MASKROSBARN AV MIN TID

fredag 14 oktober 2011

Inspirerande möte med ung omsorg-ungdomarna som vill sätta guldkant på tilllvaron för äldre!

I går och i dag har jag varit i Stockholm på verksamhetsbesök. Jag träffade bl.a. Arvid Morin en av grundarna till företaget Ung omsorg som startade 2007 med 25 anställda. I dag är de 550 anställda (ungdomar) runt om i landet. 
“Ett generationsöverskridande projekt som ger de äldre livsenergi och gör de unga intresserade av vårdarbete.”  
-Smålandsposten 2007-08-02

Ett oerhört spännande koncept som tillför precis det som jag önskar att vi kunde få till i Karlstad. Ett riktigt vinna-vinna koncept på fler olika sätt. Arbetstillfällen -unga ges möjlighet till att få ett minst sagt givande och lärande jobb. Uppmuntra fler att söka sig till utbildning och jobb inom vård- och omsorgssektorn. 

Enligt kommunal (2011) var det 18 000 ungdomar som sökte sig till vårdlinjen. År 2009 började 4313 stycken det som i dag kallas omvårdnadsprogram. 

Det finns ett stort behov av att vända denna trend med tanke på de stora behoven av omvårdnads personal i framtiden. 

Sist men inte minst sätter det en guldkant på tillvaron för våra äldre. Alla vi människor har mer eller mindre behov av att få sitta ned och prata med andra människor. Dela med sig av sin livsberättelse. Här ges man bl.a. den möjligheten genom att unga kommer till dem och har den tiden.

Information:
Organisationen Sveriges kommuner & Landsting har även utnämnt Ung Omsorg och Caremas sammarbete som ett föredömsprojekt, läs gärna mer på “Ung satsning ger de äldre livsenergi och gör de unga intresserade av vårdarbete“. Under våren 2009 fick också Ung Omsorg mottaga två prestigefyllda priser, dels som Årets Studentföretagare i Sverige, samt Europas bästa Unga Entreprenörer (The JA-YE Young Entrepreneur of the Year Award).

Inga kommentarer:

Vivian...

Vivian...