MASKROSBARN AV MIN TID

fredag 27 juni 2014

Honungsbina ska känna det som att de kommer till ett paradis hemma hos oss!

Honungsbins betydelse för samhället är så mycket större än vad man kan förstå...


Konstapel Kopparklint frågade mig lite lätt om jag hade fått en knäpp häromdagen när jag ville åka in till stan och köpa ett mindre blomsterhav för att rädda honungsbin. Med mycket allvar och med glimten i ögat, förklarade jag för honom varför vi var tvungna att göra detta. Det krävdes inte sådär mycket övertalning för att jag skulle få min vilja fram. Tre dokumentärer om hur honungsbina försvinner, senare var han helt inne på mitt spår också ;-) 


De senaste 14 dagarna har det blivit en liten hobby hemma hos oss, att göra en så attraktiv och mysig miljö för honungsbin som möjligt! Först funderade jag på om vi skulle skaffa oss några bisamhällen men insåg snabbt att vi varken har tid eller kompetens att ha det just nu. Däremot kan vi anpassa vår trädgård så att bin eller som man lite mer professionellt uttrycker det, pollinerare trivs att vara här hemma.

Olika typer av bin står för en stor del av pollinering av all frukt och grönsaker. Utan dem så blir det inget. De senaste åren har man sett en utveckling som är minst sagt skrämmande. Bara i USA dog 50 % av alla bisamhällen. Forskare och biuppfödare tror att det bl.a. beror på att människan använder gifter, främst smarta bekämpningsmedlen i jordbruket. Man har också sett att honungsbin har fått mer och mer kvalster och virus som är svårbekämpade eftersom vi genom alla tider behandlat bikuporna i förebyggande syfte och dessa parasiter då i princip blivit immuna. 

Vi kan alla bidra på våra egna små sätt för att göra livet bättre för de små honungsbina och här hemma planterar vi olika blommor som ska locka till sig bin hela sommaren! 


Inga kommentarer:

Vivian...

Vivian...