MASKROSBARN AV MIN TID

lördag 28 maj 2011

Fillers, Botox – ”Det är som att gå och köpa nytt smink” MEN ingen kontrollerar vem som håller i sprutan…

Ibland känner jag att jag omedelbart skulle vilja skriva ett inlägg. Det kan vara tillfällen man läser något, hör något eller ser något på tv. Något som kan göra en glad, ledsen, upprörd eller helt enkelt förbannad. Tidigare denna veckan var det ett sådant tillfälle. Det var bara det att just då räckte inte riktigt tiden till för mig.


Nu har jag dock tiden att göra det.


Jag blev just ledsen, upprörd och förbannad – orsak: Uppdrag granskning – den svenska skönheten, med fokus på fillers och botoxinjektioner…

Nu är det ungefär som att gå och köpa nytt smink - det är jättevanligt”


Unga tjejer och killar går idag och får fillers, botox i sina läppar, kindben, näsa – you name it. De ”skulpterar” sitt ansikte på olika sätt. Många gånger helt i onödan! Många gör det för att det helt enkelt blivit en trend.


Dålig självkänsla? Ingen drar i nödbromsen? Inga krav? Ingen information?


Det som skrämmer mig mest är att det finns så många som verkligen känner att de måste göra det - fast det egentligen inte behövs. Man suddar på något vis bort det personliga utseendet och går mot en mer stöpta-i-samma-form look. (Alla får likadana putmunnar och det syns tydligt att det inte är äkta.)


Ingen kontrollerar vem som håller i sprutan…


Det som gör mig förbannad är att det i Sverige tillåts att allt från riktiga kvacksalvare till hudterapeuter får injicera detta. Detta är helt vansinnigt att det inte reglerats för många år sedan när det först dök upp med tanke på alla de risker som finns.


Visst kanske det går bra för X antal kunder som gör detta men sedan kommer kanske nr 11, 22, 35, 46, 111, 156 osv.. De råkar illa ut - får riktiga men. Visst blir de flesta kunderna nöjda över resultatet men det finns också en hel del som inte är det.

”Vem som helst kan få det att lyckas en bra och solig dag”

Det som gör mig upprörd är att det finns sådana här kliniker/salonger som utför detta - där man överhuvudtaget inte har kompetens för att utföra dessa ingrepp. Man utsätter medvetet andra människor för risker och man tar heller inte ansvar för om det blir ett misslyckande.


Varför är det så här då kan man undra?


För att det än så länge är lagligt. För att det är värt det med tanke på de enorma summorna pengar man tjänar. För att den stora målgruppen är unga människor som inte vill eller vet att man bör göra en anmälan.

Det är i praktiken helt ok om receptionisten hoppar in istället för den ordinarie hudterapeuten/hårfrisörskan (som för den delen kanske heller inte har adekvat utbildning/medicinsk legitimation) och injicerar en sjuttonårings ansikte med nervgiftet botox eller fillers.


FASS: BOTOX skall endast ges av läkare med speciell kompetens och med kunskap om behandlingen samt om användningen av den nödvändiga utrustningen.
*

En man från Socialstyrelsen hävdar i början av programmet att det tama regelverk som finns kring detta är patientsäkert - bara en verksamhetschef tagit beslutet. Sedan att denne i sin tur heller inte har utbildning, verkar inte spela någon roll.

Till hans försvar kan sägas att han faktiskt ändrade sin uppfattning och började inse allvaret i frågan.
(...)
”Min personliga uppfattning är att regelverket behöver skärpas. Och även just läkemedlet Botox, definitivt. Vi bör skyndsamt ta ställning till om inte det här området behöver särregleras, säger han.”
(...)
Självklart ska Sverige ha samma regelverk och krav som flera andra europeiska länder kring detta. Det ska endast vara specialutbildade plastikkirurger som utför dessa injektioner.


Bättre självkänsla! Föräldrar, vänner – dra i nödbromsen! Läs på om riskerna! Tänk efter mer än en gång!

Övrigt:

FASS: Exempel på biverkningar vid injektioner av botox i ögonlock och ansikte
Vad är Botox?

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article10947691.ab
(…)”Jessica Simpsons skönhetsoperationer har förstört hennes naturliga läppar. Sångerskan berättade nyligen för Femalefirst att pressen på att se ung och vacker ut fick henne att börja injicera läpparna”(…)


http://www.expressen.se/halsa/1.67215/merals-lappar-forstorda-efter-skonhetsoperation
(…)”Michael Olenius, ordförande i Svensk förening för estetisk plastikkirurgi, säger: - Eftersom det är främmande material man sprutar in i kroppen kan vissa personer drabbas av väldigt kraftiga ärrläkningsreaktioner som gör läppen bubblig och hård. Det kan hända att man får leva med det, eller så får man operera bort det. Det är omöjligt att förutse vem som är överkänslig.” (…)


http://www.stylesearch.se/snacka/Hud/3068262/Adam-och-eva-kliniken-oserioesa/
(…)”snälla, kan du inte anmäla dem? eller skriva det i tidningen?skulle bli så glad. de har förstört fler tjejers läppar av det jag läst på nätet. skriv denna text i fler sajter så inte folk går dit!! de får massa pengar pga bloggare skriver bra saker om dem (bloggare får rabatter och gratis behandlingar där )” (…)


http://gt.expressen.se/nyheter/1.1797757/deras-lappar-blev-forstorda
(…)”De 19-åriga tjejerna lockades att förstora sina läppar för halva priset - 1 500 per person. I dag ångrar de bittert sitt besök på frisersalongen och varnar andra. Resultatet blev förstörda läppar och smärta.” (…)


http://missbill.blogg.se/2011/may/sugen-pa-fillers-lappforstorning-mm-kolla.html
(…)Nu har äntligen Uppdrag granskning tagit tag i detta, som jag så länge vetat om. Helt sjukt att vem som helst får hålla i sprutan”(…)





1 kommentar:

Anonym sa...

Man kan väl inte injicera Botox i läpparna? Det är väl bara fillers som gör det..

Jag har hittat en bra och informativ sida som skriver allt om botox: www.plastikoperationer.net/botox-behandling-rynkor =)

Vivian...

Vivian...