MASKROSBARN AV MIN TID

torsdag 22 augusti 2013

Kapten klänning - höjden av vidriga personer...

"Det rörde upp mycket känslor inom mig själv. Känslor som jag vet kommer följa henne, mig själv och många andra flickor/kvinnor som blivit utsatta för sexuella övergrepp som barn."

Brukar faktiskt lyssna på P1:s dokumentärer och har lyssnat på: Gåtan Göran Lindberg. Polischefen som var medias älskling, kvinnojourernas idol och politikernas skyddsling. Öknamnet Kapten klänning fick han för att han för sin hängivenhet till att bedriva jämställdhetsfrågor och förmodligen var Sveriges mest kända manliga feminist på den tiden. 

Chocken, skammen som alla upplevde när alla vidrigheter som denna psykopat i sitt dubbelliv gjort går knappast att beskriva. När man i slutet av den interna utredningen tog sig in på hans kontor och hittade alla bevis på hur sjuk han i verkligheten är, blir man illamående. Helt iskallt hade han inne på sitt kontor hos Polismyndigheten, sin resväska med diverse sexredskap som han torterat flickor med. Mer eller mindre öppet hade han också åtskilliga dokument, post-it lappar som användes till hans hemliga sexnätverk som han under flera år byggt upp. Helt sanslöst!

Det är definitivt värt att lyssna på denna dokumentär MEN när man gjort det ska man också lyssna på: Den fastspända flickan del 1 och och del 2 som handlar om en av Kapten Klännings offer. Flickan som inte inte bara blev utsatt för det mest vidriga av denna psykopat, utan som också under många år blev totalt misshandlad av samhällets så kallade skyddsnät. Det som skulle hjälpt henne tidigt, stjälpte henne totalt och om du frågar mig bär samhället skulden för att det som hon blev utsatt för.

Här kan man verkligen prata om att trilla igenom samhällets alla skyddsnät. Jag lider verkligen med "Nora" efter att jag hört hennes ord. Det rörde upp mycket känslor inom mig själv. Känslor som jag vet kommer följa henne, mig själv och många andra flickor/kvinnor som blivit utsatta för sexuella övergrepp som barn. 

Trots att det som hände mig, hände för nästan 30 år sedan och att jag har bearbetat det på olika sätt genom alla år, klarade jag inte av att lyssna på just det stycket i dokumentären, där själva övergreppet beskrivs. 

Jag gråter inombords när jag tänker på det... 

Inga kommentarer:

Vivian...

Vivian...