MASKROSBARN AV MIN TID

onsdag 16 maj 2012

Svenska kvinnor köper sex och utnyttjar unga män i fattiga afrikanska länder.

Sexhandeln som kallas för semesterromanser...

Jag blev så illa berörd när jag satt och tittade på 5:ans program Outsiders igår kväll och det handlade om kvinnliga sexturister. Det handlade om fenomenet med att vissa kvinnor åker till Afrika och köper sex av unga fattiga män och om de faller dem i smaken kanske det kan bli giftermål och de kan följa med hem till Sverige.

Detta har satts i system av kvinnor under många år och det pågår ständigt. Här finns det med all sannolikhet ett stort mörkertal.

Det som gör mig upprörd är att det inte debatteras på samma sätt som det görs kring manliga sexturister i Thailand.

Vad är det för skillnad egentligen?

I kvällens program tycker jag att det spelas upp som lite mer "romantiskt" med vinklingen att dessa kvinnor "lever livet" och att de inte vill leva ensamma resten av livet samtidigt som de hjälper männens familjer.En slags förvriden vinna-vinna situation...

Kvinnorna i programmet resonerade som så att de helt enkelt ser till att mannens familj får det bättre genom att de får pengar. De benämnde det inte som att det handlade om ren och skär prostitution eller att det egentligen är det enda sättet för dessa fattiga familjer att försörja sig.

"Fru- och mansimporter" är förmodligen ett uttryck för ensamhet men som gått över till ett utnyttjande. Bara för att man ger pengar till familjen rättfärdigar man inte brottet.

Jag kan ha fel men jag tror inte att det hade varit riktigt samma känsla och vinkling i programmet om det hade handlat om män som åker till Thailand.

Runt 100 000 turister reser till Gambia varje år. Många av dem är vita kvinnor som åker dit för att "krydda" till sitt sexliv lite grann. När män åker till Thailand för att göra detsamma är det inte helt ovanligt att de kallas för "torskar" som ägnar sig åt sexhandel. För femhundra kronor i veckan köper de sig sällskap/sex av unga gambianer som måste sälja sina kroppar för att försörja sig.

"Med kjolen långt ovanför knäna gungar kvinnan till de afrikanska rytmerna. Hennes ansikte är mosigt av den sena natten och för mycket att dricka. Framför henne står en ung gambier i svart linne som blottar musklerna. På huvudet en bakochframvänd keps. Kvinnan följer honom lystet med blicken när han med juckande rörelser dansar alldeles intill henne. Hon gnider sin kropp mot hans. Kvinnan är drygt femtio. Han runt tjugo. Ingen skulle kalla henne för torsk. Eller honom för hora. Ändå vet alla: Han säljer sin kropp. Hon köper den."
- Sydsvenskan (29 april 2005)


Förekommer det en något skev bild när vi talar om detta tro? Det kan göras en djupare analys av varför det ser ut som det gör och där kan man göra olika analyser kring jämställdhet, utveckling etc. 
En tanke: Kan det vara så att kvinnor som åker till Gambia upplevs som lite mer spännande och frigjorda samtidigt som de lever och tar för sig av livets goda medan män som åker till Thailand för att leta efter en 40 år yngre fru är ett vidrigt snusko med förnedrande kvinnosyn?

Intressant att se när det ska bli en mer utvidgad debatt eller om det nästan uteslutande ska fortsätta vara en debatt om/förebyggande arbete mot "hustruimport" ...

1 kommentar:

Anonym sa...

jag var en av de 3 systrarna, som flyttade till gambia 2012. en filmteam från sverige skulle filma mitt bröllop. men men. det blev inget bröllop. gambianske mannen var redan gift och hade 2 barn. med en kvinna, som representerades som hans syster. eftersom hade redan hyrt ett hus för 1 år och flyttat med alla mina möbler och saker i en container till gambia. av en händelse, utan att på nåt sätt spanade just unga killar, träffade en annan kille, gambian också. vi g

Vivian...

Vivian...