MASKROSBARN AV MIN TID

tisdag 10 augusti 2010

Anmälningar om alkohollangningen till ungdomar bara ökar!

Vuxna bidrar till ungdomsfylleri. I DN kan man läsa om att langning av alkohol till unga ökar. Detta trots att staten satsat mer än 300 miljoner kr för att stoppa det.

Det är dock viktigt att förtydliga att langningen i sig behöver inte ha ökat eftersom polisen arbetar mer effektivt mot detta och anmälningsfrekvensen har ökat, men problemet med att unga dricker alkohol kvarstår. Vi har ett stort problem med den svarta marknaden - den illegala alkoholen som blivit alltmer tillgänglig genom åren. Enligt BRÅ så har antalet polisanmälda fall av alkohollangning ökat med 500 % de senaste 10 åren.

Det är den stora tillgången på illegal alkohol som bidrar till att de som inte ska dricka något alls gör det ändå. Jag kanske verkar tjatig eftersom jag med jämna mellanrum tar upp detta, men detta är en oerhört viktig fråga. Alla vuxna MÅSTE börja fundera över sambandet mellan sitt eget sätt att köpa alkohol och att ungdomar får tag på den.

Kronobergsmodellen i all ära har minskat det synliga supande bland ungdomar i stadskärnor och på andra offentliga platser men det innebär inte att den totala alkoholkonsumtionen minskat.

Det har blivit ett mer osynligt faktum och desto svårare för polisen att angripa.

Att synligheten av ungdomsfylleriet minskat, innebär dock inte att den totala konsumtionen av alkohol bland ungdomar gjort detsamma. Statistik från CAN (Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning) bekräftar också detta. De senaste fem årens undersökningar visar små minskningar/ökningar gällande niondeklassares drickande. De berusar sig med alkohol i princip lika mycket som de gjort de senaste fem åren. Enligt CAN pekar flera undersökningar på en ökning av andelen storkonsumenter av alkohol de senaste tio åren d v s konsumtion av motsvarande minst en flaska vin vid ett och samma tillfälle (ökningarna gäller såväl män som kvinnor och i de flesta åldersgrupperna).

Därför är det viktigare än någonsin att tipsa polisen när man ser eller hör talas om en olaglig alkoholförsäljning. Detta för att ytterligare förstärka polisens insatser.

Varför har då den svarta marknaden av illegal alkohol i Sverige fått så starkt fotfäste? Priset är helt avgörande. Det är min fasta övertygelse att om vi skulle vi ha samma priser och konkurrenskraft på den lagliga marknaden i Sverige skulle den illegala alkoholen i princip försvinna.

Det i sin tur skulle innebära att de som tidigare gjort sig svarta pengar på bl.a. ungdomars supande skulle få en tunnare plånbok, men det är inte mer än rätt.

Det ska inte löna sig med svarta inkomster eller att profitera på andras olycka.

Detta är en svår sak för polisen att angripa eftersom det sällan är någon som vill ange "sin egen" försäljare. De som handlar illegal alkohol gör det ofta fler än en gång av samma försäljare. Därmed bygger man upp en relation och det blir då svårare att ange den personen eller vittna mot den. Man ser heller inte eller vill inte se sambandet mellan sitt eget handlande och möjliggörandet till att ungdomar super ned sig.

Den som köper olagligt såld utlandsalkohol stödjer ett system som leder till att ungdomar lätt kan få tag på den. Lägg hellre till de extra kronorna istället för att gynna den svarta marknaden och ungdomars lättillgänglighet på alkohol.

Det är tragiskt när man läser dessa siffror i tidningen. Det är ett stort hot mot våra ungdomars hälsa och utveckling. Det borde vara viktigare att förebygga att de får tag på alkohol än att man själv ska spara några ynka små kronor!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Kanske tycker du att det här inlägget är intressant, om huruvida langningen ökar eller inte?

http://www.bra.se/extra/news/?module_instance=12&id=48

// jennie

Marléne L Kopparklint sa...

Hej, Jennie
Självklart är det så. Jag har också förtydligat det.

//Marléne

Vivian...

Vivian...