MASKROSBARN AV MIN TID

fredag 6 juni 2014

Vilken sopkärring!Som förtroendevald är det viktigt att sätta sig in i de verksamheter som finns i vårt samhälle och det bästa är när man får möjlighet att praktisera. I förrgår var en sådan dag. Min kollega Annalena Hultman hade bokat ett helt suveränt verksamhetsbesök där jag både blev kallad sopkärring, höll på att kräkas över alla vita larver men främst lärde mig en hel del kring sophantering och att Karlstads kommuninvånare är riktigt duktiga på att tänka på miljön genom att sortera soporna. 

Renhållningsarbetarna eller sopgubbarna som de själva föredrog att bli kallade, Jimmy Barthelsson och Anders Svensson på Karlstads Energi tog sig tid att handleda mig och Annalena i sitt arbete som renhållningsarbetare. Vi fick vara med och dra Karlstad kommuninvånares sopkärl och se hur jobbet fungerade i verkligheten och mina tankar drogs med automatik till den gamla filmen Men at work ;-)

En sak som vi funderade på innan vi gjorde detta besök var varför man aldrig ser några tjejer som kör sopbilarna. Passar det inte? 

Jodå, skulle jag vilja säga! 


Visst var det slitsamt, tungt och kräver att man är morgonpigg men jag skulle definitivt kunna rekommendera jobbet. Jimmy och Anders var störtsköna med föredömliga värderingar vad gäller jämställdhet och skulle gärna se fler kvinnor inom yrket. 

Deras säkerhetstänk var högt och båda är noga med ergonomi och kundservice. Så långt ifrån Emilio Estevez och Charlie Sheen som man kan komma :) 

Några medskick som jag fick och som jag blev lite besviken på var att många inte tar hänsyn i trafiken när de ser en renhållningsbil. De kör alltför fort förbi och struntar fullständigt i de som jobbar och är extra utsatta när de står på gatan. 

Sedan ska jag bli en gnällkärring också och det är över att så många inte vänder sopkärlen rätt. För de som har en som har en funktionsnedsättning är det självklart att det ska vara mer lättsamt. Men för alla andra som inte har det, utan gör det av ren lathet eller bekvämlighet, där måste jag faktiskt säga FY SKÄMS det handlar om arbetsmiljön där det är tillräckligt tungt som det är utan att man ska behöva vända kärlet innan man kan dra ut det. Det är dessutom inte tillåtet.

Handtaget utåt i fortsättningen

Sedan är uppfinningsrikedomen enorm vad gäller placeringen av kärl. Man bygger små platåer, kör in kärlen under tungt hängande äppelträdsgrenar, har flera meter grusgång fram till kärlen. Inget av detta förenklar en renhållningsarbetares vardag. 

Sedan var det ju det här med alla dessa vita larver som frodades på en del av sopkärlen... 


Jag som har lite lätt bacill,- orm och maskskräck kände väl att jag rynkade på näsan ett antal gånger klev över den ena tröskeln efter den andra. När jag kom hem kastade jag dock av mig kläderna redan i hallen, hoppade in i duschen för att jag tyckte det kröp på ett antal ställen på kroppen. Larvhistorien hindrar mig dock inte att gärna följa med ut fler gånger. 


Stort tack till våra vardagshjältar Jimmy och VågaVägraFacebook- Anders för ett underbart och roligt arbetspass!


Tips på hur man kan förebygga dessa fluglarver!

Inga kommentarer:

Vivian...

Vivian...