MASKROSBARN AV MIN TID

söndag 3 april 2011

Jimmy Choo - inte bara en av världens sko-guru´s...

Jag älskar männniskor som har byggt upp något från grunden och som passionerat ser på livsverk och utvecklar det vidare år efter år. Jag brukar alltid fångas när det är intervjuer på tv om personer som byggt upp och/eller driver blomstrande företag. Personer som ser en passion i det de gör och har en jordnära syn på saker och ting. Som är lyhörda för vad kunder vill ha och har respekt för sitt arbete.


En sådan person är sko-gurun Jimmy Choo.
"Money is great but if you don´t responibly do a good thing - The customer won´t come back"Jag satt på förmiddagen och tittade på Tv4 nyhetsmorgon. Det var då en intervju med sko-gurun Jimmy Choo. Eftersom jag är något av en skofetischist har hans skor inte undgått mig. Jag har alltid beundrat skönheten och klassen i hans design och hade tillräckligt pengar skulle jag lätt kunna fylla ett rum med bara hans skor.


Nu var det inte hans skor som fångade min uppmärksamhet utan Jimmy Choo som person...


I intervjun berättade han hur han ser på sitt arbete. Hur stolt han är över det han producerar och hur noggrann han är. Han berättade att han aldrig lämnar från sig en sko som inte är perfekt. Att han vill göra allt från grunden och för hand. Han tar gärna emot elever som han ser har en passion för hans arbete. Att han då är han noga med att de alltid får lära sig från grunden precis som han själv fick göra av sin pappa som också var skomakare.Hans pappa lärde honom handarbetet från grunden redan vid 7 års ålder. Han fick först bara iaktta, studera hantverket och lära sig tålamod - för att efter hand lära sig de grundläggande momenten i skotillverkningen. Detta tillsammans med lärdomar och tekniker från England har Jimmy Choo´s hantverk av skor bidragit till att de är kända världen över.På samma sätt arbetar han med sina elever - tålamod föder perfektion...Iakkta först för att lära sig förstå hela processen hur man skapar en sko. Att man måste koncentrera sig på minsta detalj för att få det bra. Om man begår ett misstag - släng och börja om. Om något inte blir bra måste man försöka göra det bättre. Ändra något så att kunden får bättre kvalitet.


Viktigt att känna ansvar....


Ansvarskänsla skickar signaler om att man är duktig och pålitlig. Har man lovat en kund att vara på plats och leverera en produkt en viss tid, finns inga ursäkter-då är man det. På så vis sprider sig ryktet om att man är duktig och pålitlig.


Jimmy Choo´s livsåskådning är fascinerande. Han talade om att man måste vara lugn, jordnära, inte tappa tålamodet. Att man måste kontrolllera sitt humör."In life - temper you have to control


Det viktigaste som han lär sina elever är inte att tillverka skor utan det är att lära sig tålamod. Inte tappa fattningen och skrika åt människor utan vara lyhörd. Det är ingen idé att skrika åt folk.


Alla är människor men de tänker inte lika - de är varken du eller jag och de tänker inte samma som som jag...


Jimmy Choo känner en stolthet över varje par skor som han skapat. Han tittar ständigt på sina skor. När han varit utomlands och kommer tillbaks går han alltid till sin verkstad och tittar på när hans anställda tillverkar dem. Till och med på söndagarna går han till sin affär för att titta på sina skor. Han kan inte riktigt förklara varför mer än att det finns i hans hjärta - att han fortfarande hyser en känsla av kärlek för sina skor.


Mycket fascinerande person som berörde mig med sin ödmjukhet och syn på livet. Han visar precis sådana egenskaper som jag respekterar och värderar högt. Han förstår värdet av att bygga upp något från grunden och bevara ett hållbart koncept som han med vördnad vill lämna vidare till kommande generationer. Han ser ingen prestige i att lära ut det han kan (han har haft elever i över 20 år bara de har ett genuint intresse) utan vill hellre sprida sina kunskaper så att fler får lära sig och utveckla vidare."I´m not the greatest shoedesigner, somebody is better then me"


Han vill dela med sig sin kärlek och drömmar till unga människor som kan bli bättre än han själv genom att han sprida vidare sin egen kunskap. Han talar ständigt med sina elever och ser dem som sin familj.Jimmy Choo är fylld av kärlek och en man att respektera. Inte bara för att gör världens snyggaste skor utan också för att han har en syn på livet och andra människor som många skulle behöva lära av.

Inga kommentarer:

Vivian...

Vivian...