MASKROSBARN AV MIN TID

torsdag 23 september 2010

Omval i Värmland?

Om någon röstberättigad överklagar i Värmland kan det bli omval. Länstyrelsen har upptäckt allvarliga fel i rösthanteringen.

Enligt NWT var det ca 50 röster (vilket i sig är ovanligt många) som underkänts och dessa borde varit med i omslaget när Arvika kom till Länsstyrelsen men Arvika kommun kom med lösa valsedlar. Sättet de underkänts på ifrågasätts också. Vissa av dem borde inte varit underkända. Exempelvis att röstkuvertet inte varit igenklistrat vilket inte är skäl att underkänna enligt Gith Nilsson, valansvarig i Värmland. Det skulle gått ned i valurnan.

Ett annat misstag är att Arvika kommun har lagt de separerade valkuverten i en stor hög vilket gör att länsstyrelsen inte vet vilket kuvert som tillhör varje röstande. Det gör att om någon överklagar resultatet går det inte att spåra var eventuella fel begåtts.

Enligt Valmyndigheten kan den felaktiga hanteringen leda till omval...

– Eftersom kommunen inte hade haft dem i urnan så kan vi inte ta med dem i valresultatet. Vi är tvungna att underkänna dem för det är enbart röstsedlar som varit i urnan som kan räknas, säger Gith Nilsson till TT.

Valnämndens ordförande i Arvika, Håkan Jivesand (s), säger att de röster som underkänts har underkänts korrekt. Han uttalar sig vidare att det är beklagligt att det upptäckts att de gjort fel.

Enligt det preliminära slutresultatet skilde endast sju röster för att Folkpartiet skulle ta ett mandat från Socialdemokraterna i Värmland.

Under dagen kommer Länstyrelsen bl.a. gå igenom hela listan på varför de 50-tal rösterna underkänts. Konsekvenserna kan bli stora eftersom ett mandat till alliansen hängde på ynka sju röster.

http://www.nwt.se/arvika/article774067.ece
http://www.vf.se/nyheter/allman/valkaos-i-arvika-kan-ge-omval-i-varmland
http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/article7833962.ab
http://www.expressen.se/nyheter/val2010/1.2147394/rostkaos-i-varmland-risk-for-omval

Inga kommentarer:

Vivian...

Vivian...