MASKROSBARN AV MIN TID

onsdag 6 oktober 2010

Någon som känner igen härskarteknikerna i olika sammanhang?

Snabbrepetition...

Tänkte än en gång ta upp ämnet eftersom det givetvis behöver lyftas mer än en gång men också för att man ständigt blir påmind om det när det dyker upp i olika sammanhang.

Jag tänkte på det senast i går när jag tittade på eftersnacket som SVT direktsände strax efter vår statsminister hållit det för övrigt klockrena
öppningstalet i riksdagen.

Efter den officiella ceremonin samlade
K-G Bergström politiker och ledarskribenter för ett samtal om regeringsförklaringen och det parlamentariska läget. En av dem var givetvis Mona Sahlin som jag anser är expert på att använda sig av olika härskartekniker för att trycka ned andra som hon möter i debatt. Hon var inte sen med att även vid detta tillfälle göra detta. Hon använde sig av förlöjligandetekniken alt. komplimangsmetoden när hon gav Carl Bildt svar på tal...

http://svtplay.se/v/2179424/svt_forum/k-g_bergstrom_med_gaster_om_regeringsforklaringen?cb,a1366518,1,f,-1/pb,a1366516,1,f,-1/pl,v,,2179424/sb,k108202,1,f,-1


En del människor kanske inte ens är medvetna om att de använder sig av olika former av härskartekniker utan bara gör det utan att ha någon direkt mening i det. Sedan har vi de som använder sig av det och vet precis vad de håller på med...
De flesta kan bli chefer men det är få som är ledare...

Man brukar tala om 5 härskartekniker...
Dessa myntades ursprungligen av den norska socialpsykologproffessorn Berit Ås i mitten av sjuttiotalet.

  • Osynliggörande
  • Förlöjligande
  • Undanhållande av information
  • Dubbelbestraffning
  • Påförande av skuld och skam
En annan kvinna som också skrivit mycket om ämnet är retorikkonsulten Elaine Bergqvist, som i sin bok "Härskarteknik - den fula vägen till makt" visar på 7 härskartekniker (boken är till för den som vill lära sig hantera härskartekniker utan att betraktas som ett offer eller angripare. Också för för den misstänker att den kan vara en omedveten härskare.) Rekommenderas varmt!
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9185865036
Elaines sju olika härskartekniker:
Projiceringsmetoden. Du klagar på något men får själv skulden för det du påtalar. Den som använder denna metod tror sig ofta vara allvetande, lida av ett Messiaskomplex.

Komplimangsmetoden. En vänlig härskarteknik som inleds med en komplimang. Syftet är att få dig att göra något utöver det förväntade, men kvar blir en olustkänsla trots komplimangen.

Stereotypmodellen. Du blir bestraffad eller negativt särbehandlad när du gör något utöver det som förväntas.

Självförvållad härskarteknik. Du ger ett osäkert intryck med ditt tonläge och kroppsspråk. Du förminskar dig själv och det du säger, "härskaren" får därmed ett överläge.

Uteslutningsmetoden. Du blir inte sedd när du borde bli sedd, i ett samtal eller i en debatt, eller när till exempel ditt tal på bröllopet "glöms bort".

Hierarkimetoden. Innebär att man använder ett överläge eller ett underläge för att tysta någon. Det kan vara chefen som förtrycker sina anställda, men faktiskt också tvärtom.

Tidsmetoden. Många använder tid för att tysta ned andra: "Jag är äldre än vad du är" eller "Jag har varit med längre i det här gänget än vad du har varit".

Hämtat från: http://www.dn.se/insidan/fula-knep-for-att-fa-makt-1.527730


5 motstrategier och de 5 bekräftelsetekniker:
Som en grupp doktorander (nätverket ENSU) vid Stockholms universitet tagit fram
Tag plats
Ifrågasättande
Korten på bordet
Bryta mönstret
Intellektualisera
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Synliggörande
Respekterande
Informera
Dubbel belöning
Bekräfta rimliga normer

Inga kommentarer:

Vivian...

Vivian...