MASKROSBARN AV MIN TID

torsdag 10 januari 2013

Är det skillnad på snuskgubbar och snuskkärringar...

När svenska kvinnor köper sex och utnyttjar unga män i fattiga afrikanska länder kallas det oftast för semesterromanser eller dansresor etc. När män åker till Thailand för att köpa sex av unga tjejer kallas det för sexturism och de är äckel, torskar...

 

Varför är det skillnad när detta diskuteras?

 

Fenomenet med att kvinnor åker till Afrika och köper sex av unga fattiga män är inget nytt. Det är heller inget nytt att det kan bli fråga om makeimport därifrån och hem till Sverige. Detta har satts i system av kvinnor under många år och det pågår ständigt. Här finns det med all sannolikhet ett stort mörkertal. 

 

I maj 2012 sändes ett avsnitt av Outsiders där det handlade om just sådana här kvinnor som satt i system att åka till Gambia för att köpa sex. När jag såg det programmet kommer jag ihåg att jag tyckte att det presenterades som lite mer "romantiskt". Med vinklingen att dessa kvinnor "lever livet" och att de inte vill leva ensamma resten av livet samtidigt som de hjälper männens familjer. 

 

En slags förvriden vinna-vinna situation...

 

Kvinnorna i programmet resonerade som så att de helt enkelt ser till att mannens familj får det bättre genom att de får pengar. De benämnde det inte som att det handlade om ren och skär prostitution eller att det egentligen är det enda sättet för dessa fattiga familjer att försörja sig. Bara för att man ger pengar till familjen rättfärdigar man inte handlingen dvs. att man är en sexköpare. 

Runt 100 000 turister reser till Gambia varje år. Många av dem är vita kvinnor som åker dit för att "krydda" till sitt sexliv. För femhundra kronor i veckan köper de sig sällskap/sex av unga gambianer som måste sälja sina kroppar för att försörja sig.

"Med kjolen långt ovanför knäna gungar kvinnan till de afrikanska rytmerna. Hennes ansikte är mosigt av den sena natten och för mycket att dricka. Framför henne står en ung gambier i svart linne som blottar musklerna. På huvudet en bakochframvänd keps. Kvinnan följer honom lystet med blicken när han med juckande rörelser dansar alldeles intill henne. Hon gnider sin kropp mot hans. Kvinnan är drygt femtio. Han runt tjugo. Ingen skulle kalla henne för torsk. Eller honom för hora. Ändå vet alla: Han säljer sin kropp. Hon köper den."
- Sydsvenskan (29 april 2005)


En tanke: Kan det vara så att kvinnor som åker till Gambia upplevs som lite mer spännande och frigjorda samtidigt som de lever och tar för sig av livets goda medan män som åker till Thailand för att leta efter en 40 år yngre fru är ett vidrigt snusko med förnedrande kvinnosyn?Chatta vidare om detta och visa vad du tycker om det!

Inga kommentarer:

Vivian...

Vivian...