MASKROSBARN AV MIN TID

söndag 29 augusti 2010

Reflektioner från Vision FC-The beginning

Jag fanns givetvis på plats när premiären av VFC-galan gick av stapeln i Karlstad. Det var en mycket välorganiserad gala från början till slut. Om jag ska se till arrangemanget med allt runtomkring får det gott betyg. Tingvallahallarna var var helt ok även om man förmodligen kommer växa ur den om VFC får det genomslag som det förtjänar. Matchningarna över lag var jämna och det är något som uppskattas från min sida!

Det var flera bra matcher av vilka vissa stack ut mer än andra. Hela galan började med en SW-match mellan Johan Westerberg och Jens Östling. Det var en uppvisningsmatch eftersom Johans match blev inställd med kort varsel pga. sjukdom tråkigt nog. Jens gjorde bra från sig men Johan var vassare och behöll initiativet under hela matchen och vann i första ronden.

Matchen mellan hemmasonen
Johan Sjölin vs. Nicklas Bergman var spännande. Johan gjorde bra från sig i framför allt första ronden där Bergman klappade precis när klockan ringde ut i första rond. Andra ronden gick till till Bergman medan tredje var mer jämn. Vinsten gick till Bergman genom domarbeslut. Hoppas få se mer av dessa fighters i framtiden!

Sedan till debutmatchen mellan
Alen Mansour vs. Fredrik Lindström. Jag säger bara WOW, snudd på kvällens höjdpunkt! Intensiv första rond med många tunga slag från de båda. Alen fick två riktiga smällar där jag trodde att det skulle vara slut men han återhämtade sig - Lindström följde inte riktigt upp. Alen gav ett tufft motstånd tillbaks. Domaren bröt matchen 3.26 in i andra rond efter Alen fick in ett intensivt GRnP. Här var det bra action och en av kvällens höjdpunkter!

Hamid Corassani vs. Martin Begley - Bra match där Hamid vann på armbar. Sedan blev jag lite besviken i slutet när Hamid gjorde något lite mindre genomtänkt, men jag tror han ångrade sig rejält och blev utbuad av publiken men efter förklaring och ursäkt fick han Karlstadpublikens förlåtelse till slut:-)

Slutligen till kvällens höjdpunkt. Matchen mellan Magnus "Jycken" Cedenblad och Valdas Pocevicius. Ja, vad ska man säga - underbart men kort. Domaren bröt i första rond då Cedenblad mountade sin motståndare och matade på slagen. När
Keyvan intervjuade honom efter matchen efterfrågade Cedenblad en riktig motståndare och han bad om ursäkt för att det hade gått så snabbt att avsluta. Han hade velat bjuda publiken på mer men då måste han få ett riktigt bra motstånd.

Hm, jag kan tänka mig ett par som jag skulle vilja se som hans motståndare...

Som sagt mycket bra arrangemang där Jani, Robban, Kalle och Keyvan med flera gjort ett fantastiskt jobb.


Jag ser fram emot The beginning part two- The Sequel...

http://www.fightplay.tv/

torsdag 26 augusti 2010

Igår var jag i Kil!

Igår var jag i Kil och knackade dörr för andra gången. Det var jag, ModeratAlgot och min dotter Felicia tillsammans med Lars Sundholm som gick runt och förde samtal med Kilsborna.

Jag måste faktiskt säga att det är så roligt att se hur positiv man är till samtalskampanjen i Kil. Knackar man inte dörr så använder man metoden när man möter väljare på Storgatan. I helgen hade man många bra samtal i samband med andra arrangemang inne i Kils centrum.
Givetvis var ModeratAlgot med oss. Tyvärr fick han ingen korv denna gång heller så hans jakt på korv fortsätter runtom i Värmland. Följ honom gärna på hans twitter eller mobilblogg!

Idag kommer vi finnas i Arvika och föra samtal-spännande!

onsdag 25 augusti 2010

Inför helgens MMA-gala i Karlstad

Vill än en gång påminnna om den gala som går av stapeln på lördag!
http://www.visionfc.se/welcome.php

Jag tror att det kommer bli ett riktigt bra arrangemang och kommer givetvis att närvara!

söndag 22 augusti 2010

Kampanj i Årjäng!

I fredags var jag och ModeratAlgot och kampanjade vid Alliansen travdag i Årjäng. Det var något fascinerande att se hur Algot reagerade första gången han såg en häst. Mycket märkliga läten hade han för sig:-)

Algots jakt på korv fortsätter-jag hoppas ni följer hans resa genom Värmland! Följ mig och honom på twitter och mobilbloggen: ModeratAlgot - mitt liv som hund...
Jätterolig dag tillsammans med Alliansen i Årjäng.

Hammarö sjöräddning-mina nya vardagshjältar!



Igår var jag med sjöräddningen ut än en gång. Jag blev inbjuden att följa med efter vi var där med försvarsministern i måndags.

Detta besök gjorde jag för att jag vill lära mig mer om deras verksamhet eftersom det arbete de gör är ideellt och oerhört viktigt ur ett trygghetesperspektiv.

När vi var på väg till Vålbergsdagen hann vi prata en hel del om deras verksamhet och engagemang. En sak som jag reflekterade över var att många människor nog inte förstår att det är en ideell organisation bakom. De flesta tror nog att sjöräddningen ligger under en statlig myndighet och att de som arbetar inom verksamheten får lön för det arbete som de gör. Så är inte fallet...

De som arbetar inom verksamheten har andra arbeten i vanliga fall och får då göra upp med sin arbetsgivare om det är ok att de med kort varsel kan lämna arbetet om de får ett larm (efter att ett larm inkommit ska de inställa sig på 15 minuter).
*
*
De får ingen ersättning för förlorad arbetsinkomst. Man gör det helt och hållet ideellt-det är verkligen beundransvärt vilken insats dessa människor gör för att hjälpa andra.

Under Vålbergsdagen fick jag vara med när de visade upp sin verksamhet tillsammans med Räddningstjänsten i Karlstadsregionen. Jag hann också att prata med de med trevliga deltidsbrandmän/kvinna och fick höra lite kort om hur de arbetar. De visade givetvis upp sina brandbilar och den utbildningsanläggning som de använder för att lära ut hur man förebygger/släcker bränder.

Mycket lärorik dag där jag än en gång fick insikt i hur sjöräddningen arbetar. Jag tycker det är viktigt att vi politiker får och tar oss möjligheten att komma ut på detta sätt för att lära oss mer. I synnerhet när det gäller ideella organisationer. Denna kunskap tar jag definitivt med mig och försöker sprida vidare på det sätt jag kan.
*
Ser fram mot det besök som försvarsministern ska göra hos sjöräddningen i Kristinehamn nästa vecka!

torsdag 19 augusti 2010

Jag blev själv mobbad när jag var liten...

I gårdagens Expressen kunde man läsa om hur många barn och ungdomar som blir utsatt för mobbing. 140 000 barn går med en klump i magen nu när de ska gå till skolan igen efter sommarlovet och jag kan inte annat göra än att tycka det är fruktansvärt.

Mobbning är vanligare än vad man tror och man räknar med att tredjedel av alla barn någon gång blivit utsatt för det.Ingen ska behöva känna på detta vis och det är ett stort misslyckande för samhället att det är på detta vis.

Jag önskar så att barn själva och föräldrar kunde förstå bättre hur ont det gör att bli mobbad - vilka spår det sätter för livet. Om de gjorde det skulle det förmodligen minska eller förebyggas att det händer i större utsträckning. Man måste ständigt föra en dialog om detta - inte bara i skolan utan också hemma. Man måste bidra till att denna fråga blir aktuell kontinuerligt. Först då förebygger man att det ska hända.

Många föräldrar får aldrig reda på att deras barn blir utsatta för mobbning. Ännu fler föräldrar får inte reda på att deras barn utsätter andra för det...

För många blir det ärr för livet.

Jag själv blev mobbad när jag var liten. Jag var rödhårig och hade fräknar. Hela låg- och mellanstadiet fick jag gliringar av andra barn om detta. Vissa gick till handgripligheter. Jag ville inte gå ut på rasterna och jag var rädd när jag skulle gå till och från skolan. Jag vet inte hur många gånger jag grät och kände en hopplöshet över detta.

Det var fruktansvärt och det är något som jag burit med mig hela livet.

Min mamma fick reda på det ett par gånger och gjorde det bästa hon kunde för att få stopp på det men det blev då bara värre. Då kom hoten i stället och de gjorde att jag till slut började dölja det. Jag blev mer rädd och ville inte att någon skulle få reda på vad som hände.

Ju äldre jag blev desto mindre blev det men det fanns alltid kvar en rädsla för att det skulle komma kommentarer. Jag skämdes. När jag gick i femman började jag färga mitt hår i hopp om att det skulle bli bättre och jag fortsatte färga mitt hår ända tills jag började gymnasiet.

Mitt självförtroende försvann mer eller mindre och det tog väldigt lång tid att bygga upp det...

*
Som förälder är det viktigt att vara uppmärksam och att ständigt föra en dialog hemma om mobbning. Ditt eget barn kan vara utsatt för mobbning men det kan också vara den som utsätter andra för det utan att du själv vet om det.

Det finns tecken på att ett barn kan vara utsatt för mobbning men att ett barn utsätter ett annat barn för mobbning är svårare att upptäcka...
*
Tecken på mobbning:
Barnet blir tystare.
Barnet berättar inte vad som händer i skolan.
Kompisar följer inte med hem.
Barnet slutar umgås med barndomskompisar.
Barnet vill inte träffa kompisar på fritiden utan vill hellre vara hemma.
Barnet får en helt ny umgängeskrets. Ofta i en annan ort än skolan eller den plats barnet blir mobbat på.
Återkommande huvudvärk och annan värk.
Vredesutbrott.
Sämre aptit.
Mardrömmar.
Blåmärken och andra skador.
Saker som mobiltelefon, klocka eller gymnastikkläder försvinner.
Sämre studieresultat.


Andra tips till föräldrar om hur man ska agera om man misstänker att ens barn är utsatt för mobbning finns på denna sida.

Det viktigaste är dock att man ständigt för en dialog med sitt barn. Att man får en inblick i sitt barns vardag. Ställ inga stängda frågor dvs. frågor som man kan ge korta svar på som exempelvis bra, ja, nej etc. Ställ öppna frågor som exempelvis: Hur har din dag varit? Berätta mer?

Var engagerad i ditt barns skola och fritid, då är det lättare att se signalerna. För ständigt en dialog om grundvärderingar!

Maktlekar:
  • Viking eller nåd. Två personer slår varandra hårdare och hårdare tills den ena ger upp och ber om nåd.
  • Svimningsleken. Deltagaren böjer sig ner framåt tio gånger. Sedan lyfter någon upp personen medan deltagaren håller andan och trycker mot sin egen strupe. När deltagren svimmat får den en örfil för att vakna upp.
  • Hålla andan. Deltagarna håller andan. Den som först tar ett andetag blir slagen.
  • Utmaningen. Ledaren i ett kompisgäng beordrar alla att till exempel kasta sten på en ordningsvakt. Om någon drar sig ur har de andra rätt att slå personen.
  • Böghögen. Leks i korridorer eller på skolgårdar. Om en kille ramlar eller blir fälld slänger sig andra personer på honom och skriker "böghög" . Den som hamnar underst riskerar att bli svårt klämd.
  • Ryska posten. Den klassiska leken innehåller numera också penetrering. Ibland blir samma tjej penetrerad av flera killar,
  • Suddgummibögen. Ett så kallat "bögtest" som går ut på att sudda med ett suddgummi på översidan av handen tills det börjar blöda. Den som avbryter eller börjar gråta kallas för bög.
  • Nadish eller Slavleken. En person utses till kung över de andra som blir slavar. De får i sin tur i uppdrag att göra tjänster åt kungen. Om de inte lyder blir de slagna eller utstötta. Uppdragen kan vara allt från att hämta ett glas vatten till att kalla en lärare för hora eller stjäla saker.

tisdag 17 augusti 2010

En bild säger mer än tusen ord...

En bild säger mer än tusen ord...
*
Jag kan ju säga att de senaste 2 dagarna varit mycket händelserika och roliga. Måndagen började med verksamhetsbesök hos Räddingstjänsten i Karlstadsregionen och Sjöräddningen på Hammarö.
*
Medarbetare på Räddningstjänsten berättade för försvarsministern om sin verksamhet och det fanns mycket intressant att ta till sig. I synnerhet hur de arbetar med samverkan och samordning vid extra ordinära händelser.
*
Ett stort tack till Nils Weslien, Åsa Bergsten, Hans Berged, Lars Wendel m.fl. för ett bra och intressant besök!
***
På eftermiddagen fick Sjöräddningssällskapet på Hammarö besök av försvarsministern. Det var ett minst sagt händelserikt besök och jag borde anat oråd när jag mitt ute på vänern fick en fråga om jag kunde hjälpa till lite:-) Självklart ville de demonstrera förförsvarsministern hur en livräddning går till ute till sjöss och som den lojala medarbetaren som jag är kände jag att jag var tvungen att offra mig.
*
Se gärna filmen från Sten Tolgfors besök i Värmland och jag hoppas ni får er ett gott skratt när ni ser mig i den underbara dräkten plaskandes i vattnet!
*
Albin Axelsson från MUF Värmland har gjort filmen.
*


Eller som en viss annan person uttryckte det: "Minister kastar medarbetare överbord"
*
Oerhört intressant besök där vi fick lära oss mycket. Det var beundransvärt hur mycket ideellt arbete som faktiskt läggs ned för att hjälpa människor i nöd. Carina som var en av de ideella krafterna, berättade för mig att det var värt all tid och energi när man får den värme och uppskattning från en som blivit räddad. Det värmer verkligen i hjärtat
Ser fram emot nästa besök hos sjöräddningen då jag hoppas på att få lära mig ännu mer (hoppas dock jag slipper att "kastas" i denna gång!
*
Stort tack till Carina, Jenny, Martin, Björn och Carl Arne för ett upplevelserikt besök!
*
Tidningarnas respons efter försvarsministerns besök i Karlstad och på Hammarö:

lördag 14 augusti 2010

Valupptakt i Värmland!

I dag kl.14.00 kör vi igång med valupptakten i Värmland. Vi inleder dagen med att titta på Fredriks sommartal på förbundskansliet. Jag kommer att delta en kort stund innan det bär vidare av till Örebro.

Det här är en sådan dag som man önskar att man kunde klona sig eftersom det händer så mycket kul som man skulle vilja vara med på!

Givetvis ska det under dagen samtalskampanjas och jag hoppas vi kommer få många trevliga samtal/idéer med kommuninvånarna i Karlstad.

På eftermiddagen bär det iväg till Örebro där det under kvällen kommer föras samtal om politik på sommarhemmet Talludden. Spännande upplägg som man väljer att kalla valfestival!

















Det kommer att bli en fullspäckad dag!

torsdag 12 augusti 2010

Tuff fråga - ska man eller ska man inte ha rosa, röda rosetter i håret på Algot?

Nu till en diskussion som kommer upp med jämna mellanrum i vår familj. Senast kom den upp efter vi varit på hundutställning i Ransäter för ett par helger sedan.

Min käre make Fredrik tycker att jag och vår dotter kränker herr Algots (för de som inte vet är han en av våra yorkshireterriers) manlighet med jämna mellanrum:-) Nu senast var det aktuellt igen efter att jag och vår uppfödare (som är världens goaste människor) satt papiljotter i pälsen på honom.

Jag känner givetvis att jag måste förklara varför vi gjorde detta...

Det är nämligen så att inför denna utställning, tvekade vi på om vi skulle ställa ut honom eftersom hans päls inte utvecklats helt och hållet. Han är bara 2 år och för en del yorkar kan det ta lite längre tid. Eftersom jag inte är proffs på detta frågade jag givetvis bättre vetande om råd. Hon förklarade då att om vi rullar upp hans päls på papiljotter till nästa år, kommer den bli mycket bättre. Eftersom Algot "öser järnet" här hemma på gården, dagarna i ända, blir hans päls sliten och den hinner inte vila tillräckligt för att bli riktigt fin.

Hon visade mig hur vi skulle göra och när det var klart och vi satt i bilen på väg hem säger Fredrik till mig att han tyckte att hans pojke Algot blivit kränkt:)
*
Han ville inte att han skulle behöva utsättas för något dylikt. "Han ska vara naturlig. Inte ha en massa töntiga papiljotter i håret. Det räcker väl med alla dessa rosa, röda rosetter som ni sätter i huvudet på honom! Han avslutar med att säga till mig att han faktiskt tycker att jag kränker Algots manlighet när han får se ut på detta pinsamma sätt:))

Min älskling var lite upprörd, men jag såg att han hade glimten i ögat...

För att göra en lång historia kort
, kan jag avsluta med att säga att jag har väl fått ge med mig (för tillfället i alla fall:-). Algot har inte kvar papiljotterna i pälsen. De är borta.

Istället har min dotter satt TVÅ röda rosetter i luggen på honom.

Ja, som ni kanske förstår är inte sista ordet sagt i detta heta ämne hemma hos familjen Lund Kopparklint, men jag tror nog inte att Algot lider värst mycket. Han är så trygg i sin manlighet att han tycker det är helt ok med lite färgglada attiraljer i luggen!
Avslutar med en bild på Algot när han åker flakmoppe i full fart med vinden i håret.
Notera: utan varken papiljotter eller rosetter-all natural look!
*
(Puss & kram till mannen i mitt liv - Jag älskar när du står upp för Algots manliga rättigheter. JÄD)

onsdag 11 augusti 2010

Samtalskampanj i Filipstad

På jobbet i dag var jag och Algot i Filipstad och samtalskampanjade med Ulf Söhrman. Som alltid får man med sig många bra idéer när man lyssnar på kommuninvånarnas synpunkter på vad de tycker kan förbättras eller utvecklas i kommunen.

En viktig synpunkt som jag tog med mig var att flera personer tyckte det var alldeles för mycket stök på gatorna inne i centrum - på nätterna och helgerna. Det var också flera stycken som förde fram att det är alltför många ungdomar som inte har något annat att göra mer än att bara "hänga" inne i centrum. Dessa unga är tvungna att fångas upp på något sätt.



En annan synpunkt som kom upp var om polisen. Man vill att polisen ska bli mer synlig även på kvällar, nätter och helger. Man upplevde att polisen oftast kom dit dagtid då behovet egentligen är minst.

Detta är något som jag tar till mig som ledamot i Polisstyrelsen i Värmland.


Filipstadstidningen var också på plats och ställde frågor om hur det tas emot när vi företrädare går runt på detta sätt och pratar med kommuninvånarna. De frågade också om varför vi gör det.

Det tas emot mycket positivt var jag och Ulf överens om!

Jag sa också som jag brukar säga; detta är ett sätt för oss att få ta del av de diskussioner som pågår hemma vid köksborden hemma hos människor. Vi kommer ut och fångar deras synpunkter, funderingar och goda idéer.

Vi vet att det finns många som har vettiga åsikter som de vill föra fram till oss politiker, men att det inte når fram av olika anledningar. En del kanske tycker att det blir ett för "stort projekt" att exempelvis gå till stadshuset och söka upp en förtroendevald. En del kanske tycker att det blir för krångligt att skriva om det och skicka till oss.

Ulf stärkte också upp denna teori med att berätta om att det sällan dyker upp någon när Filipstads kommun bjuder in till olika träffar då de exempelvis vill veta vad kommuninvånarna tycker.

Det är just därför som vi moderater, börjat fundera i nya banor...

För att vi ska få medborgare runtom i landet att bli mer delaktiga i politiken måste vi i allt större utsträckning pyssla med uppsökande verksamhet. På det sättet får vi en mer uppdaterad och verklighetsbaserad politik!

Det var en mycket trevlig eftermiddag och jag ser fram emot nästa gång jag ska tillbaks till Filipstad.

Jag kan också tillägga att jag gjort Algot till Värmlands samtalskampanjmaskot nr 1 (iallafall i mina ögon:-). Jag har aldrig varit med om en varelse som får så mycket uppmärksamhet som han får!

tisdag 10 augusti 2010

Anmälningar om alkohollangningen till ungdomar bara ökar!

Vuxna bidrar till ungdomsfylleri. I DN kan man läsa om att langning av alkohol till unga ökar. Detta trots att staten satsat mer än 300 miljoner kr för att stoppa det.

Det är dock viktigt att förtydliga att langningen i sig behöver inte ha ökat eftersom polisen arbetar mer effektivt mot detta och anmälningsfrekvensen har ökat, men problemet med att unga dricker alkohol kvarstår. Vi har ett stort problem med den svarta marknaden - den illegala alkoholen som blivit alltmer tillgänglig genom åren. Enligt BRÅ så har antalet polisanmälda fall av alkohollangning ökat med 500 % de senaste 10 åren.

Det är den stora tillgången på illegal alkohol som bidrar till att de som inte ska dricka något alls gör det ändå. Jag kanske verkar tjatig eftersom jag med jämna mellanrum tar upp detta, men detta är en oerhört viktig fråga. Alla vuxna MÅSTE börja fundera över sambandet mellan sitt eget sätt att köpa alkohol och att ungdomar får tag på den.

Kronobergsmodellen i all ära har minskat det synliga supande bland ungdomar i stadskärnor och på andra offentliga platser men det innebär inte att den totala alkoholkonsumtionen minskat.

Det har blivit ett mer osynligt faktum och desto svårare för polisen att angripa.

Att synligheten av ungdomsfylleriet minskat, innebär dock inte att den totala konsumtionen av alkohol bland ungdomar gjort detsamma. Statistik från CAN (Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning) bekräftar också detta. De senaste fem årens undersökningar visar små minskningar/ökningar gällande niondeklassares drickande. De berusar sig med alkohol i princip lika mycket som de gjort de senaste fem åren. Enligt CAN pekar flera undersökningar på en ökning av andelen storkonsumenter av alkohol de senaste tio åren d v s konsumtion av motsvarande minst en flaska vin vid ett och samma tillfälle (ökningarna gäller såväl män som kvinnor och i de flesta åldersgrupperna).

Därför är det viktigare än någonsin att tipsa polisen när man ser eller hör talas om en olaglig alkoholförsäljning. Detta för att ytterligare förstärka polisens insatser.

Varför har då den svarta marknaden av illegal alkohol i Sverige fått så starkt fotfäste? Priset är helt avgörande. Det är min fasta övertygelse att om vi skulle vi ha samma priser och konkurrenskraft på den lagliga marknaden i Sverige skulle den illegala alkoholen i princip försvinna.

Det i sin tur skulle innebära att de som tidigare gjort sig svarta pengar på bl.a. ungdomars supande skulle få en tunnare plånbok, men det är inte mer än rätt.

Det ska inte löna sig med svarta inkomster eller att profitera på andras olycka.

Detta är en svår sak för polisen att angripa eftersom det sällan är någon som vill ange "sin egen" försäljare. De som handlar illegal alkohol gör det ofta fler än en gång av samma försäljare. Därmed bygger man upp en relation och det blir då svårare att ange den personen eller vittna mot den. Man ser heller inte eller vill inte se sambandet mellan sitt eget handlande och möjliggörandet till att ungdomar super ned sig.

Den som köper olagligt såld utlandsalkohol stödjer ett system som leder till att ungdomar lätt kan få tag på den. Lägg hellre till de extra kronorna istället för att gynna den svarta marknaden och ungdomars lättillgänglighet på alkohol.

Det är tragiskt när man läser dessa siffror i tidningen. Det är ett stort hot mot våra ungdomars hälsa och utveckling. Det borde vara viktigare att förebygga att de får tag på alkohol än att man själv ska spara några ynka små kronor!

söndag 8 augusti 2010

Denna sommar har nog klottrandet slagit rekord i Karlstad

Jag blir så trött och besviken när jag ser allt klotter som finns runt om i Karlstad just nu. När jag körde in till centrum tidigare i dag kunde jag på den korta sträcka räkna ihop det till ett 15-tal platser som blivit föremål för skadegörelse (nytt & gammalt) - vägskyltar, husväggar, elskåp, berg, bullerplank, staket. Jag tycker det är fruktansvärt tragiskt att se och det gör mig smått förbannad när jag vet hur mycket denna skadegörelse kostar kommuninvånarna.
a
Det måste till ett krafttag för att få bukt med detta. Klottret med alla dessa tags är ingen konst och det går inte att jämföra med den konstform som görs laglig väg. Detta är ett brott som ska bekämpas. Det är påträngande och sänker statusen på området/platsen där det sitter och det ska väck så snart man upptäckt det.
a
Sitter det kvar inbjuder det inte bara till att klottra mer utan det skickar signaler att det är ok och det är det inte.
a
Jag har inte ändrat min uppfattning när det gäller en laglig klottervägg i Karlstad, eftersom det största problemet är alla dessa tags som sprayas överallt på så många ställen som möjligt. Vart ligger konsten i det undrar jag? Det är också så att det har prövats på olika håll i landet där man inte har inte sett någon markant skillnad på att klottret-skadegörelsen i övrigt minskat, om man enbart ser till statistiken.
a
Lösningen ligger i att polisens MÅSTE ges mer resurser att arbeta mot det - så att de kan identifiera klottraren utifrån ett förebyggande perspektiv. Så att man kan fånga upp dessa unga kriminella med tidiga insatser baserade på VAD som driver dem till att klottra. Det borde Björn Samuelsson lägga ner sin energi på att se över i stället för att populistiskt kämpa för en laglig klottervägg i Karlstad.
a
Vi måste dessutom öka anmälningsbenägenheten och kunskapen kring klotter dvs. skadegörelse som ett brott. Målgruppen här är givetvis lärare, föräldrar och ungdomar. Arbetet med detta har påbörjats i Karlstad med det måste intensifieras tillsammans med polisens arbete. Vi måste dra det ett snäpp längre. Det får inte bli en dagsslända av detta arbete utan det måste kontinuerligt fortgå.
a
Om det är så att unga genom att klottra tags överallt vill få utlopp för sin konstnärliga kreativitet, ska vi genom dialog erbjuda andra vägar än den kriminella.
a
Klotter kan vara en inkörsport till grövre brott. Därför anser jag att det är viktigt ur ett brottsförebyggande perspektiv att motverka denna kriminalitet. Med nya lagändringar och kunskap från kriminologiska teorier kan polisen i dag arbeta mer effektivt mot klotter som skadegörelse. Det behövs uppenbarligen i allt högre utsträckning för att få bukt med problematiken eftersom det börjar bli ett stort problem i Karlstad.
a
Det kostar inte bara mycket utan det sänder negativa signaler och skapar en otrygghet för Karlstads kommuninvånare.

lördag 7 augusti 2010

Får ungdomar göra sina val inför framtiden för tidigt?

Under gårdagen hade jag nöjet att få följa med försvarsministern på flera olika verksamhetsbesök i Göteborg. Vi besökte bl.a. en mycket intressant verksamhet som heter Upp! som är ett frivilligt projekt som ligger under Göteborgs STAD.

Verksamheten riktar sig till ungdomar i ålder 16-24 år som står i startgroparna till sin framtid och inte riktigt vet vad de ska göra eller hur de ska förverkliga sina drömmar. De guider som jobbade på Upp! tar emot ungdomar efter de skrivit in sig på deras hemsida och anmält sitt intresse. Därefter intervjuas ungdomarna för att se vilken kompetens eller vilket intresse de har för att senare enklare kunna matcha deras drömmar.

Som jag uppfattade det utgår Upp! från den enskilda individen. Man arbetar med enpowerment (stärker individens möjlighet att bli mer självständig, man skapar verktyg så att man kan formulera sina egna mål och ta makt över sitt eget liv), motivation och KASAM (känsla av sammanhang). Detta är ett arbetssätt som ligger mig varmt om hjärtat och som jag själv använt mig mycket i mina arbeten med människor.

Jag tyckte verksamheten var spännade och stack ut lite mot andra verksamheter jag besökt som riktas till ungdomar som hamnat utanför arbetslivet. Här arbetade man mer förebyggande och erbjöd sina tjänster redan när ungdomar går i gymnasiet. Man utgick från vad ungdomar har för drömmar och egna kvalitéer innan de gick vidare och matchade ihop dem med näringslivet eller kanske hjälpte dem med att starta eget företag.

När vi satt och diskuterade fick det mig att tänka på något som jag ofta funderat på. Att det är svårt för ungdomar att välja vad de ska utbilda sig till och jobba med i framtiden när de är så unga som 14-15 år. Det är många som känner att de kanske inte har valt rätt när de väl är där. Att de känner sig vacklande till vad de ska göra i sin framtid. Vissa kanske är helt klara med vad de har för mål i framtiden och känner att valet är enkelt. Vissa kanske är det från början men ändrar sig på vägen och vissa kanske bara känner en stor osäkerhet.

Jag har inte riktigt någon bra lösning till hur man ska lösa detta, men jag blev inspirerad när jag besökte Upp! igår.

Det fick mig att börja fundera på alternativ för ungdomar som i den unga åldern som 14-15 år ska göra sitt val inför framtiden genom att välja gymnasial utbildning/linje.

Kanske det till en början borde finnas ett alternativ till grundläggande behörighetsutbildning på 1 år. Som man kan välja om man inte riktigt vet vad man vill. Där man får prova på olika inriktningar när man väl är där. Där varje elev förutom de grundläggande ämnena får genomgå "kompetens- och intresseinventeringar" för att se vart man befnner sig och därefter lättare kan göra sitt val.

onsdag 4 augusti 2010

Jag och politiken

Nu börjar det dra i hop sig inför valet. Det är otroligt mycket att göra och det är spännande. Man märker att tidsutrymmet krymper mer och mer, kalendern börjar fyllas.

Jag tycker det att det är oerhört kul att få uppleva detta eftersom det är min första valkampanj som jag jobbat med. Dessutom kandiderar jag också för första gången och det gör det extra spännande.

Att driva en personvalskampanj är givetvis svårt eftersom man jobbar heltid och måste sköta det efter jobbet och på helgerna. Jag ska iallafall försöka lägga så mycket tid jag kan på det sedan får man hålla tummarna att det går hem hos väljarna!

Min slogan (som min käre make kom på) kommer vara:

Kryssa mig

så jobbar jag

för dig!

Jag kommer också ha en folder där det står lite mer utförligt om mig som person och vilka frågor jag brinner för - trygghetsfrågor.
*
En av de frågorna handlar givetvis om att brottslighet ska bekämpas. Att ingen ska behöva vara rädd. Att alla brott ska utredas, stora som små. Jag tycker också att när man anmäler ett brott, ska man bli tagen på allvar och känna att polisen bryr sig. Därför behövs det fler poliser och att hela rättsväsendet får de resurser som krävs för detta. När det gäller polisen så ser jag helst att det i framtiden blir en nationell polismyndighet så att man kan arbeta mer effektivt och inte behöva uppfinna hjulet flera gånger.
*
Jag hoppas verkligen att jag kommer få mångas förtroende i valet 2010!

Vivian...

Vivian...