MASKROSBARN AV MIN TID

tisdag 14 februari 2012

Viktig information! Är du i riskzonen av att drabbas av jantelagen/mobbning-avundsjuka?


Har du en eller flera av dessa egenskaper löper du stor risk att bli drabbad av jantelagen - den svenska avundsjukan! Se upp för symptomen som kan följa dig resten av ditt liv: 
 • Skitsnack
 • Utfrysning
 • Kränkande särbehandling
 • Förminskande av dig som person
 • Man försöker sätta käppar i hjulet för din framgång

...det vill säga olika typer av mobbning...

Smittobärarna är oftast små, envetna, bittra och avundsjuka bakterier som finns på alla plan i samhället och jag vet inte hur många gånger jag ställt mig frågorna eller sagt:
 ***
- Hur orkar de?
- Vad exakt är det som driver dem?
- De måste ju ha världens taskigaste självkänsla!
- Förstår de inte att det säger en hel del om hur de själva är?
- Slutligen: Osynlige mannen var en serie om en person som hade egenskapen att han kunde göra sig osynlig - vissa verkar tro att de har den egenskapen på riktigt - dags att vakna!

När man ser att andra människor blir utsatt för skitsnack, utfrysning, ja, helt enkelt mobbning - varför finns det då vissa som inte sätter stopp för det utan helt enkelt låter det fortsätta...
Det är tragiskt att ens behöva säga det men det finns alltid en liten klick människor som står för en riktigt dålig kultur som i slutändan gör att andra människor mår dåligt eller helt ofrivilligt måste lägga ned en massa onödig energi på att motverka det. Det man kan trösta sig med är att det är just en LITEN klick människor som står för detta.

Sedan kan man givetvis lägga till alla medlöpare också...

Det man ska komma ihåg om man är en del av denna relativt lilla skara av i själva verket små, osäkra, svaga människor är att det säger väldigt mycket om dig som person. Det skapar också effekter runt dig som du själv kanske egentligen inte förstår konsekvenserna av förrän det är för sent. 

Det är nämligen så att i och med att detta oftast pågår inom en mycket liten cirkel och förmodligen bara är en promille av den andra skaran människor som står supportande runt den som är utsatt, så förlorar man själv otroligt mycket status hos den större skaran människor. 

Problemet för dessa människor är att de förmodligen inte tänker längre än vad näsan räcker. Hade de tänkt lite längre skulle de förstå att det är bättre att tillhöra den större skaran människor som faktiskt står för den goda kulturen och är är framåtsträvande i stället för den andra lilla klicken som faktiskt är bakåtsträvande och destruktiv i längden.

Det finns mycket att säga i detta ämne och alldeles för många historier/exempel att berätta om men eftersom detta tragiskt nog ständigt finns runt oss och därför inte kommer vara ett avslutat kapitel på långa vägar, kommer det förmodligen dyka upp fler inlägg kring detta. Det är ju faktiskt som så att Jantelagen, är ett ämne som jag finner vara mycket intressant av olika anledningar.

Tillhör du medlöparskaran
Tänk då på att:
 • Om man tyst tillåter mobbningen, inte aktivt gör något åt det är det lätt att man själv också blir stämplad som en mobbare. 
 • Det ger dig ett rykte om att du själv har taskig självkänsla, är konflikträdd, opålitlig etc.
 • Det märks ALLTID och kommer alltid fram om du är en del av en sådan här dålig kultur - de flesta människor ratar sådana här skitsnackar/- mobbningskulturer
 • Det ger ett dåligt intryck av dig själv
 • Du får sällan reda på hur illa alla som ser vad du håller på med, tycker om dig. Det kommer dock att märkas när du själv vill komma någon vart att många redan stämplat dig som opålitlig 
 • Du tjänar mer på att tillhöra den större skaran av människor - den goda kulturen
 • Inte låta dig själv dras med i andra människors taskiga självkänsla, bitterhet, avundsjuka
 • Medlöperi går ALDRIG obemärkt förbi - fler än vad du tror både ser och hör vad som pågår

Något som är viktigt att tänka på är att om man är ärlig och pålitlig vinner man oftast i längden. Även när personer, som sitter i någon form av maktposition och själva snackar skit (har ett dåligt ledarskap), ska välja vilka de ska ha nära sig väljer de oftast de människor som är pålitliga och ärliga. De är sluga och ser givetvis att dessa personer faktiskt vinner i längden och att de i sin tur har fler personer runt sig än de andra som varit med i den "onda cirkeln"... Skitsnackare väljer helt enkelt bort andra skitsnackare när det väl kommer till kritan därför att de ses som opålitliga. Skitsnackare och medlöpare blir ofta utnyttjade av sluga människor just för att de är "nyttiga idioter". 

Vad är det då som driver dessa människor - vad är de gemensamma nämnarna hos dem (inom mobbningskulturer)?
 • avundsjuka
 • bitterhet
 • mindervärdeskomplex 
 • dålig självkänsla 
Till dig som valt bort denna dåliga kultur och som vill motverka jantelagen känn dig stärkt av att: 
 • Det faktiskt är ett fåtal människor som blir imponerade av sådant här. Det är ytterst få personer som överhuvudtaget ser det som en triump att trycka ned, plocka bort, snacka skit om en annan människa. De människor som håller på med mobbning - som på ett nästan maniskt sätt bedriver någon slags motkampanj mot en annan människa är INTE osynliga... 
 • De som står tyst bredvid eller på något sätt legitimerar ett sådant beteende kommer tids nog att bli medvetna om att de förlorar stort på det i slutändan. I synnerhet om personen som är utsatt för denna mobbning faktiskt står för något bra och mobbningen i själva verket står för avundsjuka...
Vaccinera dig mot Jantelagen så snart du kan (se till att dina nära och kära får en dos också)!
Preparatet heter: Antijantelagen

1 kommentar:

Anonym sa...

Underbar inlägg ... väldigt träffande. Tack :)

Vivian...

Vivian...