MASKROSBARN AV MIN TID

fredag 18 mars 2011

Vad har vi politiker för ansvar i samband med MMA utveckling i framtiden?

I förrgår träffade jag och Malin Lennartsdotter Hall Keyvan Zarea-Ganji som är pressansvarig talesman Vision FC. Vi satt på Clarion hotell i Karlstad och diskuterade inför den andra VFC - galan som går av stapeln i Karlstad under morgondagen. Det kom upp många intressanta aspekter kring sporten och många av dem har jag tänkt själv på flera gånger men det fanns också vinklingar som Keyvan gav oss som jag inte tänkt på tidigare.

Det är ingen hemlighet att jag brinner för sporten MMA men det var också något vi tog upp - varför jag engagerar mig i detta. Man behöver inte som politiker ha ett brinnande intresse eller vara blodtörstig:-) som jag med glimten i ögat blivit kallad, för att lyfta frågorna kring MMA. För visst finns det frågor kring sporten ska lyftas och som är värda att fundera på för att sporten ska kunna utvecklas stegvis till sin fulla potential.

Man kan heller inte sticka under stolen med att detta är en kontroversiell sport som omges av en del fördomar som ofta grundar sig på okunskap. Det är här som jag känner att vi som har ett genuint intresse och någorlunda kunskap om sporten bär ett ansvar att informera om och lyfta upp frågorna kring sporten till ytan.Jag, Malin och Madelene Ström har iallafall skrivit en debattartikel tillsammans med eldsjälarna Keyvan, Ronnie och Jani inför galan. I den finns några av våra tankegångar kring MMA.***


MMA är här för att stanna...

Kamportsutövandet i Sverige är stort.
År 2009 visade Svenska Budo & Kampsportsförbundet att det fanns över 47000 utövare i organiserad form och enligt Svenska MMA (Mixed Martial Arts) förbundet hamnar sporten på plats 8 av drygt 25 kampsporter i Sverige.

Sporten har stora förutsättningar att fortsätta växa - bli en ännu större publiksport som konkurrerar med andra mer traditionella idrotter. Förutom den stora publiken som fanns på plats i Karlstad förra året, arrangeras galor i Göteborg, Stockholm med flera tusen åskådare varje tillfälle. Detta visar hur stor sporten är idag-för att inte tala om hur stor den är internationellt. I USA är MMA den snabbast växande sporten. Ta exemplet
UFC - Ultimate Fighting Championship – (organisation i USA) som haft närmare 180 arrangemang. Vid flertal av dem har publikmängden överstigit 20 000 åskådare samtidigt som varje gala sänds på tv i 130 länder på 20 olika språk. När UFC arrangerade en gala i Tyskland november 2010 hade man drygt 8000 besökare.

Den 5 november i år kommer UFC till Sverige och det väntas bli höga publiksiffror även här!

Det är inte många städer i Sverige som har bra MMA-galor. Karlstad har blivit en av de få och med det stora intresset som finns för sporten innebär det utvecklingsmöjligheter i positiv bemärkelse för Karlstad. Vi ser det som mycket positivt när det gäller dels utbudet av fritidsaktiviteter men också för att kampsport många gånger fångar upp ungdomar som kanske inte har det så lätt i sin tillvaro. Ungdomar som har en trasslig bakgrund söker sig många gånger till olika kampsporter. De får då möta goda förebilder som bidrar till att vända det negativa till något positivt. Att man kanaliserar energin till något bra.
***
När barn och ungdomar skaffar sig status och självkänsla genom normbrytande (avvikande/våldsamma) beteenden kan faktiskt kampsporten motverka detta. Vi vet att det inom den finns många sociala värden. Läran om självkontroll, mental styrka, disciplin tillsammans med de tydliga regler om vad som är rätt och fel är bra för dem. I och med att man inom de flesta kampsporter visar hur man tål stress, hur man kan stå emot provokationer blir det en positiv spiral. En inre trygghet byggs upp som i sin tur bidrar till att bättre beslut tas (trots eventuellt dåligt grupptryck). Sedan ställs det givetvis höga krav på ledarna att de är goda förebilder. De blir för dessa ungdomar många gånger den enda vuxna personen de har att vända sig till.

Vi vill utveckla sporten framåt med gott ledarskap – tränare som är goda förebilder.

Självklart ska MMA omges av noggrann kontroll och det finns inga sporter som omges av ett så skyddande regelverk som både proffsboxning och MMA. Här är Sverige ett föregångsland med medicinsk expertis som kontrollerar utövarna både före, under och efter varje match. Vi verkar dessutom för att domare ska bryta i god tid. Vi vill att Sverige ska vara ett föredöme gällande detta och samtidigt också bidra till att utveckla den medicinska expertisen med bra kontroller även utanför vårt land.


Vi vill på bred front lyfta följande frågor till politiker: Vad har vi för ansvar i samband med MMA: s framtidsutveckling? Hur kan vi stegvis bidra till att sporten på ett konstruktivt sätt formas till något som många har nytta av?

Marléne Lund Kopparklint, ledamot kommunfullmäktige Karlstad (M)

Madelene Ström, ledamot kommunfullmäktige Karlstad (M)

Malin Lennartsdotter Hall, ersättare kommunfullmäktige Karlstad (M)

Ronnie Johansson, tävlingsledare och VD Vision FC

Jani Lax, matchmaker och medarrangör Vision FC

Keyvan Zarea-Ganji, pressansvarig talesman Vision FC


Inga kommentarer:

Vivian...

Vivian...