MASKROSBARN AV MIN TID

söndag 8 februari 2009

HBT - frågor är oerhört viktiga!

Jag har tidigare skrivit debattartiklar om ämnet och jag anser att man inte kan lyfta ämnet tillräckligt...

Varför jag tar upp det nu är för att jag tycker att man faktiskt ska ta upp ämnet utan att man läst om något tragiskt som hänt i media eller när det skrivs i samband med någon Pride - festival, som det oftast görs.

Jag blir uppgiven när jag tänker på att det på många håll i vårt samhälle finns en utbredd diskriminering av HBT – personer och jag tycker det är tragiskt att det överhuvudtaget förekommer.

Alla människor ska bli accepterade och respekterade i vårt samhälle...

Varje gång någon utsätts för hatbrott drabbas vi alla. Hur kan någon ta sig rätten att kränka en medmänniska? Vad gör du när det sker - blundar du eller står du upp för personen som drabbats?

HBT–personer utsätts ständigt för kritiska uppfattningar och synpunkter från delar av vårt samhälle och många gånger sker det öppna trakasserier. Fördomar grundas på okunskap och förekommer hos alla människor i större eller mindre utsträckning. De personer som uttrycker den här typen av hot eller trakasserier är okunniga och inskränkta.

Detta måste bemötas från flera nivåer i vårt samhälle - det kan börja vid köksbordet hemma...

Jag tror att vi alla måste fördjupa våra kunskaper om hur diskriminering och fördomar uttrycker sig. Genom att vara uppmärksam och ta diskussionen när den uppstår i vår egen omgivning har vi kommit en bra bit på väg mot en ett jämlikare samhälle.

Det kan handla om att ta diskussionen med en arbetskollega, vän eller någon i sin familj...

Enligt BRÅ anmäldes 3500 hatbrott år 2007 (en ökning mot år 2006) varav 725 stycken av dessa hade homofobiska motiv. Enligt en undersökning från Stockholms universitet (2005) vågar bara var fjärde polisanmäla att de utsatts för brott. Ett skäl till att många avstår från att anmäla är rädslan för att inte bli tagen på allvar. Man kan med hänvisning till detta dra slutsatsen att det finns ett enormt mörkertal som man kan lägga till BRÅ:s uppgifter från 2007.

Mörkertalet kring hatbrott är stort men statistik visar tydligt att de som begår brotten är vanliga människor...

De som blir utsatta för hatbrott blir det för att någon annan (förövaren) tar sig rätten att kränka en annan människa. De berövas sin frihet och rätten att leva som de själva vill. Förtryck och trakasserier skall aldrig godtas av samhället och måste bekämpas på alla nivåer, men som tidigare sagts, det vi först kan börja med är hos oss själva.

Har vi egna fördomar om sexuell läggning och identitet?

Att människor ska behöva bli kränkta för att de har en viss sexuell läggning eller för att de har en könsidentitet som inte passar in i normen är oacceptabelt. Förutfattade meningar mot en särskild grupp är en okunskap och osäkerhet hos personen i fråga. Om vi vill leva i ett samhälle där alla har lika värde och respekteras för den man är, måste vi alla hjälpa till med att bekämpa fördomar.
***
(HBT betyder homosexuella, bisexuella och transpersoner.)
Läs gärna mer på: http://www.fshbtb.com/

Inga kommentarer:

Vivian...

Vivian...