MASKROSBARN AV MIN TID

fredag 8 april 2011

Medlöpare vs. följare

Det finns mycket information om utveckling av grupp och ledare, (kommunikation, ledarskap) etc. Det är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Det finns få ämnen som jag tycker är så intressant som just detta och det har nog inte undgått någon som läst min blogg!

När man kommer till teambildning, gruppdynamik etc. finns det några saker som är nödvändiga för att gruppen ska utveckla förtroende och respekt.

Ledarskap. Respekt. Förtroende. Ärlighet...

Nu tänker jag inte skriva ett "milslångt" inlägg kring ämnet utan tänker egentligen bara nämna en del som har mycket stor betydelse för att en grupp ska bli ett team.

Det finns nämligen något som kallas för medlöpare och begreppet används i allt större utsträckning när man talar om ledarskaps-/organisationsutveckling.

Det är en nedsättande benämning för en person som mer eller mindre håller med med en viss typ av rörelse/organisation utan att själv vara en del av denna. Eller sympatiserar med en eller flera personer i en grupp som har en annan uppfattning eller andra planer mot vad den övriga gruppen har.

Exempel:
Viktoria tycker inte om Anna. Viktoria och Anna känner båda Peter och Helena. Viktoria går till flera personer och talar illa om Anna. Däribland både Peter och Helena. När Viktoria pratar med dem lyssnar de på henne. Peter och Helena blir därmed delaktiga i samtalet genom att de nickar, säger ok, jaha, oj då, nja-jag vet inte riktigt etc.

Peter reagerar dock på vissa saker som Viktoria säger till honom. Han kanske till och med säger detta till Viktoria under samtalet att han inte riktigt håller med. I det stora hela uppfattar dock Viktoria att han faktiskt håller med henne. Han står ju ändå kvar och lyssnar på vad hon har att säga. Helena lyssnar hon med när Viktoria ringer till henne. Däremot visar hon för Viktoria att hon känner sig besvärad av vad som sägs om Anna eftersom hon tycker bra om henne. Hon lyssnar dock ändå på Viktoria och avslutar inte samtalet genom att säga att hon inte är intresserad av vad Viktoria har att säga.

Viktoria kommer ändå tycka att hon fått gehör. Hon kommer fortsätta gå till dem. Hon kommer även kanske använda dem som referenser till de andra hon pratar med - "Jag har även pratat med Peter & Helena. De håller också med mig"

De är medlöpare - det största hotet i en grupp och något som kan få den att krakelera.

Ärlighet är en av den viktigaste ingrediensen för att en organisation ska fungera bra. För att ärlighet ska få en stabil grogund ska man motverka medlöpare. Det kan också vara så att en medlöpare omedvetet låter sig utnyttjas organisationen eller någon annan person/personer. Då kan man ändå tycka att personen i fråga ändå borde veta bättre.

En följare däremot, det är något man ska eftersträva. Att visa engagemang, respekt vara aktiv det är att "följa". Och att vara aktiv i jämförelse med en mer passiv medlöpare som bara nickar åt skitsnackeri.  


Att skitsnack förekommer mer eller mindre på en arbetsplats är tyvärr oundvikligt men man göra saker för att förebygga det. Jag har tidigare berört fenomenet med skitsnack fast då i ett annat sammanhang (månadens tänkvärda ord...) men då var jag inne och tassade i frågan.

Medlöpare håller processen vid liv. De behöver inte öppet ta ställning eller visa att de håller med - tvärtom kan de ha motsatt uppfattning. De står ändå och tar emot information - lyssnar på vad den andre säger. De sätter inte aktivt sätter stopp för det som pågår - de bidrar indirekt till den dåliga kulturen. I en organisation är medlöpare en förutsättning för att skitprat/motarbeta andra, ska få näring. Det man ska komma ihåg är att de som lyssnar ger syre till elden. Om ingen lyssnar kvävs den.   

Det finns ingen som orkar prata till döva öron...

Gott och tydligt ledarskap tillsammans med att vara serviceminded dvs. serva/hjälpa varandra så att de kan göra ett bra arbete motverkar dåliga kulturer och medlöpare. Det bidrar istället till kreativitet. 

Tänk det som att du har en stafettpinne fylld av positiv energi - du i din tur har fått den av någon annan. Du ska först engagera dig aktivt i att banan är fri från hinder (märker du att någon försöker sabotera banan - se då till att göra klart för denna person att sådant beteende inte är acceptabelt - personen i fråga är då ingen lagspelare). Efter detta ska du på ett respektfullt vis lämna vidare stafettpinnen till någon annan så att ni som ett lag når i mål. Var och en som ska lämna den vidare bär ett ansvar för att den är fylld med positiv energi.

Då är du en följare!

Inga kommentarer:

Vivian...

Vivian...