MASKROSBARN AV MIN TID

onsdag 14 oktober 2009

Hetsjakt på polisen?

I Kvällsöppet (14/10-09) medger Ekdal att media har en tendens att endast lyfta det som är negativt när man talar om Polisen. Detta får man inte glömma bort. När media berör Polisen är det kring en uppseendeväckande händelse eller hur Polisen hanterat vissa händelser. Det är sällan positivt vinklat.

Jag tror inte att det är medias tanke från början, att bedriva någon slags hetsjakt på polisen, men det blir oftast det ändå. En nyhet blir oftast en följetång i flera olika mediekanaler samtidigt. Det är tragiskt nog också så att det är det negativa som säljer bäst. Det är det som får människor att reagera och det är också därför som det lyfts fram.

Eftersom man vet att det är så det fungerar, tycker jag att man måste bli medveten om att den kritik som förs fram kring hur Polisen hanterat vissa händelser, är kring enstaka händelser. Det är enstaka händelser utplockat från ett enormt antal händelser som sker runtom i landet och där poliser hanterar sitt arbete på ett utomordentligt sätt. Om det är några ingripanden som inte gått helt rätt till, ska det givetvis utredas och förebyggas att det upprepas. Dessa enstaka händelser ska dock inte skapa något drev som mynnar ut i att ett rykte skapas. Ett rykte som säger att det förekommer en utbredd våldskultur bland polisen.

Polisen hamnar med jämna mellanrum i fokus på media, vilket är ganska logiskt eftersom det är en aktör som har en oerhört viktigt roll i vårt samhälle. Av det man sett och hört på sistone är det flera personer både utanför och inom polisen som anser att kritiken mot polisen i vissa frågor är befogad. Att det i grund och botten är ett system- och organisationsfel som varit under många år.

Självklart finns det utvecklingsområden inom Polisen, precis som det finns inom alla större organisationer och myndigheter. När man talar om hur man ska arbeta tror att man kan bara utvecklas och vara förberedd till en viss gräns. När det sker nya incidenter som exempelvis helikopterrånet och vår sårbarhet blottas - det är då som nya utvecklingsprocesser startar för att förebygga att något liknande kan ske igen. Man kan inte vara utrustad eller förberedd för allt om vi inte vill leva i ett kontrollsamhälle under ett potentiellt hot. http://www.helenasandklef.se/2009/09/hetsjakt-av-svd.html

När det med jämna mellanrum blåser upp sådana här debatter i media så hoppas jag innerligt att de poliser som finns runtom i landet inte tappar gnistan och tar åt sig personligt av detta. De ska känna att vi, medborgare har ett förtroende för dem. Det är ett otroligt tungt arbete som våra poliser har och jag undrar om alla verkligen tänker på det. I synnerhet alla de som har en åsikt om hur polisen sköter sitt arbete. I sitt arbete har polisen kontakt med många människor där det är otroligt viktigt att kunna utveckla relationer och ha en vilja att stötta och hjälpa. Det man inte får glömma bort är att det finns de som inte vill ha stöd och hjälp av polisen. Tvärtom läggs tid och kraft ned på att försvåra polisens arbete på olika sätt. Trakasserier (mer eller mindre subtila), hot och våld är ett problem och tyvärr är det vardag i polisens arbete. Visst ska Polisen räkna med att detta förekommer inom ramarna för deras jobb, men det finns gränser. Jag är helt övertygad om att Poliser som arbetar ute på fältet har en långt högre toleransnivå när det gäller att anmäla brott mot tjänsteman, än vad vi andra skulle ha.

Jag är som medborgare och ledamot i Värmlands Polisstyrelse stolt över den Poliskår som vi har i Sverige och jag tycker att alla poliser ska känna sig stolta över det goda arbete de utför dagligen. Man får inte glömma bort vilket tålamod och engagemang polisen har. Ta exempelvis en fredagskväll, när det kommer fram åtskilliga alkoholpåverkade människor som ska argumentera om allt och inget, kräver skjuts hem med motiveringen: "Jag betalar din lön". När de går in i hotfulla situationer och riskerar sina liv för att göra andras trygga. När de tidiga, kyliga morgnar står ute vid vägarna och utför alkoholutandningsprov för att öka säkerheten i trafiken. När de kör hem tonåringar som druckit, till sina föräldrar. När de tar sig tid med att bara finnas till. När de är ett stöd i svåra situationer. Listan kan göras lång. Jag tycker alla borde ställa sig frågan vad det första de tänker på är när de ser en polis. Min bild är att de hjälper, ställer tillrätta och skyddar oss medborgare. De arbetar för att vårt samhälle ska bli tryggare.

Som rikspolischefen Bengt Svensson sagt så bra i ett nummer av Svensk Polis, så hoppas jag också att allt det bra arbete som polisen gör i längden, att det är det som ska sätta bilden av Polisen i allmänhetens ögon!

Skulle vilja avsluta med ett inlägg som jag läste på Marcus Birro´s blogg efter Kvällsöppet: http://marcusbirro.kvallsoppet.tv4.se/2009/10/14/igang-7/#comments

"Polisen ska jaga kriminella och ta fast rattfyllerister, men ve och fasa om dom stoppar en oskyldig. Polisen möts av våld dagligen, riskerar sitt liv till en minimal lön och kritiseras från alla håll. Det klagas på polisen om de kör för fort men det e för jävligt om de inte är på plats i tid! Polisen ska omhänderta farliga personer och då är alla medel tillåtna men skulle det drabba gemene man är det skandal! Polisen behövs, de har ett oerhört krävande jobb och utsätts ständigt för påhopp. Det finns rötägg i alla yrkeskategorier. Skärp er alla fega kritiker!!"

3 kommentarer:

Anonym sa...

Äntligen någon som står upp och säger något. Det hör inte till vanligheten direkt.

Anonym sa...

Bra, tack! Önskar bara att de som sitter på makten (media)kunde förstå vad det blir för konsekvenser när de snedvrider polisen på detta sätt. Det kommer i slutändan skapa en misstro gentemot den tredje statsmakten och det gynnar ingen.

Anonym sa...

Varför är det så att ingen från ledning eller styrelse backar upp polisen genom att debattera, motskriver-dvs. är en motvikt till allt som står och sägs i pressen. Detta är första gången som jag sett någon ur ledande position som stått upp och försvarat oss poliser. Annars är styrelserna kända för att vara ganska flata om man säger så.

Vivian...

Vivian...