MASKROSBARN AV MIN TID

tisdag 19 oktober 2010

Man ska vara försiktig med att dra förhastade slutsatser gällande brottstatistik...

Man får vara noga med hur man analyserar saker och ting. I somras publicerade Värmlands Folkblad en artikel som hette "Värmlands brottsbälte". På sista polisstyrelsesammansträdet kom detta upp till diskussion eftersom det kommit in synpunkter till polismyndigheten/polisstyrelsen kring artikeln.

I artikeln hade man hämtat statistik på hur brottsligheten ser ut runtom i länet och man nämnde Kristinehamn som den kommun det är störst risk att drabbas av brott i. Det är lite sorgligt att man dels skriver på detta sätt men också tolkar statistiken på ett sådant förenklat sätt som man ändå gjorde i artikeln.
-
Siffrorna stämmer givetvis men det innebär inte att det begås fler brott i Kristinehamn än på någon annan ort i Värmland.
-
Man kan se siffrorna på olika sätt...
-
Som ledamot i polisstyrelsen tycker jag det är viktigt att få in och synpunkter och reflektioner från kommuner/kommuninvånare, medarbetare etc. Det är också viktigt att man i sitt förtroendeuppdrag aktivt söker information för att kunna reflektera över vad som förs fram till en. Ibland kanske man själv måste söka reda på fakta för att kunna svara på ett bra sätt och ibland kanske man måste ge andra vinklingar på en fråga.
-
Ju fler poliser vi har och ju bättre arbete de gör desto högre blir givetvis brottstatistiken. Det beror delvis på att ju fler "stenar" polisen lyfter på desto fler brott uppdagas. En del i detta är också att ju mer synlig och tillgänglig polis vi har desto närmare relation får man till kommuninvånare. Det blir lättare att ta kontakt med polisen, bygga upp relationer och förtroende, vilket i sin tur leder till ökad anmälningsfrekvens.
-
Jag vet att polisen i Kristinehamn är duktiga i sitt polisarbete. De har dessutom väl fungerande ungdomsinriktade poliser som gör ett fantastiskt bra arbete.
-
Det är därför viktigt att fundera på vad som ligger bakom statistik när man ser det och inte drar förhastade slutsatser. Jag ser mycket gott polisarbete bakom hög statistik, men jag kan också se utvecklingsbehov.
-
Med ökade resurser kommer statistiken naturligt att gå upp...
-
Det är inte så att man enkelt kan säga att det begås mer brott i Kristinehamn än på Hammarö och det därmed är lugnast att bo där. Jag tycker det är lite för enkelspårigt att använda dessa siffror som ett argument till att det missbrukas mer eller begås fler brott i Kristinehamn och det i sig är ett misslyckande för kommunen.
-
Vår regering har under den senaste mandatperioden sett till att vi har fler synliga och mer tillgängliga poliser än någonsin tidigare och självklart ger det effekt och det gör att statistiken höjs eftersom man utreder, tar tag i och anmäler fler brott i och med det.
-
Som sagt, man kan givetvis välja hur man vill tolka statistik och bemöta den när den presenteras men jag kan med gott samvete säga att min bedömning är att Kristinehamn är en trygg och säker kommun att bo i!

Inga kommentarer:

Vivian...

Vivian...