MASKROSBARN AV MIN TID

torsdag 29 oktober 2009

Ungdomsfylleriet blir alltmer osynligt! Hur kan du som förälder/vuxen förebygga alkohol bland ungdomar?

En riskperiod närmar sig igen – Halloween. Detta är en period som vi vet att ungdomar dricker alkohol.

I vissa kommuner runtom i landet har polisen och fältassistenter de senaste storhelgerna sett en minskning av ungdomars drickande ute på ”stan”. En bidragande faktor till detta är sannolikt polisens och Socialtjänstens Kraftinsats mot illegal alkohol, bl a Kronobergsmodellen. Detta innebär dock inte att ungdomsdrickandet har minskat generellt.

Se debattartiel inne idag: http://www.nwt.se/asikter/debatt/article606322.ece

Att synligheten av ungdomsfylleriet minskat, innebär dock inte att den totala konsumtionen av alkohol bland ungdomar gjort detsamma. Statistik från CAN (Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning) bekräftar också detta. De senaste fem årens undersökningar visar små minskningar/ökningar gällande niondeklassares drickande. De berusar sig med alkohol i princip lika mycket som de gjort de senaste fem åren. Enligt CAN pekar flera undersökningar på en ökning av andelen storkonsumenter av alkohol de senaste tio åren d v s konsumtion av motsvarande minst en flaska vin vid ett och samma tillfälle (ökningarna gäller såväl män som kvinnor och i de flesta åldersgrupperna). Det som är trendbrytande i vissa kommuner enligt polisen är att ungdomarnas alkoholdrickande blivit mindre synligt på ”stan” eller andra kända platser. Ska man tolka allt detta tillsammans är egentligen problemet detsamma men har blivit ett mer osynligt faktum och därmed svårare att angripa.

Vi kan inte vara nöjda eller slå oss för bröstet för att ungdomsdrickandet minskat på ”stan” när merparten av våra 16-åringar har varit berusade innan de ens gått ur nionde klass – det är oacceptabelt! Det finns en viktig aspekt som vi inte ska glömma bort när vi ser på alla dessa undersökningar som görs. Vi diskuterar en grupp där alkohol överhuvudtaget inte ska finnas bland. Det är barn vi talar om. Ingen under 18 år ska dricka alkohol!

Vi vet att ungdomar i dag upplever att det är enkelt att köpa illegal alkohol. Tillgången bidrar till att de som inte ska dricka något alls gör det ändå. Det är dags att alla vuxna funderar över sambandet mellan sitt eget sätt att köpa alkohol och att ungdomar får tag på den. Den som köper olagligt såld utlandsalkohol stödjer ett system som leder till att ungdomar lätt kan få tag på den. Verkligheten är att den vuxna person som köper illegal alkohol stödjer inte bara den svarta marknaden utan försäljaren kan även vara densamme som säljer till våra ungdomar. Den som menar allvar med att barn/ungdomar inte ska ha tillgång till alkohol ska själv säga nej till de personer som idag tjänar pengar på illegal alkohol. Den stora leverantören är allt oftare en försäljare som varit i Tyskland och vänt. En för ungdomarna välkänd utlämningsadress där alkohol kan köpas dygnet runt – utan ålderskontroll eller störande frågor eller föräldrar.

Tillgången av utlandsalkohol har lett till förändrade attityder hos landets ungdomar om huruvida det är okej att köpa olaglig alkohol eller inte. Här är det viktigt att vuxna ser sitt ansvar och är goda förebilder. Barn och ungdomar har en tendens att göra som vi vuxna gör. Det är därför viktigt att vuxna här har en nolltolerans syn med att bjuda på alkohol i det egna hemmet eller själv köpa illegal alkohol.

Alla vuxna måste lova sig själva att tipsa polisen när de ser eller hör talas om en olaglig alkoholförsäljning. Detta för att ytterligare förstärka polisens insatser mot den olagliga utlandsalkoholen. Vi måste arbeta på enad front och motarbeta den illegala alkoholen. Den är ett stort hot mot våra ungdomars hälsa och utveckling.

Ser du eller vet om affärsuppgörelser kring illegal alkohol eller narkotika - ring polisen.

  • Pågår affären, ring 112.
  • Är affären över så bör en patrull i omgivningen ändå få veta vad som hänt och ha en chans att söka efter säljaren. Då ringer du 114 14.
Var tydlig med ditt ärende

Tips för hur föräldrar kan stärka relationen med sin tonåring och därmed också förebygga alkohol bland barn/ungdomar:

1. Håll koll på var din tonåring befinner sig och vad han/hon gör på lovet och under Halloween. Ha gärna kontakt med föräldrarna till barnens kompisar. Sover någon över hemma hos dig eller om ditt barn sover över hos någon annan - ha dialog med föräldrarna.
2. Var närvarande. Få med dig andra föräldrar och ge er ut och nattvandra i ert bostadsområde. Under höstlovet är det fler ungdomar ute även på vardagskvällar. Att föräldrar är ute ger en trygghet till ungdomarna.
3. Köp inte ut och bjud inte på alkohol. De långsiktiga effekterna av ökad tillgänglighet till alkohol är väl belagda i forskningen:
- Ju lättare det är för ungdomar att få tag på alkohol, desto mer dricker de.
- De ungdomar som blir bjudna på alkohol i det egna hemmet, dricker mer än andra ungdomar utanför det egna hemmet.
- Ju mer och ju tidigare i livet ungdomar dricker alkohol, desto större risker löper de också för att de för att få medicinska skador och utveckla ett alkoholberoende längre fram i livet.
- En langare är oftast en förälder eller ett äldre syskon.
4. Sätt upp regler för hur länge ditt/dina barn får vara ute etc. Barn ungdomar vill ha tydliga ramar. Gör dem delaktiga i besluten och skapa överenskommelser.
5. God kommunikation. Se till att du har tid att lyssna när ditt/dina barn vill prata med dig och ha kontakt. Ställ inte "slentrianfrågor" som exempelvis; "Har du haft det bra i skolan idag?". Ställ hellre öppna frågor som kräver utvecklande svar så matt ni får en dialog. Visa att du är intresserad: "Vad har du lärt dig i skolan idag?", "Hur har din dag sett ut?", "Berätta mer - nu blir jag nyfiken"

6. Hitta på något som ni kan göra tillsammans på helgen/lovet. Fika, gå på bio, baka, laga middag och duka fint, träna, ta en promenad eller något annat som ni tillsammans bestämmer att ni ska göra. Det är oftast lättare att prata om saker samtidigt som man gör något tillsammans.
7. Tänk på att du är den främsta förebilden för dina barn. Du ska vara en god förebild. Glöm inte bort dig själv, försök förverkliga dina drömmar i den mån det går. Gör roliga saker, försök finna mycket glädje - skratta mycket. Det kommer ge dig energi och tålamod till annat. Prioritera saker där du sätter dig själv och dina barn först. Kom ihåg att vi har bara våra barn till låns en kort tid...

1 kommentar:

Anonym sa...

Undersökningar visar att vi i genomsnitt bara samtalar 7 minuter per dag med våra barn. Utöver det handlar pratet om att föräldrar ger order och informerar.

Vivian...

Vivian...