MASKROSBARN AV MIN TID

onsdag 30 april 2014

Nynazisterna demonstrerar på första maj - rätt eller fel?

"Mummel och tystnad är inte svaret på främlingsfientlighet. Tydlighet är svaret."

- Statsminister Fredrik Reinfeldt, Almedalen 2013


Jag är av den uppfattningen att man inte kan kväva extremism med tystnad eller förbud. Man ska inte angripa deras demonstrations- och mötesfrihet. Det blir snarare värre då. De får mer kraft och blir martyrer. Bättre att bemöta extremistiska grupper med tydliga politiska alternativ som håller i längden istället. 


Många har överklagat och kritiserat polisens demonstrationstillstånd för Nazistpartiet i Jönköping första maj. Där vissa hotat med att det kommer att bli bråk. Hur mycket jag än avskyr vad dessa människor står för, anser jag ändå att det är bättre att dra ut trollen i solen och låta dem få spricka. Och detta gäller alla extremistiska grupperingar som finns i vårt samhälle. De frodas i "mörker" och när det inte blir någon öppen debatt, så får inte människor som kanske kan tänka sig att rösta på dem, se vilka svaga argument och på vilken bräcklig grund deras politik vilar. 

Det är endast genom en öppen debatt som alla andra politiker kan belysa vad dessa partier står för egentligen. Bara skrika om lagstiftning och förbud skapar en förbjuden frukt som blir mer lockande för somliga och skapar en grogrund för mera hat från dessa individer, då det legitimerar deras självförsvarsresonemang och gör dem till martyrer.


Låt politiken bemöta dem på ett konstruktivt och tydligt sätt. Låt polisen upprätthålla lagar och regler om de begår brottsliga handlingar, som exempelvis hets mot folkgrupp. 


Låt inte historiens misstag upprepas.

Inga kommentarer:

Vivian...

Vivian...