MASKROSBARN AV MIN TID

måndag 30 maj 2011

Månadens tänkvärda ord...

Varje gång man åstadkommer något skaffar man sig en fiende. Man måste bli medelmåttig för att bli populär.”
Oscar Wilde (1854-1900)

Det finns många ordspråk som rör samma ämne och vad är det då för ämne jag talar om? Jo, givetvis är det jantelagen.

Here I go again...

Jag har träffat så många duktiga personer genom åren som på olika sätt delat med sig av sina kunskaper. Det kan ha handlat om arbetsmetoder, förhållningssätt, empowerment, författare som skrivit böcker/föreläser kring dem etc. Nästan helt uteslutande har de allra flesta av dessa något gemensamt. De är mer kända och anses som något av en läromästare i alla andra städer i vissa fall länder än iden stad/land de själva bor i. 

Ingen blir profet i sin egen hemstad...

Det är ju också så att ju mer framgångrik man är desto fler fiender får man. Tragiskt om du frågar mig men tyvärr så är det den bistra sanningen. Kanske inte helt och hållet en regel men tyvärr mer regel än undantag. Why so?
*
Den svenska avundsjukan...
*
Jantelagen lever kvar sedan länge även om den förminskas mer och mer för att människor övervinner den genom civilkurage, starkare självkänsla och slutligen mod. Många inser att jantelagen inte vinner i längden utan man ser att en positiv syn på saker och ting och gott tänk om andra människor vinner i längden.

Men än så länge finns den kvar och den kan vara ack så jobbig om man träffar på den. Ibland kanske man råkar på riktigt elaka konsekvenser av den. Så illa att man till och med känner en hopplöshet och vill ge upp. 

"Ställ in dig i ledet så ska du nog se att allt löser sig till sist" - Bli en medelmåtta...
 
Det är då som man faktiskt behöver några "heads-up". Någon som talar om för en att man inte ska ge upp. Då vinner den. Det är då man ska säga "du får inte ge upp" - då vinner den över alla oss som faktiskt vill förändra något.

Till alla er som träffat på jantelagen - bekämpa den med positiva tankar - antijantelagen! Le åt det inombords. Sök styrka hos andra likasinnade. Ge tillbaks när det behövs. Än en gång - tänk att du har en stafettpinne fylld av positiv energi.  





lördag 28 maj 2011

Fillers, Botox – ”Det är som att gå och köpa nytt smink” MEN ingen kontrollerar vem som håller i sprutan…

Ibland känner jag att jag omedelbart skulle vilja skriva ett inlägg. Det kan vara tillfällen man läser något, hör något eller ser något på tv. Något som kan göra en glad, ledsen, upprörd eller helt enkelt förbannad. Tidigare denna veckan var det ett sådant tillfälle. Det var bara det att just då räckte inte riktigt tiden till för mig.


Nu har jag dock tiden att göra det.


Jag blev just ledsen, upprörd och förbannad – orsak: Uppdrag granskning – den svenska skönheten, med fokus på fillers och botoxinjektioner…

Nu är det ungefär som att gå och köpa nytt smink - det är jättevanligt”


Unga tjejer och killar går idag och får fillers, botox i sina läppar, kindben, näsa – you name it. De ”skulpterar” sitt ansikte på olika sätt. Många gånger helt i onödan! Många gör det för att det helt enkelt blivit en trend.


Dålig självkänsla? Ingen drar i nödbromsen? Inga krav? Ingen information?


Det som skrämmer mig mest är att det finns så många som verkligen känner att de måste göra det - fast det egentligen inte behövs. Man suddar på något vis bort det personliga utseendet och går mot en mer stöpta-i-samma-form look. (Alla får likadana putmunnar och det syns tydligt att det inte är äkta.)


Ingen kontrollerar vem som håller i sprutan…


Det som gör mig förbannad är att det i Sverige tillåts att allt från riktiga kvacksalvare till hudterapeuter får injicera detta. Detta är helt vansinnigt att det inte reglerats för många år sedan när det först dök upp med tanke på alla de risker som finns.


Visst kanske det går bra för X antal kunder som gör detta men sedan kommer kanske nr 11, 22, 35, 46, 111, 156 osv.. De råkar illa ut - får riktiga men. Visst blir de flesta kunderna nöjda över resultatet men det finns också en hel del som inte är det.

”Vem som helst kan få det att lyckas en bra och solig dag”

Det som gör mig upprörd är att det finns sådana här kliniker/salonger som utför detta - där man överhuvudtaget inte har kompetens för att utföra dessa ingrepp. Man utsätter medvetet andra människor för risker och man tar heller inte ansvar för om det blir ett misslyckande.


Varför är det så här då kan man undra?


För att det än så länge är lagligt. För att det är värt det med tanke på de enorma summorna pengar man tjänar. För att den stora målgruppen är unga människor som inte vill eller vet att man bör göra en anmälan.

Det är i praktiken helt ok om receptionisten hoppar in istället för den ordinarie hudterapeuten/hårfrisörskan (som för den delen kanske heller inte har adekvat utbildning/medicinsk legitimation) och injicerar en sjuttonårings ansikte med nervgiftet botox eller fillers.


FASS: BOTOX skall endast ges av läkare med speciell kompetens och med kunskap om behandlingen samt om användningen av den nödvändiga utrustningen.
*

En man från Socialstyrelsen hävdar i början av programmet att det tama regelverk som finns kring detta är patientsäkert - bara en verksamhetschef tagit beslutet. Sedan att denne i sin tur heller inte har utbildning, verkar inte spela någon roll.

Till hans försvar kan sägas att han faktiskt ändrade sin uppfattning och började inse allvaret i frågan.
(...)
”Min personliga uppfattning är att regelverket behöver skärpas. Och även just läkemedlet Botox, definitivt. Vi bör skyndsamt ta ställning till om inte det här området behöver särregleras, säger han.”
(...)
Självklart ska Sverige ha samma regelverk och krav som flera andra europeiska länder kring detta. Det ska endast vara specialutbildade plastikkirurger som utför dessa injektioner.


Bättre självkänsla! Föräldrar, vänner – dra i nödbromsen! Läs på om riskerna! Tänk efter mer än en gång!

Övrigt:

FASS: Exempel på biverkningar vid injektioner av botox i ögonlock och ansikte
Vad är Botox?

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article10947691.ab
(…)”Jessica Simpsons skönhetsoperationer har förstört hennes naturliga läppar. Sångerskan berättade nyligen för Femalefirst att pressen på att se ung och vacker ut fick henne att börja injicera läpparna”(…)


http://www.expressen.se/halsa/1.67215/merals-lappar-forstorda-efter-skonhetsoperation
(…)”Michael Olenius, ordförande i Svensk förening för estetisk plastikkirurgi, säger: - Eftersom det är främmande material man sprutar in i kroppen kan vissa personer drabbas av väldigt kraftiga ärrläkningsreaktioner som gör läppen bubblig och hård. Det kan hända att man får leva med det, eller så får man operera bort det. Det är omöjligt att förutse vem som är överkänslig.” (…)


http://www.stylesearch.se/snacka/Hud/3068262/Adam-och-eva-kliniken-oserioesa/
(…)”snälla, kan du inte anmäla dem? eller skriva det i tidningen?skulle bli så glad. de har förstört fler tjejers läppar av det jag läst på nätet. skriv denna text i fler sajter så inte folk går dit!! de får massa pengar pga bloggare skriver bra saker om dem (bloggare får rabatter och gratis behandlingar där )” (…)


http://gt.expressen.se/nyheter/1.1797757/deras-lappar-blev-forstorda
(…)”De 19-åriga tjejerna lockades att förstora sina läppar för halva priset - 1 500 per person. I dag ångrar de bittert sitt besök på frisersalongen och varnar andra. Resultatet blev förstörda läppar och smärta.” (…)


http://missbill.blogg.se/2011/may/sugen-pa-fillers-lappforstorning-mm-kolla.html
(…)Nu har äntligen Uppdrag granskning tagit tag i detta, som jag så länge vetat om. Helt sjukt att vem som helst får hålla i sprutan”(…)





onsdag 25 maj 2011

Många diskussioner & debatter fram och tillbaks har nu lett fram till ett ställningstagande i regionfrågan

Sällan har väl något diskuterats och debatterats så mycket bland oss Nya moderater i Värmland, som regionfrågan. Huruvida Värmland ska bli egen regionkommun eller bli en del av en storregion? Där diskussionerna främtst handlat om att gå samman med Västra Götaland.


Nu har dock vårt partis förbundsråd i Värmland kommit fram till ett ställningstagande och detta har även fastställt av förbundsstyrelsen.


Det var en enad förbundsstyrelse som under veckan lämnade följande ställningstagande: ”Beträffande frågan om att gå vidare med förhandlingar om en regionbildning mellan Värmland och Västra Götaland anser Moderaterna i Värmland istället att Värmland bör bilda en egen regionkommun.”

Karlstadsbugeten - ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet...

Hållbarhet har varit ledordet när budgetförslaget för Karlstad har arbetats fram. Vi i den politiska majoriteten har lagt fram en budgetförslag för de kommande tre åren där ett hållbart Karlstad, nu och i framtiden satts i fokus.

Inriktningen på budgeten är ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet där vi tar ansvar och arbetar för en hållbar kommun. Där vi värnar om varandra och våra gemensamma resurser.



Läs hela debattartikeln som publicerades i dagens NWT:



Igår presenterade vi i den politiska majoriteten i Karlstad, M, MP, FP, C och KD, vårt budgetförslag för de kommande tre åren. Inriktningen på budgeten är ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet. Vi har valt att göra en historiskt stor satsning på att förbättra underhållet av gator, fastigheter, cykelvägar och lekplatser. I dagsläget är underhållsnivån så låg att det kan anses vara kapitalförstöring, det är oacceptabelt. Vi tar ansvar och arbetar för en hållbar kommun där vi värnar om varandra och våra gemensamma resurser.



Det ekonomiska utgångsläget i Sverige har förbättrats. Efter en djup konjunkturnedgång och finanskris ser vi nu att hjulen börjar rulla igen, företag vågar återigen investera och anställa personal. Men det nya förbättrade ekonomiska läget har ännu inte slagit igenom fullt ut i kommunsektorn. De senaste åren har kommunens nämnder fått små anslagsökningar och trots det har man lyckats bedriva verksamhet med hög kvalitet. Tyvärr har vi fortfarande ett kraftigt begränsat utrymme för att göra ambitionshöjningar och investeringar.


Det är företagande och att människor har arbete som utgör grunden för den kommunala verksamheten. När vi karlstadsbor arbetar och betalar skatt skapar vi förutsättningar för att kommunen ska kunna bedriva vård, skola och omsorg av hög kvalité. Därför kan vi inte nog påpeka vikten av ett välfungerande näringsliv och att det finns människor som vågar satsa på just sin företagsidé. Vi har instiftat ett näringslivsråd som ska fungera som rådgivare och bollplank i arbetet att bli en av landets 20 högst rankade kommuner i Svenskt Näringslivs ranking. Vi har tagit fram ytterligare industrimark för att fler företag ska kunna etablera sig. Vi har utökat servicen till företagen på kommunens Tillväxtcentrum och tillsatt resurser för att ro i land projektet fiber till byn. Internet är en förutsättning för den som driver företag, vi vill skapa förutsättningar för företagande i hela kommunen.


Karlstad är en stad som växer och år 2010 var ett rekordår i fråga om barnafödslar. Det är en otroligt positiv utveckling, men det ställer också ökade krav på kommunens förskolor och skolor. Därför sätter vi spaden i backen redan nästa år och börjar bygga en ny stor förskola i Alster med plats för ca 100 barn på 6 avdelningar. Vi fortsätter att satsa på upprustning av kommunens högstadieskolor. Upprustningen av Mariebergsskolan är redan igång och efter den följer Norrstrandsskolan och Ilandaskolan. Det byggs en helt ny Hagaborgsskola med plats för 240 elever med start år 2012. Den Hagaborgsskola som vi har idag har haft ett rivningslov sedan början på 70-talet. Vi bygger även om och till Råtorpsskolan och en ny förskola på Södra Råtorp.

I Karlstad ska ingen människa sakna tak över huvudet när natten kommer. I vintras lyckades vi hitta en kortsiktig lösning för de människor som då saknade bostad. Vi fortsätter nu med det långsiktiga arbetet att bekämpa hemlöshet och att på sikt nå en tak över huvudet garanti. Satsningen innefattar att få fram riktiga bostäder till människor som inte själva kan sörja för det. Vi utökar även boendestödet för att fler människor ska klara av eget boende och för att ge ett bättre stöd till dem som idag är bostadslösa.

Vår kollektivtrafik är populär och allt fler upptäcker fördelarna med att åka kollektivt. Vi vill fortsätta att utveckla kollektivtrafiken och hållbara transporter. Vi satsar därför på att förbättra punktligheten och öka turtätheten så att alla bussar kommer att gå minst var 20:e minut. För att förbättra luftkvaliteten och minska bullret kommer bussarna drivas med biogas från och med år 2013.

Vi har gjort en budget för ett hållbart Karlstad, nu och i framtiden. Ekonomisk hållbar med fokus på att underhålla det vi har. Allt annat är dålig hushållning med våra gemensamma resurser. Socialt hållbar med ansvarstagande gentemot de allt för många människor som inte har en säng att lägga sig i när natten kommer. Miljömässigt hållbar genom satsningar på så väl kollektivtrafik som biogas och som syftar till att minska kommunens klimatpåverkan och kostnader för t ex elförbrukning. Vårt mål är att Karlstad hela tiden ska utvecklas och att vi ska lämna vidare en välskött kommun till kommande generationer.


Majoriteten i Karlstad genom:


Maria Ohlsson (M)

Maria Frisk (MP)
Niklas Wikström (FP)
Henrik Lander (C)
Peter Kullgren (KD)

söndag 22 maj 2011

Frågan om att bättre bemöta sexualbrottsoffer tas på allvar av vår regering!

Sjuttontusenetthundrasextiosju...

”Jag blev våldtagen. Jag har så svårt att få grepp om den meningen, så svårt att förstå att det verkligen har hänt. En del av mig vill inte tro på det, hur kan det hända mig? Och hur kunde det hända två gånger?

Första gången, förstod jag direkt att någonting var fel med den här killen. Vi gick genom skogen, på väg hem till mig och genast när vi var ensamma stannade han mig och började ta på mig och det kändes helt fel. Men jag sa ingenting. Redan där borde jag ha gått. Jag ville ju inte.

Men det var när vi kommit hem och låst dörren om oss, som han började dra av mig kläderna, och sina byxor. Han tryckte ner mitt huvud mot honom och vad skulle jag göra liksom? Säga nej? Jag var så svag, och han var så fruktansvärt stor.

Sen började han trycka ner mig och jag sa nej. Flera gånger försökte jag trycka bort honom, men det var som om han inte hörde mig! Så jag gav upp, tänkte att om jag bara ligger här borde han väl ändå märka att jag inte vill. Men han slutade inte. Det gjorde så fruktansvärt ont! Jag ville bara att han skulle gå. Till slut gjorde han det. Jag kommer ihåg känslan jag hade efteråt, hur tom jag kände mig.” 


Berättelsen fortsätter på din ungdomsmottagning på nätet – UMO

Undrar om dessa händelser ledde till en anmälan?

17 167...

Enligt ny statistik från Brottsförebyggande rådet anmäldes 17 167 sexualbrott under år 2010. Hälften av brotten klassas som sexuellt ofredande eller blottning. 

  • 98 procent av dem som misstänks för sexualbrott är män (2010)
  • 26 procent av sexualbrotten sker i offrets eller gärningspersonens hem (2008)
  • Våldtäkt och försök till våldtäkt står för nära 40 % av alla anmälda sexualbrott.
  • I knappt en tredjedel av de anmälda våldtäkterna är den som utsatts under 15 år
Beatrice Ask tillsammans vår alliansregering ser det som en central fråga att personer som blivit utsatta för sexualbrott får ett bra bemötande av rättsväsendet. Att man som brottsoffer fångas upp på ett bra sätt och att reaktionerna tas emot på ett professionellt sätt. 

För att säkerställa att detta görs på ett så bra sätt som möjligt har mycket arbete lagt ned de senaste åren. 2007 fick Brottsoffermyndigheten i uppdrag av vår regering att i samråd med berörda myndigheter, utforma och genomföra ett utbildningsprogram för förbättrat bemötande av sexualoffer - redovisningen av uppdraget visar att många deltagare har fått nya, viktiga kunskaper om sexualbrottsoffer.

Dessa satsningar har dock varit långt från tillräckliga.

Det är därför som man nu vill satsa ytterligare på att utbilda rättsväsendets personal ytterligare för att öka denna kunskap. I synnerhet när det gäller fall där barn och ungdomar är målsägande.

I Expressen 22/5 berättar vår justitieminister Beatrice Ask om att vi vet att bristande kunskaper om sexuella övergrepp kan leda till bemötande som uppfattas som kränkande. Vilket i sin tur kan leda till felaktiga uppfattningar och slutsatser om vad som hänt vid eller i nära anslutning till brottstillfället.

Nu vill vår regering gå ett steg längre för bättre bemötande av sexualoffer och i detta belysa barn- och ungdomars utsatthet och behov vid sexualbrott. Det är viktigt att samverkan fungerar mellan berörda myndigheter såväl inom som utanför rättsväsendet. Att poliser, åklagare, domare, advokater liksom annan personal har goda kunskaper i att bemöta dem.

Fram till 2014 satsar nu regeringen 8 miljoner kronor på att vidareutveckla utbildningsprogrammet som Brottsoffermyndigheten 2007 fick i uppdrag att arbeta fram och genomföra.

Utbildningen ska specifikt fokusera på barn och ungdomars särskilda utsatthet och behov vid sexualbrott. Eftersom barn och ungdomar är särskilt sårbara löper denna grupp dessutom större risk än vuxna att ta ytterligare skada under rättsprocessen.

Detta välkomnas varmt…

Jag tycker detta är ett mycket bra initiativ och det tyckte jag redan år 2007 när Brottsoffermyndigheten fick uppdraget. Det här är ett tydligt svar på: ”Jaha och vad händer efter denna satsning då – hur håller vi frågan vid liv?”

...men vad gör vi med mörkertalet då?

För att återgå till frågan jag ställde i början av inlägget. Hur kan vi motverka mörkertalet? Hur underlättar vi för alla de som blivit utsatta - som inte vill göra en anmälan? De som går och bär på något fruktansvärt ont?

Hur kan vi i samhället lära oss att se det osynliga?

Vilka tecken finns? Hur kan vi förebygga situationerna? Hur kan vi stärka självkänslan så att man vågar tala om det? Hur kan vi lära oss att fånga upp – reagera och agera?

Detta är frågor som vi ALLA måste hålla vid liv och arbeta aktivt med!

Reagera & Agera...

Tankeställare:



fredag 20 maj 2011

Vilka sjuka gamla insändare det finns!

Ja, det är väl dags igen då...

HUMORINSLAG - pass på...

Denna gång tänkte jag faktiskt inte ta upp en märklig/arg/obegriplig/fruktansvärt rolig lapp, utan faktiskt ett par insändare som jag drog på munnen rejält när jag läste i David Batra´s bok: "Vän av ordning". I den kan man läsa MINST ett par gamla insändare där man hackar på oss kvinnor och där även polisen får sig en känga för att de inte håller ordning på oss...

Här kan man verkligen prata och kvinnoförtryckande åsikter bland annat...
*
Expressen  21 juni 1974:
Det här vill jag ändra på!
Att som kvinna bada naken upptill på offentlig plats är förargelseväckande beteende enligt ordningstadgan. Det bör det inte råda någon tvekan om.

Men vad gör polisen? Ingenting! Detta är väl ändå tjänstefel om något? Lagen måste följas
Lagkunnig, Tullinge

Aftonbladet 25 maj 1974:
Kvinnorna börjar se förfärliga ut
Vad är det med kvinnan i dagens läge? Jag tittade på ett par "Kvällsöppet" och man kunde knappast tro sina ögon. Jag tyckte kvinnorna som framträdde där såg förskräckliga ut. Både i håret och i klädseln. 

Dom såg alla ut som om de ropade: "Kom och hjälp mig". Alla utom Bibi Andersson som såg trevlig ut i sitt framträdande.

Ska kvinnan vara ute i samhället så måste hon tänka på de andra människorna också. Och därför vara vårdad och ha ett trevligt framträdande. Det tycker jag man kan begära.

Själv har jag varit ute i arbetslivet i 35 år och fick då betyget att jag iakttagit ett korrekt uppträdande.
Kvinna --74
OBS! Varning för känsliga bilder!!!

Gammal humor rostar aldrig...
http://marlenekopparklint.blogspot.com/2011/04/in-med-lite-mer-humor-som-lovat.html

"Är det inte dags med lite humor nu snart igen?"...


"Allvar utan humor är outhärdligt och humor utan allvar är likgiltig." 
-Helle Ryslinge

torsdag 19 maj 2011

Frivilligas insatser är ovärderliga

 "En av våra kvinnor som jag är kontaktperson åt skulle till sjukhuset på ett läkarbesök. Hon var verkligen jätteorolig för denna undersökning och ville inte åka dit själv. Jag hade försökt få en anhörig att följa med henne men ingen kunde. När jag följde henne ut till färdtjänsten ville hon inte riktigt gå in och sätta sig. Hon började gråta och bad mig: - Snälla, följ med mig. Jag ville så gärna följa med henne men var tvungen att säga att jag inte kunde. Vi var ju inte tillräckligt med personal. 

Den eftermiddagen gick jag hem med en klump i magen. Jag kände mig otillräcklig"

Idag på eftermiddagen var jag inbjuden att hålla tal för frivilliga/volontärer som bidrar med sina ovärderliga insatser till äldre - när tiden inte riktigt räcker till för andra att hjälpa till med det där extra.

Jag inledde faktiskt mitt tal med att berätta om ett par av mina starkaste minnen från mitt förra jobb där jag bl.a. var ute på verksamhetsbesök inom äldreomsorgen. Under alla de verksamhetsbesök inom välfärden som jag varit på de senaste 3 åren (över 100 stycken) framfördes det saker av medarbetare som verkligen fick mig att stanna upp och fundera. Det var också flera gånger som det sades saker som träffade mig rakt in i hjärtat på mig och vissa gånger satt jag med tårar i mina ögon...

 "Under All helgona aftonen ville en av våra boende gå och tända ett ljus på sin framlidne makes grav och på vårkanten en annan gång, ville en av dem ta en promenad till skogen för att se och lukta på de nyutslagna liljekonvaljerna - ingen av dessa gånger hade jag möjlighet att följa med dem för att göra detta... 

Trots att jag så gärna skulle velat göra det".

Ett gott bemötande och att sätta guldkant på tillvaron är oerhört viktigt i en verksamhet där man möter människor som av olika anledningar är beroende av eller är i behov av stöd och hjälp.

Som jag skrev igår är det viktigt för de flesta av oss människor att verkligen få prata med någon och berätta om sina känslor, dela med sig av gamla minnen. Alla människor vill ha en värdefull tillvaro där vi på olika sätt får känna oss betydelsefulla och bekräftade. 

Ibland måste vi göra saker som är jobbiga och vill inte göra det ensamma. Ibland vill vi göra saker som betyder mycket för oss men inte klarar av att genomföra det med egen kraft. Ibland vill vi bara komma ut i det fria - få njuta av vad årstiderna erbjuder oss men vi kanske inte riktigt klarar av vägen dit.

Se blommorna slå ut på våren - känna solen skina i våra ansikten...

För att kunna få uppleva dessa saker fast man blir gammal och/eller har en funktionsnedsättning av något slag, måste saker och ting runt en vara genomtänkta OCH det måste finnas tid och resurser för att kunna genomföra dem tillsammans med våra äldre. 

Sanningen är tragiskt nog så att ibland räcker inte tiden till eller resurserna finns inte...


Det är här som jag vill lyfta alla de frivilliga insatser som utförs på frivilligcentralen i Karlstad (även inom andra runtom i landet). Jag vill trycka på hur viktiga och betydelsefulla dessa verkligen är. 

Det är många gånger som dessa insatser sätter guldkant på tillvaron för de människor som kanske inte har resurser runtom sig för att genomföra det där lilla extra. 

För ett par månader sedan ställde jag en fråga till en av aktivitetssamordnarna på Frivilligcentralen om hur mycket arbete det egentligen är som de frivilliga lägger ned på olika insatser (ledsagning till läkare/tandläkare, hembesök, promenader etc.). 

Hon skrev då till mig att under år 2010 utförde 48 frivilliga/volontärer 5300 timmar...

Bryter man ned dessa timmar per vecka hamnar man på otroliga 109 timmar. Då förstår man vilket enormt arbete och engagemang som alla dessa underbara människor lägger ned för att hjälpa andra människor - sätta guldkant på deras tillvaro. Motverka andras känslor av otillräcklighet.

...och egentligen var det många fler timmar som lades ned för allt fanns inte dokumenterat...
*
Detta känner jag mig ödmjuk inför när jag tänker på. Detta är ovärderliga insatser som jag hoppas att alla förstår innebörden av. Frivilligcentralen blir de där genomtänkta lösningarna som behövs för att människor ska få det där lilla extra som bidrar till en mer värdefull tillvaro som alla människor egentligen vill ha. 

onsdag 18 maj 2011

Invigning på ett av norra Europas modernaste vårdboende i dag!

Det var med stor glädje som jag idag var med och invigde Zakrisdals vårdboende!


Jag brukar faktiskt säga att när man är ny ordförande i en så stor organisation som vård- och omsorgsnämnden i Karlstad, är det mycket man behöver lära sig och få inlick i. Det är också många människor som på något sätt är berörda av vård- och omsorgsförvaltningen som man vill och ska träffa. Dels för att bl.a. lyssna på hur en dag kan se ut för dem eller för att höra på vad de har för tankar och idéer på vad som skulle kunna utvecklas och bli bättre..
*
När man då kommer till att diskutera Zakrisdal har ledordet varit att just lyssna - samla kunskap och ta in goda idéer...

Varje gång jag varit och besökt Zakrisdal har jag slagits av hur genomtänkt allt är. Då talar jag inte bara om planlösningen, tekniken eller den härliga områdesmiljö som det ligger inom. Jag talar även om verksamhetsinnehållet, personalschemat etc. som är anpassat för att kunna lägga så mycket tid och aktiviteter på de som bor där så mycket som möjligt.

Aktivering, gott bemötande och att sätta guldkant på tillvaron är oerhört viktigt i en verksamhet där man möter människor med olika demenssjukdomar...


Här lämnar jag över en gåva till enhetschefen Marianne Bergman å nämnden och förvaltningens vägnar...

Vi vet i dag att daglig aktivering är en viktig insats eftersom den förebygger ett ökat vårdbehov, ensamhet  och att den avlastar anhöriga. Det är därför viktigt att vi inom våra verksamheter kontinuerligt fortsätter med att utveckla detat tillsammans med rehabilitering och god omsorg.

”Det går inte en dag utan att personalen bakar något i köket tillsammans med de som bor hos oss", ”Varje dag går våra äldre ut i  någon av våra trädgårdar för att sätta sig ned och fika eller bara umgås med varandra”

Detta fick jag berättat för mig när jag tidigare denna veckan besökte medarbetarna för att lyssna på hur de och de boende hade det. Det var så glädjande att få höra dessa saker eftersom jag vet att alla människor har ett behov av att vara del av en gemenskap. Att få prata med någon, berätta om gamla minnen och dela med sig av sin livshistoria. Vi människor har ett behov av att få en värdefull tillvaro där vi kan få känna oss betydelsefulla och bekräftade. Vi behöver få komma ut i friska luften, få uppleva de olika årstiderna. Se blommor slå ut på våren och känna solen skina i våra ansikten.

För att kunna få uppleva dessa saker fast man blir gammal, måste saker och ting runt en vara genomtänkta...

- Lättillgänglighet att få komma ut varje dag (att bygga i ett plan)…

- Tillgång till naturupplevelser...
- Tilltalande yttre miljö med vackra trädgårdar där man bara kan sitta och koppla av…

- Flexibel personal...

- Bra aktivitetsutbud...

Alla dessa ingredienser tillsammans med mycket mer gör att Zakrisdal har blivit och är så lyckat som det är. Vi ska alla känna oss stolta över att ha fått till detta underbara vårdboende i Karlstad - att det dessutom är ett av Europas modernaste gör en extra stolt!


Stort tack till Marianne Bergman och alla medarbetarna på Zakrisdal för att ni bidrog till en mycket lyckad invigning och för att ni gjort/gör ett fantastiskt arbete!

Vivian...

Vivian...