MASKROSBARN AV MIN TID

lördag 11 juli 2009

Du får tycka vad du vill på jobbet, men du får inte säga vad du vill om vad du tycker!

För andra året i rad anordnas i dag en Pride-festival av RFSL–Ungdom i Karlstad. En av anledningarna till att man arrangerar detta är för att lyfta HBT- frågan och uppmuntra Karlstadsborna att stå upp för mångfald och mänskliga rättigheter. Det är beundransvärt vilken styrka det finns hos alla som ställer upp i paraden och som arbetar aktivt med HBT- frågan. Det är däremot tragiskt att det överhuvudtaget ska behövas för att alla ska bli accepterade och respekterade i vårt samhälle.

http://www.nwt.se/asikter/debatt/article555074.ece

Det är viktigt att frågan uppmärksammas när det i dagens samhälle på många håll finns en utbredd diskriminering av HBT- personer vilket är oacceptabelt. Det är fördomar och förutfattade meningar mot en särskild grupp som grundar sig på en okunskap och osäkerhet som i sin tur bidrar till alla människor inte känner sig respekterade eller trygga.

Enligt BRÅ:s rapport om hatbrott 2008 så identifierades 1 055 hatbrott på grund av sexuell läggning. Jämfört med år 2007 har hatbrott på grund av sexuell läggning ökat med 46 %.

HBT–personer utsätts ständigt för kritiska uppfattningar och fördomar från delar av vårt samhälle och många gånger sker det öppna trakasserier. Det finns också en skev syn på diskriminering av HBT- personer. Det är inte ovanligt att diskriminering på grund av sexuell läggning särskiljs från mobbning, man accepterar det eller så vet man inte hur man ska agera och ser mellan fingrarna. Det är ingen skillnad på om man blir mobbad för sexuell läggning, utseende, kön, härkomst etc. Blir man utsatt för diskriminering så är det handlingen som sådan som ska hanteras, inte anledningen.

Fördomar grundas på okunskap och förekommer hos alla människor i större eller mindre utsträckning, men det ska finnas gränser. Personer som uttrycker hot eller trakasserier mot någon annan människa ska alltid motarbetas. Alla har rätt att bli accepterade och respekterade i vårt samhälle och varje gång någon utsätts för hatbrott drabbas vi alla. Hur kan någon ta sig rätten att kränka en medmänniska? Vad gör du när det sker - blundar du eller står du upp för personen som drabbats?

Fördomar måste bemötas från flera nivåer i vårt samhälle och det kan börja vid köksbordet hemma eller i fikarummet på jobbet. Genom att vara uppmärksam och ta diskussionen när den uppstår i vår egen omgivning har vi kommit en bra bit på väg mot ett jämlikare samhälle.

Alla måste fördjupa sina kunskaper om hur diskriminering och fördomar uttrycker sig. Du får tycka vad du vill på jobbet, men du får inte säga vad du vill, om vad du tycker.

Det är bra att det finns kommunala styrdokument som talar om att vi ska arbeta med frågan. Handlingsplanerna får dock inte bli ”hyllvärmare” eller godtyckliga, där det är upp till var och hur man arbetar med frågan. Här måste man ha en gemensamt synsätt där man arbetar med utbildningar och metoder som man vet har effekt.

Enligt en undersökning från Stockholms universitet (2005) vågar bara var fjärde polisanmäla att de utsatts för brott. Ett skäl till att många avstår från att anmäla är rädslan för att inte bli tagen på allvar. Man kan med hänvisning till detta dra slutsatsen att det finns ett enormt mörkertal som man kan lägga till BRÅ:s rapport om hatbrott från 2008.

Om vi alla fördjupar våra kunskaper, bidrar till att andra får bättre kunskap genom att ta diskussioner och agera i frågan, så kommer mörkertalet förhoppningsvis att minska.

De som blir utsatta för hatbrott blir det för att någon annan tar sig rätten att kränka en annan människa. De berövas sin frihet och rätten att leva som de själva vill, vilket aldrig kan accepteras.

Att människor kränks för att de har en viss sexuell läggning eller för att de har en könsidentitet som inte passar in i normen är oacceptabelt. Om vi vill leva i ett samhälle där alla har lika värde och respekteras för den man är, måste vi alla hjälpa till med att bekämpa fördomar. Det vi först kan börja med är hos oss själva och vi måste kanske ställa oss själva frågan om vi har egna fördomar om sexuell läggning.

Hämtat från RFSL´s hemsida: Om du utsatts för kränkningar, våld, hot, trakasserier eller hatbrott kan du kontakta RFSL Värmland 054-15 23 40 eller RFSL’s egen brottsofferjour i Stockholm 020-34 13 16 E-post: boj@rfsl.se

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad gör vi åt de hbt-personer som har fördomar mot heterosexuella?
Och som i en del fall hånar oss med den läggningen?
Jag har mött många såna under åren
i den bransch jag arbetat inom.

Vivian...

Vivian...