MASKROSBARN AV MIN TID

söndag 4 oktober 2009

Gästbloggare Marcus Hedén

I början av år 2008 skapade jag en grupp på Facebook som heter: "Stöd barn till missbrukande/psykiskt sjuka föräldrar". Min tanke med gruppen var att skapa ett forum där man aktivt kunde visa sitt stöd för dessa barn ungdomar samt visa vart man kan vända sig för att få råd och stöd.

http://www.facebook.com/group.php?gid=17388224604&ref=ts

Idag har gruppen över 5000 medlemmar vilket glädjer mig otroligt mycket! Många har delat med sig av sina kunskaper och erfarenheter i syfte om att visa sitt stöd, hjälpa och för att visa att det verkligen behövs arbetas mer aktivt med dessa frågor på flera olika nivåer i vårt samhälle.

Syfte med gruppen är att väcka en tanke för barn och ungdomar som kanske inte har det så lätt- barn till föräldrar som har missbruksproblem och/eller psykiskt sjukdom. Att fler människor ser dem som många gånger i samhället är ”osynliga”.

Vi kan alla på olika sätt hjälpa barn och vuxna som växt upp i sådana här förhållanden. Ett sätt är att aktivt visa sitt stöd. Försöka lyfta frågan i så många sammanhang som möjligt. Dela med sig av erfarenheter och synpunkter - visa att man inte behöver vara ensam. Listan kan göras lång.

Gästbloggare Marcus Hedén
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Till Facebookgruppen: Stöd barn till missbrukande/psykiskt sjuka föräldrar, har jag fått otroligt mycket kloka ord och synpunkter från medlemmar. En av dessa medlemmar heter Marcus Hedén som arbetar som psykoterapeut. Marcus skickade mig en text som jag väljer att här publicera. Jag hoppas att det ska väcka en tanke för läsaren.

”Vi har ett gemensamt ansvar för alla dessa barn ungdomar som växer upp under sådana här förhållanden! Det får inte vara så att samhället glömmer bort att de finns, bara för att de inte ställer sig upp och räcker upp handen och säger: ”Jag har en mamma som är alkoholist, jag känner mig rädd och ensam.”

Drygt tio procent av Sveriges barn lever i familjeförhållanden där missbruk eller psykisk sjukdom förekommer. Hjälp till så att dessa barn inte blir osynliga eller bli glömda - visa att du bryr dig genom att gå med i gruppen: ”Stöd barn till missbrukande/psykiskt sjuka föräldrar”!

Många föräldrar gör mycket fint för sina barn, fast de själva inte mår så bra. Det i sig är en vacker sak och det visar på mycket godhet och omtanke. Det de gör bidrar till många fina upplevelser och minnen för barnen.

Kom också ihåg att det du som förälder mest ger till dem. Det du ger dygnet runt, är ditt sätt att tänka, att se på världen och att se på sig själv. Du är en förebild för dem på hur en kvinna/man ska vara.

Barn kopierar föräldrarnas beteende. Dom kopierar många vuxnas beteende, men självklart så är det i huvudsak föräldrarna som står som förebilder och som barnen lär sig mest av. Med andra ord ger du barnen av den du är och av hur du mår. Så det bästa du kan göra för dina barn är att se till att må så bra som du bara kan må. Släpp myten om den uppoffrande modern eller fadern som alltid ser till att sina barn mår bra. Det fungerar bara till en viss gräns, men barnen kommer märka att du inte mår bra, barnen kommer ta efter ditt förhållningssätt mot världen, dina tankar - som också är en bidragande orsak till hur man mår.

Om du mår bra och lever ett liv där du får förverkliga dig själv är det bra. Men om du har saker du vill göra i ditt, intressen du vill ägna dig åt, eller om du helt enkelt ofta är stressad och behöver mer tid för dig själv… TA DEN tiden!

Det är oerhört viktigt, inte bara för din skull, utan för dina barns skull också.Att se till att själv må bra handlar om att söka hjälp om man behöver det. Om pengar saknas har kommun, kyrka och sjukvården bra hjälp att erbjuda.

Att se till att må bra handlar också om att få tid att ta promenader, att en liten stund per dag få ägna sig åt något du själv tycker är roligt.Vi som är föräldrar känner till denna svåra balansgång…

Jag som terapeut lyssnar ofta på vuxna som inte mår bra eller som inte är nöjda med sina liv. De menar att de inte har tid eller ork. Den ork de har, den ger de till barnen.

Tänk om!

Det viktigaste du kan göra för dina barn är att må bra själv! När DU mår bra kommer du också orka ge dem den uppmärksamhet, kärlek och omtanke som dom behöver."

Marcus Hedén, gästbloggare

5 kommentarer:

Anonym sa...

Kolla hans brottsregister, sen kan du avgöra hur han är. Fortsätter fortfarande att djävlas med människor

Marléne L Kopparklint sa...

Hej,

Som du nog förstår har jag svårt att göra det och jag har väldigt svårt att agera på anonyma åsikter. De är omöjliga att värdera. Jag har noterat ditt budskap.

/Marléne

Anonym sa...

Fin blogg. Jag har dock en fundering.

Kommentaren kanske är anonym just av den anledningen att man vet vem han är, vet vad han gör och därför är rädd. Du säger att du inte kan värdera anonyma kommentarer med det är ju vad du gör när du väljer att inte agera.

Anonym sa...

Har kollat upp den här personen. Det var inte särskilt svårt att göra lite efterforskningar för att kunna göra sin egen bedömning. Ett enkelt mail till Västerås tingsrätt så får du tillgång till alla hans domar. Det senaste som jag sett är från aug 2013.

Anonym sa...

Nu har han varit igång igen. Misshandlat en man mitt på ljusa dagen i Västerås. Står bl a på facebook.

Vivian...

Vivian...