MASKROSBARN AV MIN TID

måndag 5 september 2011

Kokainet flödar mer än någonsin

"Kokainet är här för att stanna bland allmänheten"
-Tullverket i kvällens SVT Rapport där ett reportage handlade om att kokainanvändandet ökar i Sverige.

Jag tycker det är helt ofattbart hur man överhuvudtaget vågar ta denna drog med tanke på de risker den för med sig....

Kokain är en av de mest beroendeframkallande drogerna som finns idag.

Det är många som förespråkar mot droger genom "skrämselpropaganda" där man  ofta visar på vilka skador man kan få. Man får dock inte glömma bort att det faktiskt är kul med droger till en början. De har också en oslagbar marknadsföring genom positiva mun till munberättelser som ges av människor  i din nära omgivning. Av personer som du kanske ser upp till. Partymänniskor du hänger med ute på krogen. En vän till en vän. Den där snygga innepinnekillen/tjejen. Den där kändisen som alltid ser bra ut etc.

Det man kanske inte tänker på är att även de som passerat "smekmånadstadiet" och inte "bara" festknarkar längre, utan är fast i ett missbruk, vill ju inte framstå som någon kolatorsk/knarkare. De fortsätter givetvis skönmåla sitt missbruk.

Missery loves company...

Visst kanske det vara kul och omvälvande att dra en lina men om du förskönar festen och gör den roligare än vad den egentligen är blir också den grå vardagen du ville fly från så mycket mer grå och deprimerande. Det sätter många i en spiral  där det är lätt att missbruka för att lyfta vardagen och det går snabbare än vad man tror. Det är också där som det ökar riskernas med att få bestående skador.

Enlig Tullverket och CAN har kokainanvändandet ökat lavinartat de senaste åren och det är mycket god tillgång på den. Tullen tar bare en promille av allt som förs in i Sverige.

"En vecka kanske vi tar alla kurirersom kommer över-andra veckor tar vi inga"

Det finns gott om kurirer som får betalt för att ta droger över tullgränserna. Det verkar tyvärr finnas fler villiga kurirer än vad tullen mäktar med. Frågan är hur vi ska vinna kriget mot narkotikan?

Min fasta övertygelse är att stärka barn och ungdomars självkänsla i tidig ålder så att de de aldrig känner ett behov av att vilja testa droger. Parallellt med det måste vi ALLA arbeta för att ALLA barn får en trygg uppväxt. Att vi reagera och agera om vi misstänker att så inte är fallet.

Inga kommentarer:

Vivian...

Vivian...