MASKROSBARN AV MIN TID

tisdag 7 augusti 2012

Löfven klev äntligen ut ur garderoben men hur tänkte han nu...

 
Hans förslag om att ändra smittskyddslagen, att informationsplikten för HIV-smittade ska tas bort, imponerar inte. Jag måste faktiskt säga att lite förvånad blir jag att han kommer med något dylikt. När han väl öppnar munnen, vilket vi sedan länge förstått är en strategi från (S) sida att han inte ska göra, så blir det FEL, FEL, FEL! 

Löfven hoppar på samma tåg som Vänsterpartiets förra ledare, Lars Ohly gjorde 2009 och allt för att flörta med med RFSL. Populistiskt och lågt om du frågar mig och i synnerhet när han inte är helt konsekvent i sina uttalanden, utan vill ha både hängslen och livrem. Ena stunden vill han riva upp lagen och ta bort informationsplikten, när han i nästa säger att han personligen tycker att det är ju bra om man informerar sin partner ändå...

(S)-ledaren Löfven sa detta i samband med Pride där RFSL frågade ut honom om den socialdemokratiska linjen för HIV-spridning...

Idag säger lagen att HIV-smittade är skyldiga att meddela sina sexpartners att de har denna allmänfarliga sjukdom. Med Löfvens linje så innebär det att den person som bär på exempelvis HIV inte alls har någon skyldighet att berätta det för den/de som de haft sex med. Detta i sin tur skulle med all sannolikhet leda till att viruset sprids vidare i garanterat högre takt än hittills. 

Jag har också lite svårt att se vad som är diskriminerande med smittskyddslagen...

Jag kan inte säga att jag förstår men jag kan tänka mig att det känns fruktansvärt jobbigt, pinsamt, skuldbeläggande att tvingas berätta om det men det måste man också väga mot den andra personens trygghet. Ska man inte ge den personen ett val om denne vill ha sex med en person som är smittad? Det är ju lite svårt att dra tillbaks bandet åt andra hållet om det nu skulle visa sig att att personen mot förmodan blivit smittad. Jag vill inte se att detta handlar om diskriminering, lagen finns för att skydda. Det är ju faktiskt så att HIV, Hepatit etc. kan leda till för tidig död och livslång behandling.

– Som lagstiftningen ser ut så är den förknippat med ett straff. Vi har trott att det skulle fungera i preventivt syfte, men de senaste åren har vi sett en ökning av antalet smittfall. Det finns forskning som säger att lagen kan motverka sitt syfte och då måste vi se över lagen, sa Stefan Löfven till Aftonbladet.

Jag tror att det nästintill är omöjligt att veta huruvida spridning av HIV eller andra sexuellt överförbara sjukdomar kommer att minska om man "avkriminaliserar" smittskyddslagen. Förslaget med att slopa informationsplikten ställer jag mig inte bakom.

Smittskyddsinstitutets senaste statistik första halvåret 2012 visar att 219 nya fall av hivinfektion rapporterades under denna period. 62 procent av dessa, 165 fall, uppges vara smittade utomlands.
 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är man tvungen att berätta om sin HIV kan man låta bli att testa sig.
Äter man bromsmediciner så är risken minimal.
Men, låt bli att knulla om förtroendet är dåligt.

Anonym sa...

Givetvis finns det ett egetansvar för alla, men tro fan man ska ha en skyldighet att man bär på en livsförändrande och potentiellt dödlig sjukdom!! Varför i hela friden ska man inte testa sig för att man är tvungen att berätta? Vill man inte själv ha reda på sjukdomen i tid-dummaste jag har hört.

Vivian...

Vivian...