MASKROSBARN AV MIN TID

onsdag 28 december 2011

Budskapet nådde fram till fler än jag någonsin förväntat mig

TACK!

Tanken med min debattartikel: "En annorlunda julberättelse" som NWT publicerade innan jul var att beröra. Lägga tyngd i en mycket viktig fråga som behöver lyftas mycket mer än den gör. Alltför många barn upplever liknande jular som beskrivs i berättelsen och för att sätta stopp för detta måste fler reagera och agera.

Helt fantastiskt att det är uppe i 250 rekommendationer!

Ett stort tack till alla som rekommenderat artikeln på NWT till Facebook-det innebär att många har läst den och att den förhoppningsvis väckt en tanke (och uppenbarligen fortfarande gör det med tanke på att sifrorna fortsätter uppåt).

Det är precis det som måste till för att det ska hända något - att fler tankar väcks och att vi i ett nästa steg går från tanke till handling...

Det är först då som vi kanske kan bidra till att färre barn får uppleva hemskheter...

Det värmer verkligen att se att artikeln fortfarande rekommenderas trots att det var flera dagar sedan den publicerades. Bamsekram till alla som på olika sätt sprider budskapet vidare och det är verkligen underbart att se hur många som verkligen agerat på olika sätt inför denna jul. Många artiklar har skrivits i hopp om att alla barn ska få uppleva en glädjande och fridfull jul.

fredag 23 december 2011

Bunkrar du upp alkohol inför jul och nyår?

 



Julen är till för barnen det är dock inte alla som får en fridfull och glädjande jul. Alltför många barn får vara med om elände denna högtid och enligt Rädda barnen blir drygt 200 000 barn i Sverige vittnen till misshandel inom
familjen denna period. De får höra skrik, se slagsmål, känna rädsla, maktlöshet - de upplever otrygghet och ensamhet. Många får vara med om saker som ett barn aldrig ska behöva uppleva under sin uppväxt
.

Vi vill väcka en tanke för alla dessa barn/unga som inte har det så lätt under sina jullov. De ska inte vara osynliga och vi måste alla hjälpa till att se dem - vi måste alla försöka få dem att känna att de inte är ensamma.

Vi brukar tala om riskperioder där man ser ökad alkoholkonsumtion bland ungdomar (Valborg, skolavslutning - högtider osv.). Nu är det faktiskt inte bara unga som dricker mer dessa perioder – detsamma gäller vuxna och här kan man även lägga till ledigheter som stor riskperiod. Det är vuxna som sätter ”normerna” för när man kan och ska dricka alkohol – ”när man har något att fira”. Det är också det som unga tar efter: ”Barn gör inte som vuxna säger, barn gör som vuxna gör…”

Vi har en riskperiod framför oss nu. Jul och nyår närmar sig med stormsteg. I samband med det skulle vi vilja lyfta en fråga: Är du en av dem som går till Systembolaget och bunkrar upp inför dessa helger? Det är faktiskt så att stor tillång av alkohol är en riskfaktor - har du mycket alkohol hemma är det större risk att du dricker mer.

Vi skulle vilja sätta fokus på varför människor dricker från början och varför vissa fastnar i ett missbruk. Är det för att hantera jobbiga situationer i livet? Tar man till alkohol för att fly från vardagen – för att ”koppla av”? Har det blivit ett mönster?

Det finns många frågor man faktiskt bör ställa sig själv när det gäller ens egen alkoholkonsumtion och det är kanske inte alltid man blir nöjd med svaren. Om man svarar JA på någon eller några av ovanstående frågor ligger man i riskzonen att skapa ett alkoholmissbruk eller så är man redan där.

Vart går då gränsen för om man ligger i riskzonen att dricka för mycket? Det är givetvis flera faktorer som spelar in här. Alkoholmissbruk har många ansikten-för att ha ett alkoholproblem behöver man inte dricka varje dag hemma i sin ensamhet. Det handlar om hur man dricker när man väl gör det: mängden, frekvens och viktigast av allt - varför man dricker. Sedan spelar det inte så stor roll om man dricker i sin ensamhet eller i glada vänners sällskap flera dagar i veckan. En indikator på att något inte står rätt till är när omgivningen reagerar på drickandet.

Enligt experter på området anses du vara i högriskzon om du är man och dricker mer än 10 starköl/vecka och som kvinna 7 starköl/vecka. Så hur mycket dricker du under julhelgen? Eller är du en av dem som tänker: - Ja, men det är ju bara nu när jag är ledig - däremellan är det ju inte så mycket...

Finns det någon/några i din omgivning som:
  • Alltid dricker för mycket - gör bort sig, går till ytterligheter?
  • Ofta gör något på fyllan som andra talar om i efterhand?
  • Ofta brukar ryka ihop med sin partner på fyllan?
  • Får ”black-outer” när de dricker?
  • Ofta blir för full vid tillställningar?
  • Flera gånger i veckan tar sig ett glas (som lätt blir flera) bara för att koppla av?
  • Du ofta känner ett ansvar för när ni dricker tillsammans?
Har någon av dessa personer barn och har de också sett samma som du? Vad kan du göra åt det? 

Vi vill uppmana alla att vara extra uppmärksamma nu under kommande högtider. Om drygt 200 000 barn i Sverige blir vittnen till misshandel under julhelgen - hur många blir vittnen då till annat elände där alkohol har ett finger med i spelet? Finns det barn i din närhet som bävar inför julen för att de är rädda för att mamma, pappa eller båda ska dricka för mycket? Tänk efter! 
 Det är viktigt att reagera och agera om man misstänker att något inte står rätt till. Omtanke, ord, meningar kan göra skillnad. Alla barn har rätt till en glädjande och fridfull jul!

Marléne Lund Kopparklint (M)
Malin Hall (M)
Madelene Ström (M)
Aida Alvinius (M)

Vivian...

Vivian...