MASKROSBARN AV MIN TID

måndag 22 februari 2010

Jag har besökt Gränspolisen-en sak som jag reagerade starkt över är problematiken kring människohandel

Jag håller på att sammanställa mina reflektioner från de besök jag gjorde hos den Värmländska Gränspolisen förra veckan. Det var mycket intressant att få lära sig hur brett de arbetar och hur komplext det faktiskt är.

http://www.nyhetskanalen.se/1.1032610/2009/06/04/migrationsverket_kor_over_granspolisen
http://svt.se/2.33831/1.1651058/brister_i_sakerheten_hotar_flygplatsen?lid=puff_1651058&lpos=bild

http://www.nwt.se/torsby/article568542.ece


Det känns som om de skulle kunna vara det dubbla antalet som arbetar på Gränspolisen och i synnerhet när det är ett prioriterat område från regeringens sida, se regleringsbrev.

Det som Gränspolisen arbetar med är sällan enkla ärenden utan otroligt resurskrävande och med den nuvarande migrationssituationen finns det mycket att göra. Jag tror verkligen att detta är frågor som måste lyftas upp ännu mer än vad det görs idag. En aspekt som ofta glöms bort är att det inte humanitärt eller är etiskt riktigt att människor ska leva i ovisshet i åratal om man ska stanna eller avvisas. Med de system vi har idag så är det inte ovanligt att det blir så. Det går att justera. Det finns alltför många luckor i systemen som gör att det hela tiden blir moment 22.

Enligt regeringen ska detta vara ett prioriterat område men ute i verkligheten verkar det inte vara så.

Med tanke på hur stort detta område är att arbeta och verka inom samt med den komplexitet som det ofta är hade jag förväntat mig en större enhet inom polisen. Det är omöjligt för poliser i yttre tjänst att hålla sig a ´jour med denna lagstiftning samt att det är så tidskrävande. Det krävs en specialiserad avdelning för det.

Polisen uppskattar att cirka 20000 personer tar sig illegalt till Sverige varje år. En enskild person som vill ta sig från mellanöstern till Sverige kan få betala mellan sju- och femton tusen dollar till människosmugglarna.

Jag har under dessa två dagar lärt mig massor och något som jag tänkt på är att när man vanligtvis diskuterar migrationspolitik är inte Polisen det första man tänker på men de har i allra högsta grad med det att göra.

När jag varit ute och besökt de olika verksamheterna inom Polismyndigheten i Värmland blir jag alltid varmt välkomnad.

Under besöken som jag gör i egenskap av polisstyrelseledamot lär jag mig alltid otroligt mycket, men jag måste faktiskt säga att efter jag varit med Gränspolisen ett par dagar och lyssnat på hur deras arbete fungerar känner jag att jag fått en helt annan insikt om vad det egentligen är de gör. Min bild har utvecklats. Jag ser också en mer tydlig koppling och närhet mellan Polisens arbete och migrationspolitiken och här finns det mycket att göra.

Jag ställde mig frågan många gånger hur system som ska vara "vattentäta" inte är det utan de istället möjliggör systematiskt missbruk. Det är inte så att det bara "droppat ut lite" utan under tidigare regeringar har det bildats sjöar under många år som man valt att ignorera.


Någonting som jag verkligen reagerade starkt över är problematiken med människohandel.


http://www.manskligarattigheter.gov.se/extra/pod/?action=pod_show&id=100&module_instance=10


Jag ska verkligen ta mig tid och samla ihop all information jag tagit till mig och skriva om mina reflektioner gällande detta. Det är definitivt något som måste lyftas på högsta nivå och i synnerhet när det handlar om barn som systematiskt utnyttjas av hänsynslösa människor som i flera led tjänar ofantliga summor med pengar. Här kan man verkligen tala om osynliga barn.


"I Sverige har de flesta fall av människohandel med barn för sexuella ändamål rört flickor i åldern 16-17 år. De flesta av offren kommer från sydöstra Europa och de utnyttjas av människohandlarna för stölder, tiggeri och prostitution. Faktorer som fattigdom, social utsatthet, låg utbildningsnivå och begränsade valmöjligheter gör att barnen hamnar i en utsatt position som människohandlarna utnyttjar. I en del fall förses barnen med nya identiteter och förs ut ur landet under täckmantel av familjeliknande situationer, vilket försvårar polisens kartläggning av brottsligheten.
" Hämtat från polisens hemsida

Jag blev grymt imponerad över det arbete som utförs hos Gränspolisen trots de knappa resurserna som de faktiskt har. När jag satt där och lyssnade på medarbetarna imponerades jag över vilken enorm kompetens de har och som de är tvungna att ha för att klara av sitt arbete. Det var ett sant nöje att få ta del av deras kunskaper och jag ser fram mot uppföljningen längre fram.

STORT TACK
till chefen och medarbetarna som arbetar inom Gränspolisen i Värmland!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Alla och då menar jag ALLA i polisstyrelsen borde ut och förkovra sig kunskap kontinuerligt. Saker och ting förändras genom åren och det kanske borde visa sig även i polisstyrelsen-man kanske inte ska sitta där för länge om man inte längre har intresse eller ork att aktivt engagera sig!

De flesta verkar vara nöjda med att endast få information från ett håll, men det är klart, då slipper det bli arbetsamt...

Marléne L Kopparklint sa...

Det är tråkigt om det finns en sådan bild av PS och jag hoppas den kan förändras.

Jag håller med dig om att det är oerhört viktigt att man som förtroendevald kontinuerligt uppdaterar sig och tar med sig budskap utifrån och in-och från alla nivåer.

Alla kanske inte har möjlighet att vara ute aktivt av olika anledningar. Det är då viktigt att de som är ute tar på sig ett ansvar att föra kunskapen man får vidare eller att det finns ett eget intresse att uppdatera sig av de som man vet har varit ute.

Sedan tycker jag personligen att man ska försöka vara ute lika mycket som man sitter inne på möten.

Anonym sa...

Kul att få en återkoppling någon gång när ni politiker varit hos oss och gjort besök! Det du skriver om är faktiskt något som är oerhört tungrott i det polisiära arbetet och det skulle gå att förenkla bara viljan finns-men detta är ett oerhört känsligt ämne./hälsningar från en som arbetar ute i verkligheten

Vivian...

Vivian...