MASKROSBARN AV MIN TID

söndag 11 september 2011

Dags för klamydia...IGEN! Apropå sex & sånt

Högsäsongen för romantik, flörtar och sex är nu över-sommaren har lidit mot sitt slut. Det har också varit den period som flest personer smittats av klamydia - är du en av dem?
Jag skulle vilja säga att det kan väl inte ha gått någon förbi att det är klamydiamåndagen i morgon. Tyvärr kan jag inte säga så eftersom det är en fråga som uppmärksammas alltför sällan. Trots att klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige. 

År 2010 minstade antalet anmälda fall av klamydia med 2,6 procent jämfört med år 2009. Redan i våras pekade dock Smittskyddsinstitutets statistik mot en ny ökning och i Värmland. 
 
Jag tycker klamydiamåndagen är ett bra initiativ som följts av flera län i Sverige eftersom det är den vanligaste könssjukdomen som är anmälningspliktig i Sverige.  

Varje år drabbas tiotusentals svenskar av klamydia och för varje år ökar antalet smittade. Klamydia är egentligen en relativt snäll könssjukdom då man utan större problem kan behandla den när man väl vet om att man är smittad. Klamydiainfektion som behandlas i tid får inga följdeffekter. Obehandlad klamydia kan dock ge följdsjukdomar och allvarliga besvär.

Det är viktigt att upplysa om denna könssjukdom och sprida vidare att man ska testa sig om man misstänker att man blivit smittat. Sedan är det faktiskt viktigt av olika anledningar, att alltid använda kondom när man har sex. Man ska inte känna sig dum att ta det initiativet. Det ger bara positiva vibbar och man behöver inte vara rädd för att tjejen/killen man är med ska tro att man ifrågasätter om de "har något"-tvärtom visar man att man tar ansvar!

...även om man inte har några symptom kan man ha klamydia-det räcker att ha oskyddat sex en enda gång

Mer än hälften av alla klamydiasmittade har inga besvär. Därför är det viktigt att du testar dig - för säkerhets skull - om du har haft en tillfällig oskyddad sexuell kontakt, även om du inte har några symtom.

Fakta 
Klamydia orsakas av bakterier som kan finnas i urinröret och slidan, och ibland även i ändtarmen. Klamydia kan orsaka ögoninfektion och har även hittats i svalget. Bakterien kan smitta vid nära slemhinnekontakt, om du har sex utan kondom, vid vaginala samlag, analsex och oralsex. Man tror inte att klamydia kan smitta från mun till mun genom kyssar.

Du som är 15 år eller äldre kan i flera län i landet kostnadsfritt beställa hem ett klamydiatest via internet. Tyvärr finns inte denna möjlighet i alla län vilket jag kan tycka borde vara en självklarhet! Gå gärna in på denna hemsida http://www.klamydiamandagen.se/#/film och läs mer. Du kan även få en liten filmpåminnelse...
Det viktigaste av allt är dock att man alltid skyddar sig när man har sex ALLTSÅ på med hatten!!
 
Här kan du beställa en vit lögn om du vill komma från jobbet, skolan för att gå och testa dig:-)

Inga kommentarer:

Vivian...

Vivian...