MASKROSBARN AV MIN TID

fredag 1 januari 2010

Fuck the police, ACAB och dylikt - hur tänker man då?

Detta är ett ämne som man tänker efter innan man skriver om. Vilka konsekvenser har det? Kan man bli hotad för det? Dessa tankar är bedrövligt att man ska behöva ha men jag vet att många med mig tänker precis likadant.

ACAB - All cops are bastards, Fuck the police, 1 % etc. Här gör man som anhängare av dessa koncept ett tydligt ställningstagande som visar att man inte vill vara en del av samhället men man vill ha samhällets sk. respekt. De kräver respekt genom fruktan, rädsla. Man tar avstånd från lagar och regler och förespråkar ett mer eller mindre laglöst land, en undre värld där starkast vinner. De har sina egna lagar vad beträffar vad de själva anser att de har rätt att göra och inte göra.

Man stöttar inte bara kriminalitet utan man säger samtidigt att man står utanför samhället...

Jag tycker det finns en dubbelmoral i detta eftersom samma personer gärna "plockar russinen ur kakan" och utnyttjar systemen i samhället, som de enligt sina egna normer vill stå utanför. Såsom sjukvård, barnomsorg, socialförsäkringar, pensionssystem, kort sagt allting som vi betalar skatt för.
***
Det finns också en motsägelse när de själva hamnar i underläge i den undre världen - då passar det att ringa polisen.

Jag brukar dra ett exempel när jag diskuterar detta ämne för att man själv ska fundera på vart man står och hur långt det verkligen gått med allt detta elände. Det är alltid enkelt att säga att man är emot all organiserad brottslighet men när det väl kommer nära på olika sätt är det kanske inte så enkelt.

Två exempel som man kan fundera på...

Exempel 1
Du är inblandad i en enklare trafikolycka där ingen personskada förekommer. När du klivit ur bilen för att se hur det gått med den andre bilförföraren möter du en person som är påtagligt påverkad av alkohol. Personen menar att det inte var så farliga skador på din bil och att du ska förbise hela händelsen och att ni ska göra upp i godo. Vad gör du?

Exempel 2
Du är inblandad i samma olycka och när du denna gång möter den påverkade bilföraren ser du att han har en väst på sig som tydligt visar tillhörighet av 1 % gängen. Personen resonerar som i det första exemplet och vill att du ska förbise händelsen och göra upp i godo. Vad gör du?

Det är förmodligen enkelt att svara på en direkt fråga i dessa två exempel - att man givetvis kontaktar polisen. Får man dock en stund på sig att fundera lite kring frågan i det andra exemplet, kanske svaret fortfarade blir detsamma MEN från ord till handling finns en tvekan...

Denna osäkerhet tycker jag är bedrövligt att den ska behöva finnas samtidigt som människan idag faktiskt känner sig utsatt och hotad av den grovt organiserade brottsligheten som idag fått fotfäste i vårt samhälle. Det är förståeligt med tanke på allt vi hela tiden blir matade med från media och med den information som sprids från mun till mun. Vi vet att det är ett stort hot och det skrämmer oss, men det innebär inte att vi ska acceptera det.

Det är inte den lilla skarans ondska som är problemet. Det är den stora massans likgiltighet och tystnad...

För mig är dessa symboler, koncept förkastliga. Jag vill leva i och bidra till en demokratisk rättstat och ett välfärdsamhälle. Där det finns lagar och regler som är till för att följas av alla. Jag tycker att alla som stöttar grov organiserad brottslighet ska tänka sig för. Konsekvenserna, vad de förknippas med och vad det ger för budskap till andra i samhället.

Även om det är i en större kriminell organisation man är delaktig i eller att man är anhängare/ medlem eller
fan till en grupp skickar det signaler till samhället och medborgare om en själv. Jag hoppas innerligt att dessa personer tänker mer än en gång på vilken bild det ger av dem. Vilka konsekvenser det kan ha för dem själva och deras nära och kära...

1 kommentar:

Sanna Klint sa...

Att de står utanför samhället kan de gärna hävda... men att stå utanför det på sina egna ben ekonomiskt och praktiskt klarar de knappast... Som du säger det är dubbelmoral.

Vivian...

Vivian...