MASKROSBARN AV MIN TID

onsdag 12 oktober 2011

Here we go again...fullständig okunskap när man uttalar sig om "farliga kamphundar"

I aftonbladet skrivs det än en gång om dessa "farliga kamphundarna". Än en gång förundras man över hur korttänkta vissa är när de lite populistiskt kastar sig in i en diskussion som de inte riktigt har koll på. 

Denna gång är det ett folkpartistiskt oppositionsråd i Norrköping som tillsammans med en kollega skrivit en motion där man vill införa en licens för att ha vissa hundraser och de hänvisar till Danmarks förbud kring 13 hundraser. Där dessa hundraser inte får importeras eller avlas. De ska också steriliseras. Det betyder att när exempelvis den siste danske pitbull-hunden dör av naturliga orsaker så är rasens saga all i Danmark. De hundar som finns i Danmark idag ska, enligt förslaget, även ha munkorg och hållas i koppel när de vistas utomhus. 
Vår älskade Pimpim som aldrig gjort en fluga förnär och hon  är den perfekta familjehunden!
Har sagt det förut och säger det igen, oigenomtänkt resonemang och jag kan inte låta bli att förundras över hur man kan tänka så kortsiktigt. Jag håller fullständigt med Hans Rosenberg från svenska Kennelklubben som menar att det är svårt att definiera vilka hundar som är farliga. Han menar också att Folkpartiets förslag är ogenomarbetat och populistiskt. 
Rosenberg kommer i stället med ett mer genomtänkt förslag som jag efterfrågat länge och det är djurpoliser. Det tillsammans med en förändrat lagstiftning kring djur tror jag är ett mer rimligt alternativ än både förbud och licenser. 

Det är hundarna som måste skyddas från oansvariga hundägare.

Är man verkligen så naiv att man tror att det ska bli någon skillnad för att man förbjuder några enstaka hundraser eller som motionen föreslår, inför licenser? Jag är ingen hundexpert men däremot har jag lyssnat till många hundexperter som alla säger samma sak - Det är inte hundens fel. Det handlar om hundägaren.
***
Det spelar ingen roll vilken hundras du har om det är fel hundägare. Det finns många andra raser utöver de uppräknade som ingår i det danska förbudet som kan bli minst lika farliga. Detta tillstyrker även Svenska kennelklubben. Alla hundraser härstammar från vargen och talar samma språk mer eller mindre och det går alltid att frammana ett negativt beteende med "rätt" lärare som ämnar att använda hunden som ett vapen.

 "Det är vi människor som ska stå till svars för vad våra hundar gör, inga andra." 
- Hans Rosenberg, Svenska Kennelklubben
**
Parallell: Vissa kör som idioter med Ferrari - FÖRBJUD Ferraris. Vissa kör som idioter med Corvettes - FÖRBJUD dem också! MEN... låt dem för all del köpa Aston Martin eller Porsche. Med andra ord - hundägare som inte längre får ha exempelvis en Amstaff att boosta sitt lilla ego med, köper givetvis då en Rottweiller eller en Schäfer.

Det löser inga problem - det handlar bara om en icke genomtänkt paniklösning...

Man tänker inte långsiktigt med licens- eller förbudsresonemanget och det finns ganska enkla frågor som spräcker det direkt. Ska man förbjuda hundraser efter hand det händer något? Hur har man tänkt hantera blandraser?

Jag anser att de som vill ha en hund som ett vapen inte ska ha möjlighet att ha det och att man ska försvåra för dem att införskaffa sig ett.

De som missbrukar sitt hundägarskap ska omedelbart bli fråntagen sin hund. Djurskyddslagen bör stärkas upp ytterligare - den efterlevs inte och kontrollen är alldeles för slapp. Det bör finnas tydliga riktlinjer/parametrar som man går efter när man ska frånta hunden från sin ägare vid misstanke om att hunden far illa. I grund och botten handlar det om att skydda djuren. Djur som finns i dessa miljöer har det ofta inte bra.

Högre straff och böter om man misskött sin hund/husdjur - det ska svida att behandla ett djur illa.


Inga kommentarer:

Vivian...

Vivian...