbeta med. Det är dock viktigt att man lägger resurserna på rätt ställe!

Det finns ett område som jag tycker att man är helt fel ute när man talar i förebyggande termer. De som ger underlag till beslut på detta område tänker inte långsiktigt eller har ett helhetstänk. Jag anser inte att man arbetar förebyggande när man resonerar om att krogar ska stänga tidigare. Det blir snarare en motsatt effekt och man slänger upp dörrarna för den illegala marknaden, det dolda våldet och missbruket.

Det finns ingen forskning som visar på att den totala alkoholkonsumtionen minskar vid kortare öppettider på krogen...

Det är mycket förvånande att olika instanser uppmuntrar till kortare öppettider på krogen. Detta med tanke på att det med all sannolikhet kommer öka med privata fester, svartklubbar mer eller mindre etablerade.

Jag tycker också att man skilja på päron och äpplen...

Självklart ska de som har serveringstillstånd sköta sig och inte servera till märkbart berusade eller minderåriga. Det handlar om hur människor dricker inte när.

Hur ska ligga i fokus inte när...

Tillsynen på de restauranger och krogar med serveringstillstånd måste förbättras tillsammans med att krogpersonal utbildas som idag redan görs. Man kan också tänkas uppmuntra personal att samarbeta mer med socialtjänsten när man ser att personer tenderar att ha ett missbruk eller håller på att utveckla ett. Tillståndsenheter måste förbättra sitt arbete och samarbeta över kommungränserna och med andra myndigheter. Stickprovskontrollerna måste göras över gränserna. Bättre vore att kraftsamla samtliga alkoholinspektörer som arbetar i ett län och göra tillsyn på flera restauranger samtidigt än att kommuninspektörerna tar krog efter krog under en och samma kväll. Djungeltelegrafen arbetar sig, på det sistnämnda sättet, varm och det är ett förlegat arbetssystem.

Det finns också en annan aspekt som används i diskussionerna om kortare öppettider på krogen och det är att det förekommer mycket bråk vid stängningsdags utanför krogarna. Det finns de som hävdar att kortare öppettider minskar våldet...Hur tänker man då?

Krogar som har utskänkningstillstånd med längre öppettider har också ett erforderligt antal ordningsvakter för att upprätta ordning och säkerhet (detta bekostas av krögarna själva och kontrolleras av polismyndigheten). Med hänvisning till detta borde man snarare resonera tvärtom och uppmuntra till längre öppethållande. Polis har då också mer hjälp under längre tid av förordnade ordningsvakter och man får en bättre spridning på när människor går hem.

Risken för bråk ökar om alla går ut samtidigt...

Om vi skulle få en utveckling av den illegala marknaden genom att man stryper den legala, minskar den samlade kontrollen. Exempelvis servering till märkbart berusade, våld, sexualbrott, kontroll av åldersgräns etc. Det finns ingen tillsyn på svartklubbar eller efterfester. Kortare öppettider leder förmodligen också till att polisen får en ökad arbetsbelastning på ett större upptagningsområde.

Det är ett steg bakåt med tänket om kortare öppettider eftersom man av erfarenhet i Stockholm vet att när man införde ett försök år 1993 med längre öppettider på krogen så försvann mer eller mindre det stora problemet med svartkrogar. Har man glömt bort detta?

Så länge det finns ett behov för människor att komma ut och roa sig så kommer marknaden för krogar finnas i stor utsträckning.

Jag tror mer på att utöka öppettiderna och servera alkohol under kontrollerade former i syfte om att förebygga våldsbrott och överkonsumtion av alkohol. Jag tror också på att samhället ska fortsätta med att satsa på att stärka självförtroendet och självkänslan hos barn, ungdomar och föräldrar. Detta genom stöttning och metoder som har vetenskapligt bevisad effekt. Det är alkohol- och drogförebyggande arbete. Lyckas vi med detta kommer troligtvis totalkonsumtionen av alkohol och droger minska i det långa loppet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar