MASKROSBARN AV MIN TID

onsdag 4 april 2012

Verkligen SE tecknen och symptomen på om det finns någon i din omgivning som har alkoholproblem

Rekommendera gärna denna artikel (FB, Twitter etc.). Den finns inne i dag på NWT - sprid budskapet. Du kan göra skillnad!

Om du har haft någon i din närhet som varit/är alkoholist eller till och med dött till följd av ett utpräglat alkoholmissbruk, då är det ganska lätt att man får avsmak när man träffar på människor i sin närhet som man märker har det där "alkoholistbeteendet". Så är det för mig i alla fall. Det som gör mig förbannad är att det finns så många som inte gör något åt det, säger något, sätter gränser...

Vi har skrivit många gånger tidigare om att man ska reagera och agera om man ser att barn växer upp under otrygga omständigheter. Vi har inte skrivit lika många gånger om att man ska göra detsamma om man märker att någon i sin omgivning har alkoholproblem. Det finns flera skäl till varför man ska göra det. Det största skälet är om personen i fråga har barn.

Ta bort de bekväma skygglapparna och ställ dig själv nedanstående frågor. Visa civilkurage i stället för att snacka om det efter varje fest eller tillställning ni varit på tillsammans...

Finns han/hon i din omgivning som:

        Ofta dricker för mycket vid olika tillställningar - gör bort sig, går till ytterligheter?
        Ofta gör något på fyllan som andra talar om i efterhand?
        Ofta brukar ryka ihop med sin partner på fyllan?
        Får ”black-outer” när de dricker?
        Flera gånger i veckan tar sig ett glas (som lätt blir flera) bara för att koppla av?
        Du ofta känner ett ansvar för när ni dricker tillsammans?
        Är en snackis bland många: ”Ja, han är ju ganska törstig av sig... ”, ”Ja, det ska alltid gå till överdrift när hon dricker...”
        Ofta ringer runt till vänner och bekanta när han/hon har druckit...
        Inte klarar av arbetsuppgifter som ligger på hans/hennes bord. Kommer med ursäkter och förklaringar till varför det inte blivit gjort - levererar inte det som förväntas...
        Ofta åker hem tidigare från jobbet eller inte dyker upp alls och skyller på sjukdom (barn som är sjuka) etc.
        Ofta blir ovän med människor, det finns flera i dennes omgivning som har tagit avstånd...
        Kan prata om att andra dricker alldeles för mycket men ser inte sina egna problem...
        Personen i fråga ändrar sin personlighet under berusning...

Vi skulle vilja be er att tänka på en sak om ni har en sådan här person i er närhet:

Om ni har sett detta några få gånger kan ni bara ana vad hans/hennes barn sett hemma!

Barn till alkoholister lever ständigt i denna verklighet och om du inte riktigt känner dig bekväm med att göra något för att hjälpa personen i fråga, gör det då för dennes barns skull!

Det växer upp alltför många osynliga barn i vårt samhälle. De gör allt för att skydda sin mamma/pappa och de försöker dölja vad som pågår hemma. Kanske för att mamma/pappa sagt till dem: "Om du säger något om detta finns risken att du kanske får flytta från mig..." Dessutom har de hört det där förlåtet otaliga gånger och det gör att de står ut och lever på hoppet om att det ska bli bättre. Ända tills mamma eller pappa sitter där igen med de där glasen en vanlig vardag efter jobbet.

Maskrosbarn lever tillräckligt mycket i osynlighet. Gör dem inte mer osynliga genom att inte säga eller göra något. Du kan göra skillnad genom en anmälan till socialtjänsten och är det fler som ringer i samma ärende desto snabbare blir man tvungen att agera.

Civilkurage och moraliska aspekter i det här väger tyngre när det gäller barn än att man "skvallrar på en vän eller kollega".  Hänsyn till barn bör vara en vägvisare - barn är indirekta offer och måste skyddas.

Så tänk på detta nästa gång du tillsammans med din vän eller kollega snackar om hur han/hon gick över gränsen sista gången ni festade eller var på samma tillställning tillsammans. Vi undrar om barnet eller barnen som sett liknande saker där hemma, tycker det är lika roande? Våra barn har vi lånat från framtiden. De ska ta hand om oss när vi blir äldre samt bära det stora ansvaret för landets välfärd. Låt oss börja i den lilla vardagen och ta ansvar för miljön dessa barn lever i idag!


Marléne Lund Kopparklint, ledamot Karlstads kommunfullmäktige (M)

Madelene Ström, ledamot Karlstads kommunfullmäktige (M)

Aida Alvinius, ledamot Landstinget Värmland (M)

Malin Hall Lennartdotter, ledamot Landstinget Värmland (M)

3 kommentarer:

Josefine sa...

Min mamma är sån, på alla punkter.
Men jag är inte ensam om att ha påpekat det för henne men utan proffisionell hjälp så finns det inget man kan göra. Dom bryr sig inte!

Marléne L Kopparklint sa...

Det är så tragiskt Josefin. Du får gärna skicka ett meddelande till mig på min hemsida eller lägg till mig på FB ska jag försöka ge dig lite tips.

Bamse kramar & glad påsk!
M

Josefine sa...

Visst kan jag göra det :). Men jag har haft min bror familjehems placerad hos mig ett år när jag fick nog av hennes alkohol problem men ändå så förstår hon inte själv. Vad finns det mer att göra då?

Vivian...

Vivian...