MASKROSBARN AV MIN TID

tisdag 18 mars 2014

Spice - en livsfarlig drog som är ett stort problem bland ungdomar i Karlstad

Internetdrogerna fortsätter spridas som en löpeld. Redan år 2010 slog jag larm och jag var långt ifrån den första som gjorde det då. Tyvärr vaknar människor alldeles för sent och nu är vi där som många befarade, internetdrogerna sprids bland våra ungdomar och på flera ställen runtom i landet slår polis och socialtjänst larm. En av de vanligaste drogerna är Spice. 
"Spice är som ett nervgift för hjärnan. Du blir lam, trött och hjärnan CP-skadad..."

Idag diskuterar ungdomar droger i olika internetforum. Hur man använder dem, vilka kombinationer som fungerar bäst, var man kan beställa dem. Och annat som kan vara bra att veta för förstagångsanvändare och för de som är mer eller mindre rutinerade. Enligt en av fältassistenterna i Karlstad är Spice den drog som man har mest problem med i nuläget.

Det finns lite forskning på vad den gör med hjärnan och hjärtat. Därför beskrivs den ofta som rysk roulett. Substanserna i en påse Spice kan vara helt olik en annan trots att etiketten är den samma. Spice är också den drog som går längst ner i åldrarna. 

Vi måste lägga mer tyngd hos föräldrarna. 

Vi politiker måste bilda opinion i samhället, vårdnadshavare, vuxna måste skapa dialogen med våra barn och unga. Förändra attityden och stärka självkänslan hos dem så att det inte är lika lätt för dem att vända sig till alternativet droger.

Vi måste från fler olika nivåer varna för användning av Spice och det spelar ingen roll vilken sort man använt. Problemet är att man vet inte vad det är man stoppar i sin kropp. I flera fall har personer som tagit dem fått allvarliga neurologiska skador, men för livet. Internetdroger har de senaste åren skördat många dödsoffer.

Den här drogen finns bland våra ungdomar, det vet vi. 

Sedan är det ett fåtal som testar och använder den. De flesta säger nej. Det är dock viktigt att vuxna börjar ställa frågor och föra en dialog om det. Vi får inte vara naiva och tro att de aldrig kommer i kontakt med det på något vis. 

Vårdnadshavare kan aktivt informera sina barn om riskerna med droger generellt men i synnerhet de lättillgängliga internetdrogerna som lanseras som i princip helt ofarliga.

Inga kommentarer:

Vivian...

Vivian...