tisdag 5 april 2011

Polisen i frågan om klottret - skadegörelse som på 2 år kostat Karlstad kommun 13,4 miljoner

För att inte tala om vad det kostat alla privata fastighetsägare...
I den lokala tidningen "Värmland växer" (bilaga till Fastighetsmarknaden) kan man i det senaste numret läsa om klotterproblematiken. Tommy Lindh pressinformatör vid Polismyndigheten i Värmland intervjuas och berättar om vad denna skadegörelse kostar samhället i form av bl.a. saneringar.
Polisen är i dag inte ute i skolor och informerar om konsekvenserna av bl.a. kriminella beteenden i samma utsträckning som de tidigare varit men det innebär inte att de inte gör det. Det är viktigt att berätta om vilka konsekvenser det kan få för individen som väljer att gå denna väg.

Stora skulder och anmärkningar för resten av livet...

Skillnaden är att det måste komma begäran om det från skolan.

Något som jag inte riktigt håller med om i artikeln
är att klottret inte är gängrelaterat utan uteslutande vanliga unga män som är drabbade av sysslolöshet och som vill få bekräftelse. Orsaken till att man klottrar kan vara de sistnämnda sakerna men det är nog inte heller så enkelt många gånger. Det ligger många gånger mer bakom, tyvärr. Det landar oftast i VAD-frågan som jag så ofta ställer. VAD är det som driver dessa ungdomar att ta steget till att bli kriminella och känna att de måste bli bekräftade? Fungerar det sociala skyddsnätet runt dem? Växer de upp i en trygg uppväxtmiljö där de blir sedda av vuxna?

Det finns också gängrelaterat klotter där de ofta tävlar mellan varandra eller markerar revir genom att sätta sina tags på så många ställen som möjligt.

Polisen tror heller inte på att sätta upp klotterplank.

"Att måla på speciellt uppsatta väggar är inte en del av kulturen och därför fungerar det inte. Det som är en del av kulturen är att synas på otillåtna ställen, det blir som en reklampelare."
säger Tommy Lindh bl.a. i tidningen.

Det känns som om jag påtalat detta förut. Det måste till andra insatser för att lösa problematiken kring klottret.
En kedja med insatser utan svaga länkar och med givna aktörer...
Polisens hemsida
http://www.polisen.se/Varmland/Utsatt-for-brott/Olika-typer-av-brott/Skadegorelse-och-klotter/
Om din egendom har blivit utsatt för klotter ska du alltid anmäla brottet till Polisen på telefon 114 14. För att polisen lättare ska kunna utreda ett klotterärende är det bra om du har möjlighet att fotografera klottret. Skicka därför bilderna via post till polisen, märkta med ärendenumret på din polisanmälan.
Tipsa Polisen Kontakta polisen om du vet någonting om vem som klottrat på ett visst område eller har information kring vilka som klottrar. Du kan vara anonym om du vill. Polisen är beroende av allmänhetens tips för att kunna bedriva ett framgångsrikt arbete mot klotter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar