MASKROSBARN AV MIN TID

torsdag 22 december 2011

Nästan varannan singelpappa firar jul utan sina barn – i ensamhet...

Det är definitivt en sorglig sanning att läsa om i Aftonbladets Wendela och jag kan inte låta bli att dra en parallell till min vän Malin som i dagarna skrev en debattartikel som handlade om "Omvänd könsmaktsordning".  


Julen är familjehögtiden framför alla andra och för de allra flesta är det ett tillfälle då vi umgås med vår familj och våra vänner. Det finns dock de som inte upplever julen som glädjefull av olika anledningar utan helst ser att den ska gå förbi så snabbt som möjligt. Det kan bero på olika saker givetvis men en anledning kan vara att man sitter i sin ensamhet. 

Enligt en färsk undersökning från Match.com  så är det var femte singelmamma som lämnar bort barnen till den andre föräldern (2000 medverkande medlemmar). När det gäller singelpapporna är det så många som varannan som gör det och 11 % av papporna sitter helt själva på julafton. (Sedan ska jag tillägga att det inte framgår hur många som avstår för att de själva faktiskt vill göra det och det kan jag tycka är en brist i resultatet som de presenterar på sin blogg).

"Fortfarande står mammor oftast närmast sina barn och förknippas generellt med struktur, stabilitet och familjetraditioner. Eftersom hon oftast tar större ansvar än pappan under resten av året är det naturligt att barnen är hos henne även på julafton. Framför allt om jultraditionerna är som störst hos henne" säger Sverker Wadstein i Wendela.

Undersökningen visar dock att 5 % av singelföräldrarna faktiskt lägger konflikter åt sidan när julafton nalkas och firar det tillsammans med varandra för barnens skull. Det tycker jag är föredömligt om man klarar av att göra. Då slipper barnen känna skuldkänslor för den andre föräldern för det ska man nog vara medveten om att de faktiskt gör-mer ofta än vad vi tror.

Klarar man inte av att vara tillsammans över jul finns det faktiskt ganska enkla lösningar och en av dem är att man faktiskt firar jul två olika datum. Då upplever inte barnen det som lika jobbigt eftersom man faktiskt varit hos båda föräldrarna. Viktigt är dock att den riktiga julkänslan infinner sig då-bjud in släkt och vänner så att det känns som att det är på riktigt!

Läs också "Ofrivillig ensamhet gör julen till en pina"MEDICALLINK.SE

Inga kommentarer:

Vivian...

Vivian...