MASKROSBARN AV MIN TID

söndag 24 juli 2011

Drogerna fortsätter skörda dödsoffer inom musikbranschen-Amy Winehouse död...

Det är tragiskt att behöva säga det men det var ingen överraskning när man fick läsa i Aftonbladet idag att Amy Winehouse hittats död. Med det liv hon levde har man nästan gått och väntat på att något tragiskt skulle hända till slut. Jag kan inte säga annat än att hon var en sångerska med en mycket underbar och säregen röst och som den Soulälskare som jag är var jag snabb att köpa hennes skiva när hon slog igenom med låten "Rehab" som hon vann 5 Grammy´s för. Det har dock hela tiden gett mig blandade känslor när man sett hennes framträdanden på olika sätt genom åren. Hon var en spillra som hela tiden verkade leva på på avgrundens rand-med ett liv ständigt kantat av droger. Samtidigt som hon var en brilliant artist med stor begåvning.

Man drar paralleller till Janis Joplin...

Jag har åtskilliga gånger läst och hört föräldrar till kändisar vädjat om hjälp till sin främst sina döttrar. Så även Amy´s pappa som redan 2008 riktade sin vädjan direkt till de som sålde narkotika till hans dotter. Man kan alltid ha ifrågasätta huruvida dessa föräldrar använt sina barn för att själv få uppmärksamhet precis som Lindsey Lohans pappa vid upprepade tillfällen gjort. Jag hoppas ändå att det i grund och botten handlar om en enorm frustration att inte kunna hjälpa sitt barn när man att de håller på att gå under.

Gång på gång skördas det drogrelaterade dödsoffer inom musik/filmbranschen och det är tragiskt i sig. Det som dock är ännu mer tragiskt är att dessa personer blivit eller fortfarande är förebilder för många unga människor. I många fall syns det inte på dem hur deras hårda liv tär på dem egentligen. Man vet om att de använder droger men de ser ändå ut att kunna sköta sina liv någorlunda och fortsätta leva det (till synes) glamouröst. Det i sig skickar farliga signaler till unga som kanske vacklar mellan att testa droger eller använda dem mer frekvent. 

När det gäller Amy Winehouse´s död kom vi att diskutera det hemma och då apropå hennes ålder på 27 år. Det började ringa en klocka att det faktiskt varit ganska många genom åren som dött i precis den åldern - då oftast drogrelaterat. Jag och min man kunde snabbt räkna ihop till 5 artister (Janis Joplin, Jimi Hendrix, Brian Jones, Jim Morrison, Kurt Cobain). När vi googlade det insåg vi att fler än vi reagerat på det.

Det var många många fler än de vi kom på...

27 Club var något som dök upp för oss ganska snabbt när vi googlade det. Wikipedia: "27 Club, eller 27 Forever, är en populär benämning på en grupp musiker som alla dött vid 27 års ålder". Mycket riktigt fanns de vi kom på med på denna lista-samt många fler.

De musiker som oftast nämns när man talar om 27 Club är följande:
  • Jim Morrison, rocksångare i The Doors, (1943–1971). Hans dödsorsak är fortfarande inte helt klarlagd. Han hittades död i ett badkar i Paris, omgiven av sitt eget blod och spyor. En del tror han dog av en överdos heroin, år av drickande och en del tror han blev mördad.
  • Kurt Cobain, gitarrist och sångare i Nirvana, (1967–1994). Sköt sig själv i huvudet med ett hagelgevär. Han hade också en stor mängd heroin i blodet när läkarna undersökte hans lik.
Nu kan man också lägga till Amy Winehouse till denna 27 club lista...

Inga kommentarer:

Vivian...

Vivian...