MASKROSBARN AV MIN TID

tisdag 1 januari 2013

Varning unga tjejer och killar för fakeprofiler på Facebook!

"Jag trodde jag chattade med en skitfräsch tjej och hon var hur på som helst, skickade sexiga bilder på sig själv och allt. Sedan visar det sig att det var en äcklig gubbe!"


Det har tragiskt nog dykt upp ett fenomen som tidigare oftast förekom i olika chattforum men som nu blivit allt vanligare på Facebook. 

Det läggs upp fakeprofiler med foton på snygga yngre tjejer (vanligast) eller killar där de på olika sätt försöker komma i kontakt med yngre tonårskillar/-tjejer. Man utger sig själv för att vara i de övre tonåren (16-17 år) och agerar som om man vore vilken kompis som helst. Det dröjer dock inte förrän denna person börjar komma med snuskiga kommentarer eller förslag och samtidigt försöker bygga upp en relation.

Varför? 
Pedofiler som använder alias för att kunna få dem att chatta med barn. Får barn och unga att lämna ut bilder på sig själva genom att själva ta någon random bild från nätet som passar deras fakeprofil. På så sätt bygger man upp ett förtroende och får något tillbaks.

Eller...

Mer eller mindre etablerade personer som är lite äldre, som är ute efter att blåsa yngre på pengar. Oftast flera personer involverade. När man byggt upp en relation, att man vill ha presenter, pengar till buss/-tågbiljett för att hälsa på etc. fast det aldrig blir av. I själva verket byter man in det mot pengar. Man frågar om små lån. 

Eller...

För att man kan och går igång på att blåsa andra....

Hur går detta till?
Man addar varandra och kommenterar genom chatten hur bra man ser ut, vilka snygga bilder man har etc. Man bygger upp en kontakt där man mer eller mindre har ett cyberförhållande (där man aldrig egentligen träffar varandra). Man letar upp killar eller tjejer som man ser kan bli potentiella offer. 

Man chattar med varandra, messar, skickar gulliga meddelande och ibland ringer till varandra. Efter ganska kort tid kommer ofta kommentarer som rör sex och där man skickar halvnakna bilder på sig själv och vill ha något tillbaks.

Var uppmärksam!
-Kolla personen noggrant, stämmer adresser, skolor, namn?
-Googla profilbilden
-Är det någon av dina xvänner som vet något om denna person?
-Begär alltid bevis för att personen är den de är innan ni går in i någon "djupare" diskussion!
-Skicka ALDRIG bilder på dig själv. De kan användas i hur många porr/pedofil-sajter som helst.

Varningstecken...
-Unga snygga tjejer som är lite äldre och är väldigt på, trots att man inte känner varandra...
-Håller på med flera av dina kompisar i din kompiskrets samtidigt, addar flera av dina kompisar....
-Har ofta lite halvvågade bilder på sig själv...
-Ger ganska snabbt förslag på att de vill ha sex och vill gärna prata om det...

Inga kommentarer:

Vivian...

Vivian...