MASKROSBARN AV MIN TID

onsdag 3 april 2013

Beslutet är nu taget...

Vård- och omsorgsnämnden har nu godkänt förfrågningsunderlaget som i sig är ett bra förfrågningsunderlag. Vi har fått in och tagit med bra synpunkter från intresseorganisationerna och de fackliga organisationerna. 

Jag kan tyvärr inte ge exempel på vad för synpunkter det är dock...

Det sa jag även till TV 4 Värmland i intervju direkt efter beslutet tagits i nämnden. Det är nämligen sekretess på hela underlaget tills på fredag. Jag förstod på reportern att han verkligen ville att jag skulle ange några exempel men då skulle jag tyvärr bryta mot lagen. Så det hoppas jag att han förstod när jag svarade honom.

Detta beslut handlar om att vi måste ta ansvar nu och vi måste ta ansvar för vår nämnd. Vi har den senaste veckan också sett att fler nämnder har det tufft, exempelvis Karlstad-Hammarö gymnasienämnd som också varit tvunga att ta beslut som givetvis rör upp känslor. Vi kan inte ha som strategi att leva över våra tillgångar eller lägga över ansvaret på andra förvaltningar. 

Det som dock är förvånande är att vare sig Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet inte kommit med något annat förslag utan bara säger nej. S lutar sig tillbaks emot att de från början velat att vi tillsammans med de fackliga organisationerna skulle titta på andra alternativ och vi i majoriteten motsatt oss det. Detta är givetivs tunna och ohållbara argument eftersom Kommunal tydligt aviserat i en debatt att de heller inte kunnat hitta några förslag. 

Vi står inför valet att släppa in andra utförare eller sänka kvaliteten inom vård och omsorg. Samtidigt är det viktigt att poängtera att kommunen fortfarande kommer ha kvar huvudansvaret för verksamheten. Jag kan bara beklaga att Socialdemokraterna bestämt sig för att motarbeta en bra lösning på de ekonomiska problem vi har inom assistensverksamheten. Istället för att konstruktivt samarbeta för att nå en så bra lösning som möjligt väljer man att lägga ut dimridåer och skapa onödig oro bland de som berörs. man förnekar sig inte utan tar dessvärre varje tillfälle i akt att försöka fiska röster, vilket i min värld mest bli populistiskt trams när man bara för fram klagomål men inte kommer med motförslag. 

Det viktiga för mig är att vi har hittat en lösning som innebär att kvaliteten inte blir sämre för våra kunder. Karlstad ska vara en stad där alla får stöd och den hjälp de behöver!20 kommentarer:

Anonym sa...

Kvalitén för anställda spelar ingen roll verkar det som? Med projektanställning, timvik för alla och lägre lön för alla.
Vi som redan underbetalda assistenter tackar, bugar och bockar till det ödmjukaste för detta beslut!


Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

OMG vad kort tänkt, hur tror du det är för alla andra ex. gymnasiet där flera anställda kommer få gå!? Ni får iallafall behålla era jobb eller??? Vart ska pengarna tas från då eller ska andra anställda i kommunen få lida mer på bekostnad av er??? Och vilka myter du sprider ut! min sambo har jobbat i ett privat assistansföretag i 7 år och innan det i kommunen. Hon trivs hur bra som helst med sina arbetsvillkor

Anonym sa...

Vet inte vilket som är värst, beslutet i sig kan man förstå även om jag inte gillar det. Jag har aldrig gillat vänsterpartiet som är en bunt med bråkstakar som försöker visa sig från en bättre sida än de i själva verket är men som inte är trovärdiga eftersom de aldrig kommer med egna förslag. Men att sossarna beter sig som de gör i detta är helt ofattbart! Jag är inte moderat men funderar på att gå ifrån sossarna nu och rösta på Folkpartiet efter detta. Hur kan de bara säga nej utan en annan lösning och dessutom efter att de själva lagt ut en massa verksamheter på privat genom åren. Ni ger hyckleri ett nytt ansikte SKÄMS!!

Anonym sa...

Det är dåligt att kommunen som har så relativt gott ställt ska behöva göra detta. Skulle vara intressant att se vilka prioriteringar politikerna gör i det stora hela egentligen. Min tillit för socialdemokraterna försvinner inte helt än . de kommer försöka rätta till det här om de är så mot det, tror bara de blev stressade!

Anonym sa...

Sossarna visste väl inte ens om beslutet?
Detta har väl mörkats för alla, sen har något skvallrat för en reporter, och då skyndade dom sig med att informera alla.
Hur kan sossarna komma med ett annat förslag när dom hade ofantligt kort tid på sig att komma fram med ett?
Marlene gick ju ut med att det skulle "läggas på is", vilket vi alla visste var BS, bara för att folk skulle sluta snacka tills klubban var slagen i bordet.
Allt är politik, att arbetande människor och sjuka brukare blir drabbade spelar ju ingen roll?!?
Men en sak är säker, så många kommer att rösta i kommunalvalet att inte Marlene kommer sitta kvar efter detta iaf.

Marléne L Kopparklint sa...

Här kommer svar på senaste kommentarens frågor/påståenden:

Sossarna visste väl inte ens om beslutet?
Svar: Varför skulle de inte veta det? Alla politiska partier har varit närvarande vid alla tillfällen och förvaltningen lämnar alltid samma underlag till beslut både till opposition och majoritet. Jag och Ingela Wretling fick informationen samtidigt eftersom vi alltid har gemensamma träffar tillsammans med förvaltningsdirektören där vi får ta del av samma material och nulägesrapporter inför nämndens arbetsutskott.

Detta har väl mörkats för alla, sen har något skvallrat för en reporter, och då skyndade dom sig med att informera alla.
Svar: Vi lever som tur är i ett demokratiskt samhälle där sådana här saker inte kan "mörkas" och varför skulle man behöva mörka något överhuvudtaget.

Hur kan sossarna komma med ett annat förslag när dom hade ofantligt kort tid på sig att komma fram med ett?
Svar: (S) har haft precis lika lång tid på sig som alla vi andra. Jag kan hålla med om att det har gått snabbt men efter årsskiftet när samtliga partier stod inför det ekonomiska utfallet var jag/vi tvungna att ta ett ekonomiskt ansvar. Vi kan inte leva över våra tillgångar. Ju längre tiden går desto dyrare blir det och tyvärr ser inte det ekonomiska läget ljusare ut längre fram heller.

Marlene gick ju ut med att det skulle "läggas på is", vilket vi alla visste var BS, bara för att folk skulle sluta snacka tills klubban var slagen i bordet.
Svar: Jag har aldrig sagt att något(?) ska läggas på is? Däremot behövde nämnden mer inläsningstid eftersom detta är ett stort och viktigt beslut med omfattande material. Därför lades det in mer tid.

Allt är politik, att arbetande människor och sjuka brukare blir drabbade spelar ju ingen roll?!?
Svar: Det är klart det är politik. Vi är styrda av lagar, förordningar, inte minst vår ekonomi och politik innebär ibland att man måste ta svåra beslut. I den perfekta av världar har vi obegränsat med pengar men nu har vi inte det. Det här är ändå ett alternativ där vi kan bibehålla kvalitén för våra kunder till en lägre kostnad samtidigt som de heltidsanställda får behålla sina anställningsvillkor och förmåner som de idag har.

Men en sak är säker, så många kommer att rösta i kommunalvalet att inte Marlene kommer sitta kvar efter detta iaf.
Svar: Jag hoppas kommuninvånarna röstar på de partier som visar att de kan ta ansvar och som ser till att de som är i behov av stöd och service får det. Inte de partier som tydligt visat att de inte vill ta ansvar och inte visar några alternativ till lösningar utan snarare skapar oro genom att sprida ekonomiska siffror som överhuvudtaget inte stämmer. (S) vet mycket väl att detta beslut var tvunget att tas. De har själva ända sedan 1998 lagt ut flera verksamheter inom vård och omsorg på entrepenad och det rörde också upp mkt känslor hos de anställda. Det hade varit bättre om (S) samarbetat och kommit med konstruktiva förslag på vad vi istället skulle kunna gjort. Som sagt de har själva tagit liknande beslut när de själva satt i majoritet, det ska man inte glömma bort.

Anonym sa...

Ja, det är lätt att gömma sig bakom lagar och förordningar eller att skylla på att ingen annan "kommit med något bättre förslag".

Om inget skall mörkas kan man ju undra varför Kommunal fick munkavle?

Heltidsanställda får behålla sina villkor I ETT ÅR ja, och sen då? Då finns ingen fastanställning kvar i papprena, och faktum är ju att ett privat bolag tjänar pengar av den enkla anledningen att de delar ut sämre löner till anställda = mindre lön i kuvertet!

Brukare har inte längre den valfrihet de haft innan, och SPECIELLT INTE när det ska delas upp i tre regioner.
Och behålla kvalitén till brukarna? Lustigt, för det håller inte brukarna med om själva! Men en dag behöver väl även politiker vård...

Och nej, det finns ju inte pengar säger du! Vad lustigt att det finns miljoner till Lars Lerins bygge med hyra och bistånd samt miljoner till CCC.
Det fanns miljoner till systemet Besched som skulle vara "så bra", och det fanns flera miljoner att skicka assistenterna på kurs för att lära sig detta supersystem.
Trots detta superdyra system med superdyr utbildning byttes Besched 1 år senare till ett nytt system,Heroma, som också det kostade flera miljoner.
Det finns tusentals kronor att lägga på att ge närmare 300 assistenter namnskyltar (som nästan ingen använder) och skicka assistanschefer till Barcelona för miljoner, och så vidare och så vidare...

Men just det, vad dumt och naivt av oss att tro att det finns några miljoner kvar till vård och omsorg!

När våra skattepengar läggs på skräp blir man förbannad!
När ni spelar roulette med våra skattepengar blir man ännu mer förbannad när pengarna inte läggs där prioriteringen behövs!

Ett redan nedvärderat kvinnligt yrke trillade just flera år tillbaka i tiden. Stolta kvinnor i omsorgsarbetet försvann när klubban bankades i bordet.

Usch fy och skäms att sparka på de som redan ligger!
Hoppas ni sover gott om natten!

Marléne L Kopparklint sa...

Svar: Om man ska kritisera något bör man inte ha ett bättre eller likvärdigt alternativ då? Det är lätt att vara kritiskt men till sist måste man ta ansvar och lösa uppgiften.

Svar: Skulle inte kalla det munkavle. Det är inget konstigt sätt att göra så här. Först får politiken informationen (och ledningen), sedan facken. Därefter kommer man överens om hur man ska gå vidare. I denna process ville FV själva vara de som först informerade sina medarbetare/kunder då det än så länge bara var ett förslag. Det är inget konstigt att arbetsgivaren vill informera sina anställda innan facken gör det till medlemmarna (dessutom är alla anställda inte medlemmar heller).

Svar: En entreprenör kan inte ensidigt ändra en tillsvidareanst. till en visstidsanställn. El. sänka sysselsättningsgraden. Detta kan bara bli aktuellt om det råder arbetsbrist och då är det efter förhandlingar med fackliga org. som ev. nya villkor erbjuds. Den personal som följer med över till en entreprenör behåller sina anställningsår. Vi kommer enbart att skriva avtal seriösa entreprenörer som har kollektivavtal. Under det första året efter verksamhetsövergången gäller de villkor som regleras i kommunens kollektivavtal, om inte den nya entreprenören och kommunal kommer överens om annat. Efter det första året gäller de villkor som den nya entreprenören har i sitt avtal. All personal som går över tar med sig sitt nuvarande anställningsavtal som reglerar lön och sysselsättningsgrad.

Svar: LSS har redan i grunden ett inbyggt valfrihetssystem där det finns ett stort utbud. Då kommunen kommer stå kvar som huvudman med yttersta ansvaret/sätta upp kvalitetskraven/ha ansvar för tillsyn, kommer det kommunala alternativet finnas kvar. Skillnaden är att en entreprenör kommer att ha personalansvaret.

Svar: Vi har satt upp kvalitetskrav som ska följas för att bibehålla den goda kvalitén som idag finns. Det är synd att det hos vissa finns en rädsla för att det ska bli sämre.

Svar: Det är två helt skilda saker. Självklart ska vi göra K-d till en så attraktiv stad som möjligt med olika möjligheter till evenemang. Det i sin tur innebär både besökare+människor som väljer att flytta hit. Varje evenemang/inv. som jobbar-betalar skatt (varje hotellnatt, restaurangbesök etc.) innebär intäkter för oss. Pengar som vi senare kan använda för att utveckla välfärden.

Svar: Vi har haft BeSched i många år och att det byts ut nu handlar om att kommunen byter lönesystem generellt. Det här beslutet har inte fattats av VoN.

Svar: Det hoppas jag inte att man väljer bort namnskylten? Det är en del av våra servicegarantier (trygghet för våra kunder), det ska synas vad de som jobbar inom verksamheten heter. Vad jag vet har inte assistanschefer varit i Barcelona för miljoner.

Svar: Vi har en stor totalbudget och vi har en god omsorg vilket alla undersökningar också visar på. Men 6 mkr/årligen är mycket pengar som vi inte har-vi kan absolut inte lägga över ansvaret på någon annan nämnd eller förvaltning. Vi har den senaste tiden sett i flera nämnder bl.a. gymnasienämnden, vilka svåra beslut som är tvungna att tas, där man måste anpassa verksamheten efter behov+ekonomi. Jag måste ta ansvar för vår nämnd och samtidigt som vi prioriterar god service+förebyggande arbete.

Svar: Kan inte riktigt se vad ”skräpet” består i eller att vi är vårdslösa med ekonomin. Tvärtom, VoN/FV är kända för att ta ett ekonomiskt ansvar med genomtänkta och väl grundade förslag.

Svar: Det är mkt tråkigt att läsa om att du inte känner dig värderad/uppskattad. Du menar att all vårdpersonal som jobbar privat sänker din status? Om det finns flera arbetsgivare som ”slåss” om samma duktiga personal är givetvis lönefrågan ett starkt förhandlingsargument. Är helt övertygad om att företagen inom detta område är måna om att vara goda arbetsgivare – missnöjd personal=inget bra jobb=dålig lönsamhet etc. Vi kan ju faktiskt redan i dag se att fler kunder faktiskt väljer ett privat alt-det skulle de inte göra om de var missnöjda med servicen. Konstigt resonemang.

Anonym sa...

En VO-chef sa en gång:
"Politiker ska fatta beslut, de ska veta fakta om de besluten men de behöver inte vara insatta"
Det stämmer väl ypperligt in här.
Du tycker det är ett konstigt resonemang? Ja, då är nog de flesta assistenter, chefer, brukare och anhöriga konstiga i sitt tänkande, för de måste ju vara fel på ALLA DOM ANDRA, eller!?!?
Det tycker jag är ett lustigt resonemang...

Marléne L Kopparklint sa...

Lite tråkig attityd när man läser den sista ANONYMA kommentaren. När jag svarar på frågor och synpunkter är det fel och jag är dåligt insatt. Får inte riktigt ihop den ekvationen. Jag håller mig till fakta och när jag ser att det är rena faktafel i frågor/påståenden som kommer mig till känna anser jag att jag måste försöka svara så korrekt som möjligt på det och kan jag inte svaren får jag fråga någon annan.

Det verkar dock inte vara svar som är det som vissa är ute efter utan man vill helt enkelt ge uttryck för sitt missnöje utan mothugg. Fel på alla andra? Nej, absolut inte. Sedan tycker jag nog att alla skribenter kanske ska vara lite ödmjuka och tänka att alla andra kanske inte håller med om precis allt du själv skriver heller...

Anonym sa...

Blir så jäkla lack på alla människor som inte kan tänka längre än näsan räcker! Marléne har gett ganska många svar som helt tydligt visar att det var rätt beslut att ta. Sluta vara så korttänkta. Tror ni det finns nån stor hemlig pengapåse som kommunen har på lager när det tryter??!!

Stå på dig Marléne, du är bäst

/Johan

Anonym sa...

Nej, alla håller inte med mig, det händer oss alla, även dig! Men faktum är, tack vare dig ligger brukare i sina sängar och har ont i magen (+ oroliga anhöriga), assistenter är oroliga för att dom inte ska klara sig på sin kommande lön (i framtiden) och chefer funderar på om dom har något jobb i framöver.
Det är du ansvarig för, för det är ett beslut som Du bankat!
Sen kan du vara hur bra som helst, och folk kan tycka du tar bra beslut och du ska stå på sig. Jag kan lägga till med min ödmjuka sida och vara supertrevlig som helst, men det kommer inte att förändra hur flera hundra människor mår!

Anonym sa...

Som personal och chef så är det väl klart att man kan vara orolig. Desto större anledning att ha ett professionellt förhållningssätt inför brukarna att man inte oroar dom i onödan. Sedan kan man vara hur bekymrad som helst men det måste ju finnas nån typ av värdegrund inom Karlstad kommun där man kanske sätter brukarna framför sig själv. Hur mycket skuld har personalen egentligen för brukarnas oro?! När det gnälls och ältas om hur dåligt allt kommer bli och hotas att man ska sluta inför dem. Inte konstigt att de har ont i magen, det skulle jag också få. Det är inte professionellt!

Krister

Anonym sa...

Nu tror jag Du lade dina egna åsikter och värderingar i det hela! För att Du gör en sak gör INTE alla andra det.
Och en sak ska du ha väldigt klart för dig, vi som assistenter oroar inte våra brukare med våra problem, de har tillräckligt ändå!
Att våra brukare utrycker sin oro, att dom mår dåligt över hela karusellen är en sak! Att assistenter är oroade över sina jobb är en helt annan!

Anonym sa...

Jag har en kusin som är i behov av assistans, och när man hör om dessa beslut blir man mörkrädd.
Människor uttrycker sin oro och de får till svar av politiker och andra att de har "tråkig attityd", och att assistenterna "har skuld i brukarnas oro". Befängda ordval!
De assistenter jag träffat, vilket är många, är ytterst professionella, så återkom gärna när ni vet vad ni talar om!
Tycker personligen att det är hemskt att människor i redan utsatta situationer ska påfrestas med ytterligare tråkigheter. Assistans och gymnasielärare mm.
Någon "hemlig pengapåse" finns ju knappast. Men en pengapåse finns det ju annars skulle inte allt gå runt. Och kan till viss del förstå föregående talare som undrar varför pengapåsen kan betala för vissa saker men inte andra.
Men allt handlar väl om vad vi människor prioriterar.
Och vi får väl alla smaka hur det känns den dagen vi själva hamnar där.

/Gitte

Anonym sa...

Marlene, i många år har jag jobbat som assistent och i många år har jag haft en fast anställning och en månadslön. Detta har gett mig en trygghetskänsla.
Nu ska jag som nattarbetare få 25kr/h vardag och 50kr/h helgnätter. Jag ska få timlön och min fasta tjänst är inte längre fast.
Tack för detta - jag har nu sökt nya jobb i andra kommuner.
Karlstad, en stad för alla? Jo, alla friska och ekonomiskt stabila.

Marléne L Kopparklint sa...

Hej,

Jag vet inte vart du får dina fakta ifrån men de stämmer inte. Alla som har heltid kommer att får behålla den (se ovan svar eller gå in på karlstad.se vård- och omsorgsförvaltningen och frågor och svar). Vart har du fått denna information från? Jag skulle gärna vilja veta det så att vi kan bemöta sådan här falsk information som bara skapar oro och rädsla.

Med vänlig hälsning
Marléne

Marléne L Kopparklint sa...

Information om hur kommentarer hanteras:

-Personangrepp
-Kränkningar mot mig eller annan person
-Hot
-Allmänt låg nivå

Publiceras ej och i synnerhet inte om man väljer att vara anonym dvs. Inte vågar stå för sina åsikter offentligt!

Anonym sa...

Hur naiv kan man va egentligen? Tror ni det spelar nån roll vem som sitter vid makten överhuvudtaget!? Hoppas alla kommentarer här o på den där facebooksidan finns kvar så man kan läsa vad ni säger när sossarna inte kommer ändra på någonting om dom vinner valet. Dom har ju fortfarande inte kommit med något förslag på hur de ska spara pengar och dom har ju privatiserat bra mycket mer än alliansen gjort i Karlstad. Lite research kanske?? Google is your friend!

Malin

Vivian...

Vivian...