MASKROSBARN AV MIN TID

torsdag 10 maj 2012

Energitjuvar...

Vi har väl de flesta mött energitjuvar både på arbetet och i olika relationer alltså personer som tar kraft från andra. Frågan är bara hur hanterar man det? Blir man förbannad och låter energitjuven leva kvar långt efter den gått? Tar man avstånd från den, exempelvis bryter bekantskapen? Konfronterar man personen med hur det upplevs? Uppstår det en konflikt?

Jag har mött många i mitt liv och möter dem fortfarande i olika sammanhang och jag har hanterat dem på alla olika sätt. Det jag kan säga är att det bästa sättet att hantera dem är att faktiskt hantera dem:-)  Nu blev det fasligt många 'hantera' :D

Vem är energitjuv då - kännetecken:
Blir du bli trött, irriterad, ledsen eller fundersam när du pratar med honom/henne eller har träffat honom/henne handlar det ofta om en energitjuv...
- Tar över diskussioner
- Skapar monolog i stället för dialog
- Är verbala och argumenterar gärna
- Nedsättande kroppsspråk/ansiktsuttryck (blundar tidvis, hånler, skakar i huvudet, lyfter på ögonbrynen)
- Höjer ofta rösten
- Växer genom att förminska andra
- Uppfylld av sig själv

- Skyller på andra när han/hon ställs på: "Du har ju själv sagt att... Du har ju gett intrycket av att...". Försöker vända och vrida på dina ord så att det ska passa deras egna argument.
- Hård, auktoritär och överlägsen till sättet (som inuti är ganska liten)

 

Vad är det då som gör att personer är så här?
Kan säkert bero på andra anledningar än de nedan...
- Får en kick av att "plocka" ned andra
- Blev inte lyssnad på eller tagen på allvar när han/hon var liten. Kände sig inte sedd och vill därför göra allt för att det inte ska upprepas. Han/hon gör helt enkelt samma sak mot andra upprepade gånger som han/hon själv blivit utsatt för. Sker ofta omedvetet och automatiskt.
- Kan vara ett sätt att övervinna känslor av övergivenhet och osäkerhet eller kompensera för den trygghet den här personen troligen inte upplevde som liten.


Hur ska man bemöta en energitjuv?
Lita på din egen magkänsla.
- Försök sätt saker och ting i perspektiv. Om det uppstått en konflikt, försök betrakta den ur ett utifrånperspektiv.
- Om personen försöker föra över något på dig ska du genom kommentarer och öppna frågor försöka visa att man inte tar på sig den skulden.
- Uppträd korrekt och håll ett känslomässigt avstånd, berätta inte för mycket om dig själv (personliga tankar och känslor).
- Ställ öppna, raka frågor´, lyssna reflektivt: "Hur tänker du nu?", "Kan du förklara hur du menar?", "Nu förstår jag inte hur du menar"
- Visa din egen styrka genom att vara eftertänksam och lugn. Gå inte i gång på det som framförs.
- Har du möjlighet ,undvik att umgås med personen i fråga. Är det på din arbetsplats är det svårare men förhåll dig till det ovan.

Läs mer:
Inga-Lill Roos: "Energitjuvar i familjen, i relationen och på jobbet"
http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/energitjuven-tar-kraft-fran-andra

Inga kommentarer:

Vivian...

Vivian...